Ponta: Dacă, Doamne ferește, Băsescu desființează județele, o să le facem la loc

Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică, la Băile Figa, că în situația în care Traian Băsescu va desființa județele actuale, atunci când va veni la putere USL le va face la loc.

“Noi, peste tot, în toate județele, sperăm ca în 17 iulie să avem referendum și să decidă oamenii dacă vor să desființeze Bistrița-Năsăud sau alte județe. Din punctul meu de vedere, asta ne mai lipsea, că în rest le-am rezolvat pe toate. Locuri de muncă nu, criză, toate cele. Știți cum se spune, chelului ce-i mai lipsea? Acum să mai desființeze și județele. Sunt o mulțime de probleme pe care oamenii le au și sper ca pe 17 iulie să vină și să voteze la referendum, să fie clar pentru toată lumea că județele trebuie să rămână”, a declarat Ponta.

El a spus că Legea referendumului prevede că nu se poate modifica nicio unitate administrativ-teritorială fără consultarea populației, iar cei de la putere nu respectă legea.

“E ciudat că tocmai cei care sunt la putere nu respectă legea. Noi, ceilalți, vrem să o respectăm. E prevăzut în Legea referendumului că nu se poate modifica nicio unitate administrativ-teritorială, nici măcar comune, cu atât mai mult județe, dacă nu se face referendum. Noi îl facem și sunt convins că semnalul pe care o să-l dea oamenii o să fie foarte clar. Nu o să cedem decât dacă cedează și ei la desființarea județelor”, a spus el.

Întrebat ce se va întâmpla dacă unii președinți de consilii județene membri PDL se vor opune organizării referedumului, Ponta a spus că aceștia se vor face de râs “cu totul”.

“Puterea are ocazia să se facă de râs cu totul. Mă gândeam la președintele CJ din Bistrița-Năsăud (Liviu Rusu, PDL – n.r.). Dânsul o vrea să i se desființeze județul al cărui președinte e? De ce-a mai candidat dacă vrea să i se desființeze județul. De fapt, ei nu vor să desființeze județele, dar le e frică de Băsescu să nu le facă dosare, să nu îi aresteze, să nu le facă cine știe ce. E o ocazie să se facă de râs. Aș vrea să-l văd pe Liviu Rusu că vrea să i se desființeze județul la care e el președinte și satul, comuna, celelalte”, spus el.

Victor Ponta a spus că nu știe și nici nu îl interesează dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe legea de reorganizare teritorială.

“Nu știu ce face Guvernul și cred că problema noastră e ce facem noi, și nu mă refer la USL, ci la toți ceilalți. Cred că trebuie să ne apărăm și județele, și viața de zi cu zi și după 2012 să începem să ne întoarcem la o viață normală. Eu sper să ne întoarcem la o viață în care să nu ne mai certăm atât și să fim mai prieteni unii cu ceilalți. Cred că ne-am săturat, de șapte ani, să ne tot certăm, să ne acuzăm de ceva și să ne tot batem. Cred că oamenii vor altceva și asta o să încercăm să facem. Părerea mea este că trebuie să ne reconciliem cu toții și să nu ne mai certăm între noi. Cred că ajunge și că trebuie să vină o vreme mai bună”, a afirmat Ponta.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Guvernul va schimba actuala organizare administrativ-teritorială a țării, Ponta a spus: “O să o schimbăm la loc”.

“Vedeți, e o chestie ciudată, în loc să muncim să mergem înainte, noi probabil că un an, doi o să reparăm ce strică Guvernul actual. Așa e blestemul României. Unul strică și zece repară după aceea, dar o să reparăm și o să refacem. Județe există și în Franța, și în Spania și în Italia, cu denumirile lor, dar nimeni nu le-a desființat. Dacă, Doamne ferește, le desființează domnul Băsescu, o să le facem la loc. Nu avem altceva de făcut”, a spus Ponta.

De asemenea, el l-a criticat pe Traian Băsescu că refuză “întoarcerea la popor”: “Acum câțiva ani, domnul Băsescu zicea de fiecare dată că se întoarce la popor, acum văd că fuge de popor ca dracul de tămâie. De câte ori aude de mers la popor, nu mai vrea. E o lecție pentru noi toți să avem grijă pe cine alegem data viitoare”.

Președintele PSD a participat, duminică, la deschiderea noului sezon de la Băile Figa, o stațiune aflată în administrarea Primăriei Beclean, condusă de Nicolae Moldovan (PSD). El a fost însoțit de Ioan Rus și de Constantin Nica, dar și de purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan.

Liderii USL au trimis adrese președinților PSD și PNL de CJ pentru organizarea de referendumuri privind reorganizarea administrativă, întrebarea propusă de Ponta și Antonescu fiind: “Sunteți de acord cu intenția președintelui României, Traian Băsescu, de a desființa județul dumneavoastră?”.

Premierul Emil Boc declara, marți seară, la TVR 1, că organizarea unui referendum s-ar impune doar pentru modificări teritoriale în interiorul unui județ, dar nu și pentru un proces general de reorganizare administrativă, aplicat la nivel național.

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, preciza că formula pe care actualii guvernanți o propun este trecerea de la 41 de județe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni și răspunde și cerințelor de absorbție a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat și o valorificare mult mai eficientă a acestora. Întrebat care vor fi capitalele acestor opt județe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Craiova, Constanța, Iași, Ploiești și București.

 

Leave a comment