Infractor ! o profesie de viitor

de Cristian Bara

E criză! E criză cruntă, chit că unii ne-au dat scoși din ea acum vreo două luni, într-o zi de joi, pe la orele amiezii. E criză financiară, e criză imobiliară, e criză pe piața auto, e criză peste tot. Ca o urmare logică și normală, e criză (și) pe piața forței de muncă. Aproape șase români din 100 de persoane active, altfel spus aproape jumătate de milion de români, nu au un loc de muncă. Se vorbește de reconversii profesionale, de programe și proiecte, de fonduri și bugete, toate în speranța, zic eu deșartă, că se va schimba curând ceva (în bine!) când vine vorba de șomeri. Dar cred că am găsit soluția acestei probleme, chiar dacă sunt puține șanse să fiu nominalizat la Premiul Nobel pentru Economie: infractor ! o profesie de viitor.

Avantajele profesiunii de infractor sunt multiple: școală puțină, costuri și cheltuieli minime, program flexibil, fiorul adrenalinei, câștiguri deloc neglijabile și un gen de notorietate foarte apreciat de noi, românii, care simpatizăm mai mult și ne simțim mai apropiați de personajul negativ, de șmecher, de țepar, decât de personajul pozitiv, de tipul bun și de treabă catalogat de toată lumea drept „cinstit și prost sau prost de cinstit”. Vezi zice că riscurile sunt mari, că pușcăria nu-i tocmai un sanatoriu sau un hotel de cinci stele, dar eu vin și spun că, dimpotrivă, riscurile sunt tot mai mici, iar în viitorul apropiat vor fi aproape nule. Sigur, vor fi și excepții pentru că, de bună seamă, vor fi și infractori proști ca noaptea, așa cum sunt, de exemplu, și politicieni proști ca noaptea. Dar, repet, se prevăd condiții dintre cele mai prielnice pentru o carieră infracțională de succes.

Nu mai revin asupra proiectului de lege inițiat de Grupul politic de satiră și umor „Ațipilă, Adormilă, Fraierilă & Co”, adică de cei 42 de senatori, dintre care 40 psd-iști, acela cu privire la asigurarea ordinii și liniștii publice care prevede interzicerea deținerii oricăror obiecte contondente sau de autoapărare, inclusiv interzicerea cuțitelor de bucătărie în propria mașină sau a spray-urilor lacrimogene sau paralizante destinate protecției personale. Am mai scris despre asta! Nu pot, însă, să nu remarc faptul că acest inept proiect de lege lasă loc de o pâine bună de mâncat pentru adevărații infractori, liniștiți că cetățeanul de rând, tipul prost de cinstit, bun și de treabă va fi pedepsit de lege dacă va riposta cu parul în mână împotriva unei agresiuni pentru că eu, infractorul, îi fac o plângere de nu se vede și îl bag în pârnaie între 6 luni și 5 ani. Păi, nu?

Dacă mai punem la socoteală și faptul că Traian Igaș, ministrul Administrației și Internelor, are în vedere disponibilizarea a peste 8.000 de polițiști, vă voi convinge, cred, că viața de infractor va fi cu adevărat una frumoasă, liniștită și lipsită de griji sau riscuri. Atâta doar că cei 8.000 de polițiști viitori șomeri ar putea să ne facă nouă, infractorilor… cinstiți și „pe bune”, concurență neloială, că doar „reconversia” le-ar fi destul de ușoară la câte șmecherii și tertipuri știu ei din proprie experiență (profesională).

Singurul risc major al unui infractor ar fi acela să vină Fiscul să îi ia averea la puricat, să vadă el dacă e licită sau ilicită. Secretul (că doar am văzut destule filme cu mafioți la viața mea!) este să nu ieși prea mult în evidență și să-ți pui banii în „seiful” din saltea sau în „banca” din dulap, sertarul cu chiloți și izmene.

Sau și mai bine ar fi să se plătească impozit pe venit. Astfel, infractorul ar dovedi solidaritate socială, ba mai mult, ar putea fi considerat un cetățean model!

http://sareinochi.wordpress.com/

Leave a comment