Clopotele Bisericii Evanghelice din Bistrița, subiect de film documentar

Povestea clopotelor Bisericii Evanghelice din Bistrița, distruse în urma incendiului din 11 iunie 2008, a devenit subiectul unui film documentar ce va fi prezentat în cadrul Serbărilor Bistriței Medievale, eveniment ce se va desfășura în perioada 24-26 iunie.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de către Asociația Culturală Bistrița Medievală, filmul documentar ”Clopotele orașului” va putea fi vizionat în Biserica Evanghelică, sâmbătă, 25 iunie, între orele 11,00 și 17,00.

Realizat în cursul anilor 2008 – 2010, filmul prezintă dramatismul incendiului din iunie 2008 care a distrus turnul Bisericii Evanghelice și efortul făcut de comunitatea bistrițeană și de Asociația sașilor bistrițeni de peste hotare pentru a reda orașului clopotele și ceasul din Turn.

În documentar au fost surprinse momente inedite, cum ar fi turnarea clopotelor într-o fabrică din Passau, montarea lor în turn și primul sunet scos de ele peste oraș. Întregul periplu documentar este susținut de povestea preotului evanghelic Johann Dieter Krauss și de mărturiile celor implicați în acest efort.

Concepția și realizarea documentarului ”Clopotele orașului” îi aparțin jurnalistei Nicoleta Cherecheșiu, iar filmările au fost realizate de către Gheorghe Cherecheșiu, cei doi fiind corespondenți ai TVR 1 în Bistrița-Năsăud.

Filmul documentar ”Clopotele orașului” (”Die Stadtglocken”) este subtitrat în limba germană și a fost produs pe DVD de Asociația Culturală Bistrița Medievală, în cursul anului 2010.

Leave a comment