După ce a fost bătut crunt, a murit opt zile mai tarziu la un spital din Cluj

Au trecut aproape șase luni de zile de când și-a pierdut tatăl, dar nu se poate obișnui cu ideea că persoanele care i-au făcut rău sunt încă în libertate. Este povestea unei femei din Bistrița, Manuela Luță, care și-a pierdut tatăl după ce acesta a fost bătut crunt și apoi abandonat pe o pășune.

Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud a remis un comunicat de presă prin care explica firul evenimentelor

Totul s-a petrecut în data de 1 august 2010, când polițiștii Biroului Investigații Criminale Bistrița au fost sesizați că lângă aerodromul Unirea se află o persoană căzută.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului unde l-au identificat pe Ioan Luță, de 57 de ani, din Bistrița. Atunci, datorită faptului că victima prezenta multiple leziuni a fost transportată la Spitalul Județean Bistrița-Năsăud. În urma investigațiilor efectuate la acea vreme de polițiști au fost identificați agresorii bărbatului. Este vorba despre Raveca M., de 57 ani și fiul acesteia Gheorghe M., de 18 ani, ambii din cartierul Unirea.

Din verificările polițiștilor s-a stabilit că cei doi, în noaptea de 31.07/01.08.2010, au lovit victima cu  picioarele și cu o bâtă după care au abandonat-o pe pășunea din cartierul Unirea. Deși a fost transportat la Spitalul Județean, starea bărbatului era extrem de gravă, motiv pentru care, medicii bistrițeni l-au trimis la o clinică din județul Cluj. Însă, aici, în data de 8 august bărbatul a pierdut lupta cu viața.

La șase luni de zile după eveniment, fiica bărbatului nu mai are liniște

Însă, acum, după aproape șase luni de zile de la acest tragic eveniment, fiica lui Ioan Luță, Manuela Luță, nu mai are liniște, știind că persoanele care l-au bătut pe tatăl său sunt în continuare libere.

Manuela Luță povestește că „pe data de 1 august, în jurul orei 9, pe mine m-a sunat un cioban de la o stână din apropierea aerodromului și mi-a spus că tatăl meu zace pe pământ, mai mult mort decât viu, într-o baltă de sânge și dezbrăcat. Prima dată am crezut că e o glumă, dar apoi, după ce mi-a mai spus o dată, l-am rugat să cheme poliția și salvarea. Când am ajuns eu acolo, medicii erau deja sosiți și îi acordau primul ajutor. Apoi l-au dus la spital și de acolo, la Policlinică, unde i s-a făcut o tomografie. În jurul orei 16, starea lui s-a înrăutățit și l-au trimis cu o Ambulanță la Cluj. La o clinică de neurochirurgie i s-au mai făcut analize și apoi a fost băgat direct în operație pe creier. Era desfigurat. Toată fața îi era plină de vânătăi … A mai trăit până în 8 august, când a murit”.

Tot fiica spune că medicii de la Cluj au stabilit că „moartea tatălui meu a fost una violentă, iar cauzele morții sale s-au datorat unui traumatism cranio-facial, unui traumatism cranio-cerebral cu hemoragie, dar și unui politraumatism prin agresiune”.

Manuela mai spune că Raveca M., „femeia despre care spun polițiștii că l-a agresat, era concubina tatălui său” și, ea crede că ea este răspunzătoare pentru ceea ce i s-a întâmplat bărbatului.

Pe mașina ei s-a găsit sânge, eu cred că ea împreună cu alte persoane l-au bătut, cu fiul și cu nepotul ei, și apoi l-au abandonat acolo pe pășune. Polițiștii nu au făcut la acea vreme prea multe cercetări, crezând că tatăl meu își va reveni, însă, nu a fost așa, iar apoi au început cercetările. După ce a murit și l-am îngropat, și-au dat seama că nu au fost prelevate probe ADN și, inițial ne-au spus că o să il deshumeze, dar apoi s-au răzgândit și au prelevat probe atât de la mine, cât și de la sora mea. Dar au trecut deja șase luni de zile și acum ne spun că mai trebuie să așteptăm încă șase pentru că atât durează analiza probelor … Nu se poate să mai stăm atâta, când tatăl meu e în pământ și cei care l-au omorât sunt liberi și îmi râd în față”, declară cu ochii înlăcrimați Manuela.

Manuela a mai adăugat că „în plus, din ceea ce am înteles eu de la procurorul care se ocupă de acest caz, tatăl meu a făcut o declarație, când încă se afla în spitalul de la Bistrița și plus de asta am înteles că și femeia asta a declarat că fiul ei i-a dat un pumn, iar ea i-a dat cu un par în cap. Vorbele prin Unirea circulă și s-a auzit că ei s-au lăudat în sat că l-au bătut. La înmormântare ea umbla cu bluză roșie …  Mie îmi sunt toate clare, sunt convinsă că au fost mai mulți care l-au bătut și toți apropiați ai femeii. Procurorii spun că ar avea trei suspecți, dar eu cred că au fost mai mulți … ”.

Procurorii bistrițeni au luat deja măsuri preventive împotriva a trei suspecți

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, procurorul Angela Sângeorzan, explică pentru Bistrița Online că: „în dosarul înregistrat la noi, se arată că în data de 31 iulie 2010 ar fi existat o situație în care, pe un câmp din apropierea aerodromului din Unirea ar fi fost găsit un bărbat cu răni profunde la cap. Niște ciobani au fost cei care au anunțat atât SMURD-ul cât și Poliția, iar în urma verificărilor s-a înregistrat un dosar de cercetare. Victima a fost transportată mai întâi la Spitalul Județean Bistrița-Năsăud, iar de aici la un spital de Neurochirugie din Cluj, unde, în data de 8 august a decedat. Inițial s-a mers pe vătămare corporală, însă, după decesul bărbatului, dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, mergându-se acum pe omor. Dosarul este la noi din data de 9 august. Astfel, a fost făcută o anchetă și a început urmărirea penală față de trei învinuiți: concubina bărbatului decedat, fiul acesteia și un nepot al acelei femei”.

Procurorul Angela Sângeorzan a mai precizat că „ancheta a scos în evidență că ar fi fost mai multe persoane implicate, iar acum se merge pe două planuri, unul pentru identificarea celorlalți suspecți, iar cel de-al doilea merge pe expertize biocriminalistice. Au fost prelevate probe de sânge de pe hainele suspecților, care au fost trimise la București pentru analiză. Așteptăm încă rezultatele lor”.

Totodată, s-a dispus și luarea unor măsuri preventive față de cei trei învinuiți. Astfel, concubina bărbatului și fiul acesteia nu au voie să părăsească localitatea de domiciliu până la finalizarea cercetărilor, iar în cazul nepotului femeii s-a dispus măsura interzicerii de a părăsi țara.

Leave a comment