23/09/2017

Peste 250 de societăţi bistriţene, în prag de faliment

În primele cinci luni ale acestui an, recesiunea economică a pus stăpânire pe mai mulţi agenţi economici din judeţul Bistriţa-Năsăud. Numărul firmelor care au început procedura de faliment depăşeşte pragul de 250.

Imposibilitatea de a mai plăti creditele contractate pentru dezvoltare sau acoperirea unor nevoi, scăderea comenzilor şi implicit a vânzărilor, reducerea pieţei de desfacere sunt semne clare că lupta cu criza economică mondială nu este uşoară pentru micii întreprinzători din judeţul nostru.

Toate acestea duc la disfuncţionalităţi în dezvoltarea afacerilor indiferent de domeniul de activitate, motiv pentru care procedura de faliment este inevitabilă.

La Tribunalului Bistriţa-Năsăud au fost înregistate anul acest 257 de cauze având ca obiect procedura insolvenţei. Numrărul acestora se apropie cu paşi repezi de cel din anul precedent, când existau puţin peste 400 de astfel de dosare.

Dana Ceuca, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bistriţa-Năsăud a declarat că “pe parcursul anului 2010, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a fost sesizat cu privire la soluţionarea unui număr de 407 acţiuni referitoare la declanşarea procedurii falimentului. Anul acesta, până la sfârşitul lunii mai, s-au înregistrat un număr de 257 dosare cu acelaşi obiect”.

Închiderea societăţilor produce la rândul ei mii de victime în rândul angajaţilor care rămân pe drumuri în căutarea unui alt loc de muncă. Cei mai mulţi aleg însă calea străinătăţii sau îngroaşă rândurile şomerilor. În prezent, statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud arată că aproape 5.500 de bistriţeni nu au un loc de muncă.