Categories
Vechi

Ioan Tintean spune că Botiș a ieșit definitiv din cursa pentru Primăria Bistrița

Președintele PNL Bistrița-Năsăud, deputatul Ioan Å¢intean, a declarat, vineri, că fostul ministru al Muncii Ioan Botiș are imaginea “șifonată” în urma scandalului legat de Asociația Parteneriat Euroactiv și astfel a ieșit definitiv din cursa pentru Primăria Bistrița.

Președintele PNL Bistrița-Năsăud, deputatul Ioan Å¢intean, a declarat, vineri, că fostul ministru al Muncii Ioan Botiș are imaginea “șifonată” în urma scandalului legat de Asociația Parteneriat Euroactiv și astfel a ieșit definitiv din cursa pentru Primăria Bistrița.

Ioan Å¢intean a declarat, într-o conferință de presă, că, în opinia sa, PDL ar trebui să îi ceară lui Botiș să se retragă din partid.

“În ce privește imaginea lui Botiș, cred că este șifonată. Cred că a ieșit definitiv din cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Cred că ar trebui să își urmeze până la capăt mandatul de deputat, dar fără să se mai implice în politica de vârf a PDL pentru a nu afecta și mai mult imaginea partidului”, a spus Å¢intean.

Întrebat ce măsuri crede că ar trebui să ia PDL în ceea ce îl privește pe Botiș, el a răspuns că partidul ar trebui să îi ceară să se retragă.

“Cred că PDL ar trebui să îi ceară independența politică în raport cu partidul, să se retragă din partid”, a spus Å¢intean.

Liderul PNL Bistrița-Năsăud a spus, pe de altă parte, că el consideră demisia lui Botiș din funcția de ministru drept una “de onoare”.

“Eu sunt politician și nu cred că sunt îndrituit să fiu eu cel care să arunc cu piatra. În același timp, cred că Ioan Nelu Botiș și-a dat seama de gravitatea faptelor pe care le-a comis și și-a dat demisia. Eu o consider o demisie de onoare fiindcă Botiș știe că a greșit cel puțin din punct de vedere moral. Alegătorii sunt cei care trebuie să îl judece pe Botiș, nu eu”, a adăugat el.

La sfârșitul lunii martie, când încă era ministru al Muncii, Ioan Botiș a declarat că este decis să rămână în cursa pentru Primăria Bistrița ca și candidat al PDL fiind convins că va câștiga alegerile și va ajunge primar.

“Sunt decis să rămân în cursa pentru Primăria Bistrița. Cred că voi câștiga. Nu am nici cea mai mică îndoială. Șansele le dau cetățenii. Dacă lucrurile pe care le-am făcut la Ministerul Muncii vor produce efecte pozitive, cetățenii îmi vor da aceste șanse, dacă nu, nu”, spunea Botiș.

Ministrul Muncii Ioan Botiș a fost ales în luna noiembrie a anului trecut în funcția de președinte al PDL Bistrița și a fost desemnat candidat al formațiunii sale în 2012 la Primăria municipiului Bistrița.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Direcția Națională Anticorupție în legătură cu situația fostului ministru al Muncii Ioan Botiș, cerând procurorilor să-l cerceteze pe acesta pentru conflict de interese.

Inspectorii ANI susțin că sunt indicii temeinice că fostul ministru al Muncii ar fi săvârșit infracțiunea de conflict de interese, potrivit art.253 indice 1 Cod penal.

ANI s-a sesizat în acest caz în 19 aprilie și l-a înștiințat pe Botiș despre acest lucru, fostul ministru prezentându-se la agenție pentru a depune documente.

De asemenea, ANI precizează că și soția acestuia, Ligia Adina Botiș, în calitate de expert de tip A în cadrul Proiectului “Șansa la demnitate”, respectiv, în calitatea de asociat unic și administrator al SC Mobil Construct SRL, ar putea fi cercetată pentru corupție.

Ioan Botiș a anunțat, în 20 aprilie, că a demisonat din funcția de ministru al Muncii și că demisia sa este una de onoare, el cerându-și scuze pentru situația creată și spunând că i-a informat pe premierul Emil Boc și pe președintele Traian Băsescu privind intenția de a renunța la funcție.

Cu o zi înainte el anunțase că soția sa se va retrage din funcția de consilier în proiectul derulat de Asociația EuroActiv din Bistrița Năsăud și că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociației. Potrivit lui Botiș, “este posibil” să fi fost o greșeală din punct de vedere moral participarea soției sale în proiect.

Potrivit acestuia, soția sa câștiga 8.000 de lei pe lună pentru activitatea de consilier în cadrul proiectului “Șansa la demnitate”, subliniind însă că este doctorand în management și, prin urmare, are calificarea necesară pentru a lucra în proiecte europene.

Pe lângă ANI, și Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla Ioan Nelu Botiș.

 

Leave a Reply