Tableta (amara) de viceprimar (3): Pentru sport, cu Glorie inainte !

Alocarea din bugetul primariei a unor sume de bani catre echipa de fotbal Gloria, in ultimii trei ani sume importante, a impartit comunitatea locala in sustinatori infocati, critici radicali si vehementi si bineinteles, indiferenti fata de subiect. Fiecare cu argumentatie, motive, exemple, scenarii si, ca in orice decizie de administratie locala, cu interese, inclusive politice.

Este corect, benefic pentru oras, normal si oportun, ca din banii contribuabilului la bugetul local sa fie sustinut sportul si, implicit o echipa de fotbal fanion a orasului si a judetului? Si asta in conditiile in care exista atit de multe alte prioritati si probleme pe care oamenii asteapta de ani buni, ca municipalitatea sa le rezolve, probleme pe care ei, cetatenii le considera urgente si importante?

In principiu, raspunsul este da, fiindca un buget al comunitatii trebuie sa sustina, inclusive financiar, toate segmentele vietii citadine care, definesc si conduc la o viata urbana implinita, cu toate aspectele ei de dezvoltare, sociale, economice, culturale, sportive, de educatie si invatamint, culte si biserici, sanatate. De toate avem nevoie si toate sint importante, in proportii diferite, pentru cei ce traiesc in acest oras, si, ele impreuna formeaza un intreg care trebuie sa fie echilibrat, benefic, vizionar. Toate aceste segmente de civilitate trebuie sa conduca si sa potenteze un spatiu de locuire decent, de promovare si afirmare a valorilor, de satisfacere  nevoilorde munca si trai, recreere, divertisment, cultura, segmente definitorii si de dorit, specifice Bistritei.

Ajutind finaciar cultura am deschis calea afirmarii unei Anita Hartig sau Stefan Pop,scoala de pictura a potentat o pleiada de artisti ca Tolan si Lupse, sportul a adus rezultatele Gabrielei Szabo sau tenisului de masa, educatia ofera anual rezultate la olimpiade si concursuri, constructia si repararea bisericilor, de toate cultele,pun in valoare patrimoniu specific si ofera credinciosilor spatii de refugiu interior. Exemplele pot continua si argumenteaza ca , alocarea a 0,5-0,6% din bugetul local (cinci-sase milioane de lei anual) pentru astfel de actiuni este benefica fiindca banii se reintorc orasului prin promovarea armonioasa si sustinerea echilibrata a imaginii sale in exterior.

Inclusiv sportul si echipa de fotbal Gloria Bistrita a adus satisfactii orasului, a fost si este alaturi de alte echipe si grupari sportive un canal de promovare a orasului nostru, de sustinere a fenomenului sportiv in rindul tinerilor. Desigur, putem sa discutam despre Gloria Bistrita ca despre un buesniess privat si atunci, ajutorul financiarar trebui sa fie canalizat spre dezvoltarea infrastructurii de sport (fotbal), accesibila unor categorii maI largi de tineri din oras, si, mai putin spre acoperirea cheltuielilor de functionare a clubului. Desigur , putem sa discutam despre conditionarea ajutorului financiar de implementarea unui alt tip de management al clubului, mai transparent,  mai efficient si eficace, de adaptare a volumului si structurii de cheltuieli la nivelul previzibil realist al veniturilor, care oricum  ar trebui maximalizate si din alte tipuri de resurse prin efort propri u. Desigur, putem sa discutam despre o alta forma juridica si administrative de oraganizare a clubului, in si prin care comunitatea locala sa fie reprezentata. Desigur va trebui, asa cum s-a procedat si in acest an sa conditionam ajutorul financiar de performanta si rezultate.

Daca echipa va fi retrogradata, nu cred ca mai putem sponsoriza clubul in acest an cu suma alocata si prevazuta in buget, deoarece increderea in managementul clubului a fost compromisa iar termenii intelegerii  intre Gloria si Consiliul Local nu au fost respectati de o parte.

Andrei Rusu

Titlul tabletei 4: De ce tot vorbesc(de pomana?) despre modernizarea strazilor?

 

Leave a comment