ISU va informa primăriile din zona râului Bistrița când se dă drumul apei din baraj

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud va informa primăriile situate de o parte și de alta a râului Bistrița Ardeleană când se dă drumul apei din barajul de la Colibița, decizia fiind luată după ce un adolescent a murit fiindcă nu a știut că va crește nivelul apei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Prefectura Bistrița-Năsăud, prefectul Cristian Daniel Florian a convocat o întâlnire de lucru cu participarea reprezentanților Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud și ai Uzinei Hidroelectrice de la Bistrița-Bârgăului.

“Scopul întâlnirii l-a constituit stabilirea unui sistem de informare a primarilor unităților administrativ-teritoriale străbătute de râul Bistrița, asupra programului de uzinare a apei de către Uzina Hidroelectrică și a creșterii debitului de apă pe cursul râului Bistrița. În acest sens, în cadrul întâlnirii, s-a stabilit ca informarea primarilor să se facă operativ de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița”, se arată în comunicat.

Decizia a fost luată după ce un adolescent în vârstă de 16 ani a murit în această săptămână, după ce s-a scăldat în râul Bistrița, iar debitele au crescut întrucât a fost dat drumul apei din barajul Colibița.

Inițial, autoritățile l-au declarat mort pe adolescent, dar acesta a fost resuscitat de către un echipaj SMURD și a mai trăit două zile, decedând la spital.

Primarul comunei Prundu Bârgăului, Ilie Avram, declara că băiatul nu avea de unde să știe că se dă drumul apei din baraj fiindcă nimeni din comună nu știe.

“Pe noi nu ne anunță nimeni niciodată. Cei de la Apele Române dau drumul apei când le vine lor bine. Nu ne spun niciodată, deși, de-a lungul timpului, au fost multe situații grave, de oameni înecați sau de căruțe luate de ape”, declara Ilie Avram.

Din barajul Colibița care se află pe lacul cu același nume se dă drumul zilnic apei pentru funcționarea hidrocentralei de la Bistrița Bârgăului, dar și pentru păstrarea unui anumit nivel al apei în baraj.

 

Leave a comment