Majoritatea lui Ponta este mai mică decât majoritatea lui Boc

de Ștefan Ciocan

„O chemare nouă țara o străbate / În Senat să facem, noi, majoritate”

Așa ar începe celebra melodie mobilizatoare „Cincinalu-n patru ani și jumătate” cântată de urmașii foștilor comuniști, din România. Adevărul este că cei doi co-președinți ai USL, Victoraș și Crinel sunt într-o acerbă competiție. Ambii concurează pentru titlul de „Cel mai penibil politician” și am bănuiala că acesta se va decerna până la urmă „ex aequo”.

Luni dimineața, atât Ponta cât și Antonescu au umplut ecranele televiziunilor de știri anunțând cu surle și trâmbițe marea victorie a „clasei muncitoare” (sic! Mai ales când e vorba despre Crin Antonescu) care a reușit să-și facă o majoritate în Senat. Până și Geoană, care dovedește că nu a învățat nimic din experiența nopții „cu pricina”, s-a hazardat să mai desfacă odată sticla de șampanie sărbătorind realizarea majorității în Senat. Imediat după votarea moțiunii simple adresate Ministerului de Externe, Geoană a făcut ce știe mai bine, a pus înapoi dopul la șampanie și a plecat acasă la Mihaela-dragostea-sa. Tot ce știu mai bine au făcut și cei doi Michiduță din fruntea opoziției unite. Au ieșit public cu declarații care mai de care mai elucubrante, prin care să explice de ce nu a început încă sezonul marii migrații de politicieni.

Este deja axiomă faptul că Ponta, acest domnu’ Goe al politicii dâmbovițene este un iresponsabil.  Declarațiile belicoase prin care chema diferite categorii ale clasei muncitoare la revolte populare au fost doar începutul unei atitudini pe care pot să o calific ca fiind antinațională. Zilele astea istericul Ponta și-a acoperit declarațile inepte referitoare la realizarea majorități în Senat cu atacuri la adresa justiției, care după părerea fostului procuror, ar acționa la comandă politică. După părerea lui Ponta, Parchetul, Poliția și DNA acționează la comanda puterii atunci când trimit în judecată parlamentari PDL, înalți funcționari din ministere și alți șefi sau funcționari din instituțiile statului. Ceva mai inept nu putea să nască nici creierul lui Antonescu, care cred că a murit de ciudă auzind argmentele colegului său din fruntea USL.

Văzând vehemența lui Ponta când vine vorba despre majoritatea parlamentară m-am întrebat: Ce-l mână pe el în luptă? De ce vrea neapărat USL să schimbe raportul de forțe din Parlament? Există cel puțin două răspunsuri pe care le voi analiza sistematic.

1. Să răstoarne Guvernul până la vacanța parlamentară, ca nu cumva să apuce Băsescu să numească un prmier tehnocrat, probabil Mihai Tănăsescu, față de care PSD să nu mai aibă ce „cârâi”. Cu o asemenea mișcare Băsescu ar da șah opoziției punându-i în special pe parlamentarii PSD într-o situație delicată. Pe de altă parte, ar credibiliza guvernul și instituția prezidențială, continuând reformele și evitând pomenile într-un an electoral.

În cazul răsturnării lui Boc printr-o moțiune de cenzură, USL, înregistrat ca alianță, ar putea să-i impună lui Băsescu un premier, care să culeagă roadele reformelor nepopulare asumate de PDL și coaliția de guvernare.

2. Odată formată o majoritate, chiar și numai în Senat, USL ar putea bloca sau amâna toate legile de reformare a administrației publice. Printre altele s-ar putea bloca legea care modifică modul de alegere a primarilor. Conform acesteia edilii vor fi aleși dintr-un singur tur de scrutin, după modelul președinților consiliilor județene. În condițiile în care PDL are mai mult de o treime din primării în funcție din România, partidul „portocaliu” ar avea un avantaj dacă această lege s-ar aproba până anul viitor. Modificarea Constituției, atât de dorită de Băsescu și schimbările propuse în Legea Educației, care ar putea arunca în aer relațiile PDL ! UDMR, sunt doar câteva mize pentru care Ponta vrea musai majoritatea în Senat, și să-și pregătească astfel terenul pentru alegerile din 2012, în condițiile în care este evidentă atât scăderea în sondaje ! sub 50 la sută ! a USL și creșterea, pe fondul redresării economice, a PDL.

 

Leave a comment