Principele Radu: Casa Regală – mai prezentă la întâlnirile mari statale ale lumii decât politicienii

Principele Radu este de părere că, în prezent, Casa Regală a României este mult mai prezentă la întâlnirile mari ale lumii decât sunt membrii clasei politice și că instituția pe care o reprezintă se bucură de o simpatie tot mai mare.

Prezent marți la Târgu Mureș unde și-a lansat volumul “Provizoratul istoric”, principele Radu a afirmat că acest lucru “nu este normal”.

“Acum, Casa Regală a României e mult mai prezentă în întâlnirile mari statale ale lumii decât sunt cei din clasa politică și acest lucru nu e normal. Asta dovedește o vulnerabilitate foarte mare, există o scădere a încrederii și respectului față de România. În anii 1990 – 2000 exista, din partea unor cancelarii, un interes, un fel de investiție în noi, acum nu o mai avem. 2010 – 2011 au fost ani în care, în multe locuri din lume, când venea vorba de noi, vedeam cum interlocutorii coborau privirea și era o tăcere de gheață, în sensul că suntem lămuriți, cunoaștem. Or, acest lucru e complet nedrept – se petrece într-o Românie cu 400.000 de tineri în universități, cu șapte milioane de IP-uri și patru milioane de oameni onești care lucrează în străinătate”, a afirmat principele Radu.

El a subliniat că situațiile infracționale din străinătate reprezintă o excepție, arătând că în Spania există companii și institute unde românii sunt bine văzuți, la fel și la Londra unde există o diasporă românească.

“Avem tineri sclipitori, sub 40 de ani, cu cariere fulminante, oameni care pot modifica balanța. La fel la Oxford, Boston sau Washington. Nu apar în ziarele din România, dar eu îi știu, pentru că mă întâlnesc mereu cu ei. Sunt 55.000 de români în universitățile lumii, să nu vă mirați că în câțiva ani un român ar putea câștiga primul Premiu Nobel de după război”, a spus principele Radu.

El a evidențiat că, în ultima perioadă, în România s-a creat “un fel de frenezie legată de Coroană” și că la baza ar sta atât recenta nuntă a prințului William, de la Londra, cât și implicarea în diverse proiecte a Casei Regale a României.

“S-a creat, în ultima perioadă, un fel de frenezie legată de Coroană și acest lucru este sigur și datorită unor acumulări în ani, pentru că noi am avut o activitate foarte susținută. Vine probabil un moment în care acest lucru începe să se simtă. Vine un moment în care se face un anume salt și cred că de aceea s-a făcut. Și pe fondul unor răspunsuri pe care societatea începe să și le-a dea, există și un sentiment de exasperare, care vine din discrepanța creșterii relevanței omului în viața lui privată sau în mediul de afaceri și scăderea relevanței instituționale, care din ce în ce mai puțin este capabilă să facă față acestui mers. Și probabil aceasta face un contrast mult mai puternic cu familia regală, care merge pe o altfel de direcție”, a explicat principele Radu. AGERPRES/(A – Dorina Matiș)

 

Leave a comment