Evenimente culturale de excepție în cadrul programului “Formă și dialog”

La Muzeul de Artã Comparatã din Sîngeorz-Bãi s-a desfãșurat sâmbãtã, 21 mai și duminicã 22 mai 2011, o nouã ediție a programului “Formã și dialog”, care a cuprins douã evenimente culturale de excepție.

Sâmbãtã, cu începere de la ora 19.00, lector universitar doctor Ionicã Pop și-a lansat cartea de versuri “Dar”, cu graficã semnatã de conferențiar universitar doctor Emil Dobriban. Prezentarea cãrții, apãrutã la editura Limes,  a fost fãcutã de Pavel ªușarã. Seara a continuat cu un program musical care a cuprins lieduri pentru voce și pian, apoi lucrarea “Timpul nemuririi”, pentru pian, trombon și percuție. Muzica și versurile sunt semnate de Ionicã Pop, iar muzicienii invitați au fost Daniela Pãcurar – sopran, Vera Negreanu – pian, Mircea Neamț – trombon, Ioan Dãrãban – percuție.

Duminicã, de la ora 19.00, scriitorul Alexandru Uiuiu a prezentat cartea “Universul din cușcã”, versuri semnate de Pavel Șușarã. Apãrutã în condiții grafice excelente, așa cum ne-a obișnuit editura Brumar, cartea beneficiazã și de o postfațã bine scrisã de Bogdan Crețu, unul dintre cei mai în vogã critici tineri din România. Lansarea a fost urmatã de o video-proiecție, un film de scurt metraj “Norii din visul meu”, realizat de Maxim Dumitraș, în 2010, la un simpozion de artã în peisaj, în Le Revest, Franța.

Poate cea mai bunã descriere a celor douã seri de muzicã și poezie ar fi chiar subtitlul cãrții domnului Pavel ªușarã: “încercare de a scrie un lung poem, prolix și retoric, despre feluritele obiecte, fenomene, stãri și sentimente din lumea exterioarã și din cea interioarã, care, de bunã seamã, existã cu adevãrat din moment ce au fost inventate”.

Partenerii programului au fost Complexul Muzeal Bistrița-Nãsãud, Academia de Muzicã “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea de Artã și Design Cluj-Napoca, Fundația “Maxim”și Galeria Raku25.

Leave a comment