26/09/2017

Microhidrocentralele – soluţia “verde” a sistemului energetic din România

Compania de proiectare şi consultanţă tehnică în domeniul amenajărilor hidroenergetice, 4C Project Consulting organizează, în premieră la Cluj-Napoca, simpozionul “Dezvoltarea investiţiilor în domeniul hidroenergetic în România”. Evenimentul este doar o parte a unui amplu proiect de atragere a investiţiilor în domeniul hidroenergetic şi reuneşte potenţiali investitori din toată ţara, furnizori de echipamente şi soluţii tehnice, instituţii bancare, precum şi instituţii de resort.

Simpozionul vizează informarea investitorilor despre legislaţie, posibilităţi de finanţare a proiectelor de microhidroenergie, precum şi identificarea soluţiilor opti-me de realizare, proiectare şi echipare a amenajărilor hidroenergetice pe râurile din România. Dezbaterile se aliniază Directivei 2009/28/CE, prin care România trebuie să valorifice sursele de energie regenerabilă disponibile, astfel încât, până în anul 2020, „energia verde” să reprezinte 24% din consumul total de energie, faţă de 19,04% din consumul estimat pentru 2011.

Demersul 4C Project Consulting este susţinut de unul dintre cei mai importanţi producători şi furnizori de echipamente hidro din Europa, Global Hydro Energy Austria, care prezintă participanţilor soluţiile tehnice de ultimă oră din domeniu. La simpozion vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Raiffeisen Bank International AG Austria şi România, instituţia fiind interesată să ofere finanţare pentru astfel de proiecte. Printre participanţi se numără şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale Apele Române şi Hidroelectrica SA.

4C Project Consulting consideră necesară implicarea investitorilor în valorificarea potenţialului energetic al celor mai importante râuri din bazinele hidrografice ale României. Din 2008 până în prezent, 4C Project Consulting a dezvoltat un portofoliu de peste 10 proiecte, reprezentând lucrări în judeţele Alba, Bihor, Neamţ, Harghita, Maramureş, Bihor, Suceava şi Bistriţa-Năsăud. Pentru fiecare dintre acestea, compania clujeană a întocmit întreaga documentaţie tehnică a construcţiei microhidrocentralelor (MCH), de la studiile de prefezabilitate-fezabilitate, documen-taţiile tehnice necesare obţinerii certificatelor de urbanism, avize-acorduri, proiecte tehnice şi detalii de execuţie, până la obţinerea licenţei de exploatare sau producere a energiei electrice.

Organizatorul simpozionului, compania 4C Project Consulting, desfăşoară activităţi de inginerie-proiectare şi consultanţă tehnică în domeniul amenajărilor hidroener-getice la Cluj şi, la sfârşitul lunii mai, a dat în funcţiune prima microhidrocentrală din cadrul Amenajării Hidroenergetice pe râul Budac – Bistriţa, lucrare demarată în 2010. Investiţia de aproximativ 1,7 milioane de EURO reprezintă primul proiect finalizat după 1989, în zona Transilvania, având o putere instalată de 0.7 MW, cu o producţie

 

de energie de 2300 MWh. Energia produsă de MCH oferă siguranţa în alimentarea cu energie electrică a consumatorului, eliminând fluctuaţiile de tensiune sau întreru-perile de curent. „Soluţiile adoptate sunt de actualitate, iar echipamentele şi tehnolo-gia utilizată sunt de cel mai înalt nivel. Acest proiect a fost o provocare pentru echipa de specialişti din cadrul companiei noastre. Pe viitor ne propunem să finalizăm şi să dăm în funcţiune toate lucrările proiectate, obiectivul nostru principal fiind exploatarea potenţialului hidroenergetic pe care îl au apele curgătoare din zonele montane ale României, în special bazinele hidrografice Someş–Tisa, Mureş, Siret, Olt şi Crişuri”, a declarat ing. Călin Bohuş, director general al 4C Project Consulting.

Valorificarea potenţialului energetic al apei, una dintre cele mai preţioase resurse naturale, constituie o preocupare majoră a organismelor din UE şi din România. Strategia energetică naţională prevede iniţierea de proiecte şi lucrări de microhi-drocentrale folosind resurse financiare proprii şi atrase, experienţa profesională autohtonă, precum şi tehnologia companiilor româneşti sau străine cu realizări performante în domeniu. Prezentă de peste 80 de ani pe piaţa echipamentelor hidro, Global Hydro Energy, partenerul 4C Project Consulting, conştientizează potenţialul hidroenergetic al României şi vine cu soluţii tehnice de ultima oră pe care le expune potenţialilor investitori. Portofoliul producătorului austriac este impresionant: furni-zor de turbine pentru sute de amenajări hidroenergetice din ţări precum Guatemala, India, Turcia, Norvegia, România, Islanda, Estonia, Iran, Chile, Siria, Germania, Bulgaria, Ungaria, Spania, Elveția, Italia, etc. „Experienţa noastră este recunoscută la nivel internaţional, iar protejarea ecosistemului este parte importantă a filosofiei noastre de afaceri. Din ce în ce mai mulţi investitori acordă o atenţie sporită energiei verzi, o sursă regenerabilă, sigură şi ieftină. Interesul nostru pentru piaţa hidro din România a venit firesc şi, până acum, ne-am implicat în două proiecte din Braşov şi Sibiu. Microhidrocentralele reprezintă viitorul pieţei de energie, iar România are re-susele necesare dezvoltării sectorului hidroenergetic”, a declarat ing. Marius Hager, director general Global Hydro Energy.

Pentru informaţii suplimentare:

Daniela POPA – PR Executive sPRint communication

Tel. : 0264.592.021, Mobil: 0721.327.233