Umbra lui Ciorbea la Bistrița

Creșterea și descreșterea a ceea ce a fost cândva Partidul Național Creștin și Democrat poate fi  tema unei lucrări de doctorat sau a unei dizertații cât se poate de serioase asupra volatilității unor sisteme politice. Aviz amatorilor…

În 1997, Victor Ciorbea venea la Bistrița cu SPP-iștii după el și toată gașca țărănistă, sau, mă rog, a unora din politică care atunci își spuneau țărăniști.
La 14 ani distanță, Ciorbea a venit la Bistrița aproape singur și cu un scop pe care în 1997 nu-l visa nici în cel mai negru coșmar al său, acela de-a reunifica partidul.
Politic vorbind, situația nu este una dintre cele mai fericite pentru partidul în care au activat Ion Mihalache, Iuliu Maniu, seniorul Corneliu Coposu sau Ioan Rațiu. În acest partid e pur și simplu vraiște, cu aripi și aripioare, cu orgolii zgribulite și țărăniști autentici cu miros de formol. O lume aproape moartă, un proiect înțepenit în propria neputință de-a reînvia din punct de vedere politic.
Dacă PNÅ¢CD avea un lider modern, aplicat spre cele trei elemente de bază prin care exiști în politică: influență, bani și cârtițe în serviciile secrete, acum acest partid se chema Partidul Popular Român și guverna singur sau alături de PDL.
Între 1997și 2000, țărăniștii se băteau între ei, cu liberalii, în timp ce Traian Băsescu îi făcea pe la spate. De facto, se băteau cu toată lumea. La Bistrița a rămas în istoria politică scandalul care izbucnea zilnic între prefectul liberal Dorin Popescu și subprefectul țărănist Marcel Seserman. Nu mai vreau să vă spun de faptul că o parte din liderii țărăniști bistrițeni l-au terminat pe fostul primar Pavel Popescu, orgoliile și prostia politică stând la baza acestei tevaturi.
Ce vremuri triste dar pline de umor, ca să zic așa. Am senzația că de atunci au trecut cel puțin două secole, că lideri politici precum Mircea Taloș sau Marius Pop sunt nume de care ne mai amintim doar câțiva.
PNÅ¢CD a murit pentru că nu a înțeles că trebuia să guverneze ca în secolul 21 și nu ca în anii de glorie a lui Maniu sau Coposu. PNÅ¢CD a murit că așa au vrut cei din PD și o niște grei de la Interne, dar și din serviciile secrete. Când a murit PNÅ¢-ul și s-a divizat în cel puțin trei aripi, nici măcar umbra lui Ciorbea nu se vedea. Acum ea s-a văzut și la Bistrița, iar Ciobea a vorbit despre adevăr, dreptate, de principii creștin-democrate în care nu mai crede nimeni.
Să vedem care va fi reacția lui Ioan Chira, Vasile Aldrofan sau a altor țărăniști cât se poate de autentici la umbra care a crescut deasupra partidului…

 

Leave a comment