De ce bistritenii n-au fost la concertul trupei Iris?

Pentru ca multi n-au stiut si pentru  ca locatia aleasa este total nepotrivita.

Eu am fost la concertul formatiei Iris.  In cele 45 de minute de intarziere   am ascultat piesele de hip-hop si tehno pregatite de organizatorii casei de cultura pentru „incalzire”. Pe parcursul spectacolului  vocalul trupei  a multumit celor prezenti de mai multe ori pentru prezenta. In jur de 500 de persoane sau bucurat de legendara trupa Iris. Foarte putini.  Chiar daca n-ar fi cantat nimeni  cateva sute s-ar fi invartit pe acolo la mici si bere oricum. Pe parcursul concertului, patronii masinilor si masinutelor care se aflau la 20 m distanta de scena si care ii invartea pe doritori la o inaltime de vreo 6 metri ,  aveau muzica proprie si nu era data incet. Nu stiu daca mai era necesar si un foc de artificii. Dupa o ora si un pic in care am ascultat cele mai bune piese  liderul trupei a citit de pe o bucata de hartie un mesaj de multumire primarului si directorului Casei de Cultura.

Prezenta unor artisti de calibrul celor de la Iris ar trebui sa fie un eveniment special pentru orice oras din Romania iar promovarea si atentia autoritatilor trebuie sa fie pe masura. Intr-o locatie decenta Iris poate aduna cateva mii poate zeci de mii de auditori. Oricat ar dori conducerea primariei sa duca cetatenii orasului in Viisoara la evenimente culturale adevarate nu va reusi. Si asta pentru simplu motiv ca orasenii vor sa-si petreaca viata in oras. Intotdeauna de-a lungul istoriei cele mai importante evenimente sau desfasurat in centrele oraselor in inima lor, acolo unde viata urbana are puls. Cred ca de 1 mai cei de la Directia 5 ar fi avut si ei un public mult mai numeros, insa tanand cont  de locatie si de politizarea zilei ca de altfel si a celei de 1 iunie, nu e de mirare ca sau trezit cu vreo 200 de persoane.

De cativa ani asistam la degradarea evenimentelor culturale  in Bistrita si binenteles asta  este o opinie personala. Cheltuim peste 3 milioane de euro pe evenimente culturale in oras.  Concertele  sunt organizate in locuri neadecvate unde lumea stie ca se  tine concursul „cea mai frumoasa vacuta „ca cel din Viisoara, iar rezultatele sunt pe masura. Cheltuim  sume mari de bani pentru repetitia generala oferita de unii abonati la banii primariei. Te sufoci de numarul evenimentelor care sunt pe banda in fiecare saptamana dar nu ramai cu nimic.  Nu o sa vorbesc foarte mult  de necorelarea lor insa anul trecut am sesizat urmatorul fapt. Festivalurile etniiilor au fost organizate de cei de la Casa de Cultura in data de 31 mai urmat  iar de cei de la Centrul judetean pentru Cultura in data de 12 iunie iar ambele au cheltuit cateva sute de milioane fiecare. Participanti foarte putini. Pe strada Grigore Balan erau sub 100 de persoane.  Acestea au fost urmate pe data de 14 iunie de festivalul tineretii;  pe data de 26 iunie de festivalul Bistrita Medievala iar dupa  doua saptamani au fost organizate  Zilele Bistritei.  Este nevoie urgenta de dezbatere si de luarea unor decizii in acest sens. Sumele cheltuite de autoritati sunt exorbitante fara a ne  raporta la calitatea evenimentelor sau la alte lucruri .  Exista un public si pentru concertele de la Sinagoga si pentru Bistrita Medievala  si pentru multe altele insa este nevoie de o  dinamica a evenimentelor si mai putin repetarea lor. Patronii asociatiilor care produc evenimentele culturale in Bistrita., risca sa duca in derizoriu prestanta unor artisti de altfel foarte buni prin modul in care inteleg sa promoveze cultura in Bistrita.  De aceea o prezentare si de o armonizare a eventualelor actiuni  la fiecare inceput de an de catre cei care se ocupa de evenimente culturale este absolut necesara . La sfarsitul anului se impune o evaluare care  sa nu se rezume la un raport triumfalist al directorilor ci mai degraba a prezentarilor prin  mijloace moderne inclusiv video a celor petrecute. Sper sa se intample aceste lucruri.

Alin Seserman

 

Join the Conversation

5 Comments

  1. ce comentariu Laturile te
   caracterizeaza. Acesta este nivelul tau….nu poti mai mult, decat sa te
   balacesti in laturi…in closeterusine pdlist imputit

 1. ce stiti sa mai bateti din gura, daca se face ceva frumos in oras nu e bine, daca nu se face nimic, nici asa nu e bine,  cu voi nici cum nu e bine! tot timpul nemultumiti!!! spre deosebire de cum ati inceput articolul … ce prost sunteti informat!!! inainte sa declarati ceva documentati-va cum se cuvine! Nu cei de la “casa de cultura” au fost dj-ii si nu ei au hotarat ce muzica sa se difuzeze in timpul in care cei de la trupa Iris si-au instalat instrumentele !!! RAUTATE PE FATA!!! SA VA FIE RUSINE!!!

 2. ma sasarman mananci cacat de stanga privind la dreapta.?
  lasa-ne gogaie ca a fost frumos, a fost cine le place acest gen de muzica.
  ce mai bati si tu din gura degeaba . cat a fost Moldovan arata orasu  ca si curu. Acum cand face cineva ceva nu este bine ca se afla maimute ca tine sa comenteze
  toti neavenitii isi dau cu parerea

 3. Bai cum le stie nenea asta pe toate, de fapts e si vede, e bun la palavreageala ieftina, inutila, ca deh,s a aruncam in ceilalti e cea mai usoara meserie.Nu mai bine te ocupi mai nenea tu de plantat gladiole?Esti inutil in comunitatea asta!Vai de capul nostru cu politichia asta de doi bani marunti!

Leave a comment