Melania Cuc, la ceas aniversar

Bistrițeanca Melania Cuc își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Melania Cuc s-a născut la 22 iunie 1946 în Archiud.

Este jurnalist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Societății Ziariștilor din România, membru al Academiei Artelor, Științei și Literaturii, Oradea, membru al Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Québec. Melania Cuc a absolvit Școala Tehnică de Horticultură din Bistrita (1959-1965), cursurile Universității Dalles din Bucuresti, secția Literatura română și universală (1973).

Deține un atestat în Management Editorial, eliberat de Ministerul Culturii, București, (1996).

În prezent este redactor la revista (electronică) AGERO din Stuttgart și realizator programe la TV Bistrița.

Pasionată de pictură, are mai multe expoziții personale la Sighișoara în mai 2006, noiembrie 2006, Târgu Mureș în iunie 2006, Bistrița în august 2006. Prezintă lucrări în colecții personale din SUA, Canada, Italia, Israel, Germania, Ungaria și România. Melania Cuc a debutat în publicistică în 1962, în cotidianul “Făclia” din Cluj. Colaborări intense (1975-1989) la Radio România (cu tablete, reportaje literare etc.). A fost redactor la editura “Bir Contact” București, secretar general de redacție la publicația “Curierul Sănătății” și redactor la “Flagrant” iar din 1998, șef al subredacției “Transilvania de Nord” pentru săptămânalul TOP BUSINESS, apoi la cotidianul RǍSUNETUL din Bistrița.

A fondat și coordonat publicațiile: “Gazeta de Cernavodă” , “Gazeta de Medgidia” (1991) și “Șapte zile bistrițene” (2004). Debut radiofonic (cu grupaj de poezii) la Radio România în 1972. Debut literar: Luceafărul, 1973, cu poemul “Plopii în Ardeal”.

A publicat grupaje de poezie, eseuri și reportaje literare în Luceafărul, România Literară, Contemporanul, Flacăra, Femeia, Pentru Patrie, Tribuna Informația Bucureștiului, suplimentul Scânteii Tineretului, Munca, Săptămâna, Litera Nordului, Grai etc. Este realizator de emisiuni la AS TV din Bistrița și din 2005 este redactor la revista Agero din Stuttgard, Germania.

Cu prilejul sărbătoririi zilei de naștere, redacția Bistrița Online îi urează “La mulți ani!”.

Sursa: www.wikipedia.org

Sursa foto: www.facebook.com

 

Leave a comment