Puțini bistrițeni, la slujba ecumenică de comemorare a trei ani de la incendiul care a distrus Biserica Evanghelică

În această seară, bistrițenii au avut ocazia să pășească în Biserica Evanghelică din centrul orașului. Astăzi se împlinesc trei ani de la puternicul incendiu care a mistuit lăcașul de cult.

Cu acest prilej, Primăria municipiului Bistrița a ținut să comemoreze acest trist eveniment. Astfel, de la ora 19:00, primarul Ovidiu Crețu, alături de preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss și protopopul Alexandru Vidican au fost prezenți în incinta Bisericii Evenghelice, unde a avut loc și o slujbă ecumenică.

Primarul Ovidiu Crețu a retrăit parcă momentul în care a văzut Biserica arzând. Emoționat, acesta povestește că nimănui nu îi venea să creadă. Mii de oameni au ieșit în stradă, mulți dintre ei cu lacrimi în ochi priveau cum pompierii se chinuiau să stingă incendiul care a izbucnit în jurul orei 19:40, în data de 11 iunie 2008. Ovidiu Crețu nu consideră că primarul Vasile Moldovan ar fi vinovat într-un fel de acel moment. Acesta declaraă că “nu cred că Vasile Moldovan ar fi avut ce să facă în acel moment. Nu putea să meargă cu gălețile de apă și să sttingă incendiul. Lucrurile trebuiau făcute înainte ca acest incendiu să distrugă un monument”.

La rândul său, preotul paroh Johann Dieter Krauss consideră că în momentul în care Biserica Evenghelică a fost cuprinsă de flăcări, “a ars inima Bistriței”.

Zeci de bistrițeni au luat parte la slujba organizată cu scopul de a comemora tristul eveniment din 2008.

Biserica Evanghelică din Bistrița este un monument istoric din secolul al XIV – lea și avea cel mai înalt turn din Transilvania. Flăcările au cuprins turnul bisericii înalt de aproximativ 75 de metri, care era înconjurat de schele.

Biserica se afla în reabilitare, incendiul declanșându-se la schelele care înconjurau turnul Bisericii.

Ovidiu Crețu a mai adăugat că de la acel tragic eveniment pentru comunitatea bistrițeană, atât autoritățile locale, cât și mediul privat au ajutat la reconstrucția turnului Bisericii și la reabilitarea acesteia. Până acum au fost cheltute circa trei milioane de euro.

Darius Bucur

Leave a comment