26/09/2017

“Noaptea pe fulgeratura / Atunci caii se fura” (Protestul Partidului Ecologist Roman Filiala Bistrita)

Aceste versuri din folclorul popular demonstreaza ca de mult pe plaiurile mioritice unii din locuitorii ei se ocupau cu ciordeala de cai si nu numai. Intre timp hotii de animale s-au perfectionat la cerintele economiei de piata din Romania originala si actioneaza in grupuri mafiote exceptional de bine organizate cerand aprobarile necesare de la administratia romaneasca. Este incredibil ce imagini vedem din nou la tv, ce barbarism se intampla sub ochii nostri, si mai vrem sa ne numim europeni cu acte in regula. Numai ca aceste acte nu le vom avea pana nu ne vom aduna gunoaiele din propria ograda. Ma refer desigur la crimele odioase practicate si impotriva cainilor de la Botosani, dar mai cu seama a cailor salbatici din rezervatia naturala Padurea Letea din Delta Dunarii.

Cine le da aprobarea acelor haite suite pe ATV-uri si motociclete cu laturi in mana sa intre ca la ei acasa intr-o zona speciala, unicat ecologic al Biosferei? Intre timp primesc noi informatii exact de la fata locului, telefonic, din localitatea Cardun, comuna Letea, de la un grup de inimosi medici veterinari, printre care se afla si 2 bistriteni. Cinste lor pentru ceea ce fac acolo, pe banii lor, au tratat caii reintorsi de la abatoarele mortii la Braila si au plecat in Delta cu multi alti ONG-isti sa opreasca crimele. Cinste si Politiei Animalelor, o structura mult hulita la infiintare, dar absolut necesara. Pe cand si Politia Verde? O asteptam!

Dar sa revenim si mai aproape, la noi in judet. Saptamana trecuta, la un post tv local, se transmitea ceva asemanator, in sensul ca la Pintic caii oamenilor au anemie infectioasa si trebuie eutanasiati, dar nu oricum, ci transportati pentru salam in Italia, ca sa castige altii, numai ca taranii nostrii nu sunt chiar de prostit si si-au trimis analizele animalelor in strainatate, de unde au venit rezultate bune pentru ei. Acolo coruptia nu functioneaza la aceeasi parametrii cu cea de la noi.

Am crezut ca numai in justitie si guvern nu au oamenii incredere, dar vad ca ea se extinde pana la banalul buletin de analiza veterinar.

Fara cuvinte:

PER cere DNA-ului, Parchetului, Politiei si Prefectilor din tara sa cerceteze in regim de urgent aceste aspecte si abuzuri, iar faptuitorii sa fie pedepsiti cu cea mai mare asprime.

 

Presedinte PER Bistrita

Bistrita 23.05.2011                                                 Balan Marius Horea