25/09/2017

Big Brother în secţiile de votare

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud va împrumuta autorităţilor 62 de computere şi camere web pentru supravegherea scrutinului în secţiile speciale organizate în vederea alegerilor prezidenţial.

Prefectul judeţului, Cristian Florian, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că de manipularea acestor computere se vor ocupa „oameni cu cunoştinţe minimale în domeniu” care vor fi instruiţi, dar care nu vor fi retribuiţi, ci vor trebui să se ofere voluntari.

„Am discutat cu cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean care ne-au spus că ne pot oferi 62 de computere care să aibă posibilitatea fiecare să stocheze pe hard imagini de pe aceste camere web amplasate în secţiile speciale. La finalul scrutinului, adică la ora 21.00, imaginile vor fi inscripţionate pe CD-uri şi verificate în caz de nevoie”, a declarat prefectul.

Monitorizarea video a secţiilor de votare speciale este o măsură de securitate în plus luată de autorităţi pentru scrutionul prezidenţial.

În Bistriţa-Năsăud, vineri a fost lansată oficial şi campania „Votul ilegal înseamnă închisoare” a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Poliţiştii şi jandarmii vor distribui mii de pliante prin care vor avertiza populaţia asupra riscurilor la care se expune dacă votează de mai multe ori. Astfel de afişe sunt lipite pe mijoace de transport în comun, dar şi pe maşini folosite de şcolile de şoferi.

Comisarul şef Ioan Sidor Bodescu, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că orice faptă care încalcă prevederile legislaţiei electorale poate fi semnalată la 112, serviciul unic de urgenţă urmând să-şi dubleze efectivele operative în zilele în care va avea loc scrutinul.

În plus, poliţiştii vor organiza filtre pe şosele pentru a verifica maşinile suspecte că ar face „turism electoral”.

„Camerele de luat vederi din secţiile de votare vor înregistra imagini cu cei care votează în secţiile speciale. De asemenea, CNP-ul persoanei respective e introdus într-o bază de date, aşa încât probabilitatea de a fi prins şi pedepsit în caz de vot multiplu e foarte mare”, a spus Ioan Bodescu.

El a precizat însă că poliţiştii nu au nicio lege care să le permită să împiedice partidele politice să-şi mobilizeze electoratul să meargă la vot folosind chiar mijloace de transport în acest sens pe raza localităţilor.

În Bistriţa-Năsăud vor funcţiona cu ocazia alegerilor prezidenţiale un număr de 375 de secţii de votare din care 62 speciale, câte una în cele patru oraşe din judeţ şi 58 de comune.