Peste 250 de societăți bistrițene, în prag de faliment

În primele cinci luni ale acestui an, recesiunea economică a pus stăpânire pe mai mulți agenți economici din județul Bistrița-Năsăud. Numărul firmelor care au început procedura de faliment depășește pragul de 250.

Imposibilitatea de a mai plăti creditele contractate pentru dezvoltare sau acoperirea unor nevoi, scăderea comenzilor și implicit a vânzărilor, reducerea pieței de desfacere sunt semne clare că lupta cu criza economică mondială nu este ușoară pentru micii întreprinzători din județul nostru.

Toate acestea duc la disfuncționalități în dezvoltarea afacerilor indiferent de domeniul de activitate, motiv pentru care procedura de faliment este inevitabilă.

La Tribunalului Bistrița-Năsăud au fost înregistate anul acest 257 de cauze având ca obiect procedura insolvenței. Numrărul acestora se apropie cu pași repezi de cel din anul precedent, când existau puțin peste 400 de astfel de dosare.

Dana Ceuca, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bistrița-Năsăud a declarat că „pe parcursul anului 2010, Tribunalul Bistrița-Năsăud a fost sesizat cu privire la soluționarea unui număr de 407 acțiuni referitoare la declanșarea procedurii falimentului. Anul acesta, până la sfârșitul lunii mai, s-au înregistrat un număr de 257 dosare cu același obiect”.

Închiderea societăților produce la rândul ei mii de victime în rândul angajaților care rămân pe drumuri în căutarea unui alt loc de muncă. Cei mai mulți aleg însă calea străinătății sau îngroașă rândurile șomerilor. În prezent, statisticile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud arată că aproape 5.500 de bistrițeni nu au un loc de muncă.

Leave a comment