În curând, primarii pot verifica dacă v-ați asigurat locuințele

Bistrițenii care nu și-au asigurat locuințele pot fi sancționați de autoritățile locale cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

Fie că este vorba despre o poliță de asigurare obligatorie, fie că este vorba despre una facultativă, toți cei care au reușit să încheie o astfel de poliță au scăpat. În schimb, cei care nu au făcut-o riscă să primească amenzi. Verificările vor începe din 15 iulie.

Astăzi, în cadrul unei ședințe organizată de Prefectura Bistrița-Năsăud, primarii din județul Bistrița-Năsăud au fost informați cu privire la aceste aspecte și, mai mult decât atât, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a transmis autorităților locale câte un user și o parolă, pe care primarii le vor folosi când vor accesa site-ul www.paidromania.ro/primarii. Din 15 iulie, accesând acest site și logându-se, primarii vor putea să verifice dacă au fost asigurate sau nu locuințele din comunele pe care le conduc.

Astfel, cei care nu și-au asigurat locuințele riscă să primească amenzi.

Potrivit datelor furnizate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), de la introducerea obligativității asigurării locuințelor până la mijlocul lunii aprilie, în județul nostru au fost încheiate 2.659 de polițe, majoritatea fiind încheiate în mediul urban.

Numărul este extrem de mic față de numărul locuințelor care ar trebui să intre în legalitate, estimându-se că numărul polițelor încheiate reprezintă mai putin de trei procente. Ultimele statistici realizate de Direcția Județeană de Statistică arată că la nivel județean există circa 110.000 de locuințe, dintre care aproximativ 32.000 sunt în municipiul Bistrița.

Cele mai multe locuințe au fost asigurate în București, Constanța, Timișoara și Prahova, acestea fiind județele fruntașe în clasament privind asigurarea. În ceea ce privește județele codașe, alături de Bistrița-Năsăud se află și județele Gorj și Sălaj.

Potrivit legislației în vigoare, proprietarii de locuințe au obligația să își asigure locuințele pentru cel putin trei riscuri, respectiv inundații, cutremur și alunecări de teren. Suma asigurată obligatoriu va fi de 20.000 de euro pentru locuințele din beton și 10.000 de euro pentru locuințele din chirpici, cu prime obligatorii de 20 de euro în primul caz și 10 euro în al doilea.

Cei care vor sa își asigure locuința la valoarea reală pot încheia o polița de asigurare facultativă, complementară celei obligatorii. Persoanele care nu vor avea asigurate locuințele nu vor beneficia, în cazul producerii unui dezastru natural, de nicio despăgubire de la bugetul de stat.

Leave a comment