Cluj: Film despre tinerețea Fericitului Ioan Paul al II-lea, la Casa Municipală de Cultură

Un film dedicat vieții Fericitului Ioan Paul al II-lea (1920 -2005), născut Karol Wojtyla, care prezintă anii tinereții celui ce avea să fie ales, în 1978, Suveran Pontif, este proiectat, marți, la Casa Municipală de Cultură.

Realizat în anul 2005, în regia lui Giaccomo Battiato, lungmetrajul ‘Karol – Omul care a devenit Papă’ este proiectat pentru publicul clujean cu sprijinul Centrului de Limbă și Cultură Poloneză.

Acțiunea filmului începe în teribilul an 1939, când Polonia este invadată de trupele germane și începe al Doilea Război Mondial. Tânărul Wojtyla, interpretat de Piotr Adamczyk, era student al Universității ‘Jagellone’ din Cracovia. Universitatea se închide, iar Karol Wojtyla este nevoit să muncească într-o fabrică de produse chimice. Își pierde tatăl în 1941, apoi prietenii și mulți dintre cunoscuții la care ținea. Înțelege că este nevoie de el pe front, dar simte că nu poate plăti cu moarte pentru moarte. Alege să-și dedice viața slujirii lui Dumnezeu. Din acest moment, traiectoria vieții sale este cunoscută.

Filmul ilustrează pasiunea lui Karol Wojtyla pentru poezie, dramaturgie și fotbal. În ciuda tragediei care cuprinde întreaga țară, Wojtyla nu își pierde speranța că Polonia va putea renaște din propria cenușă. Filmul conține fragmente din înregistrări autentice din viața Papei.

Lungmetrajul este subtitrat în limba română, iar intrarea la proiecție este liberă.

 

Leave a comment