Primar Sângeorz-Băi: Alegerea primarilor dintr-un singur tur este dezavantajoasă

Primarul orașului Sângeorz-Băi, Roland Venig (PSD), care a obținut funcția după turul al doilea, a declarat că alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin este dezavantajoasă chiar și pentru edilii în funcție, mai ales în situația în care aceștia îi au ca și contracandidați pe viceprimari.

“Se spune că primarii în funcție sunt cei avantajați de această schimbare a legii. Eu nu sunt convins că lucrurile stau așa. Eu, de exemplu, voi avea contracandidat viceprimarul (Maxim Pop, PNL – n.r.). Va fi greu pentru oameni să facă diferența între mine și el. Dacă am făcut lucruri bune, vom fi favorizați amândoi, dacă am făcut lucruri mai puțin bune, se va spune despre noi că nu suntem buni. Nu mă avantajează deloc această lege pe mine, ca primar în funcție”, a declarat, miercuri, Venig, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că o altă problemă care ar putea apărea este cea legată de prezența la vot și legitimitatea primarului ales.

“În primul tur, de regulă, sunt mulți candidați, iar lumea nu prea vine la vot. Așteaptă confruntarea finaliștilor. Acum probabil că primarul va fi ales cu un număr mic de voturi și va avea o problemă de legitimitate”, a declarat Roland Venig.

În 2008, aproape 60% din primăriile din Bistrița-Năsăud, 37 din 62, au fost câștigate din primul tur de PSD, PDL și PNL, în 23 de comune și două orașe, Bistrița și Sângeorz-Băi, fiind organizat turul al doilea.

Președintele Traian Băsescu a anunțat că a promulgat, miercuri, Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin, deși a avut “unele semne de întrebare”, dar că toate partidele, inclusiv USL, au cerut promulgarea acestei legi.

Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, la finele lunii mai, de Camera Deputaților, forul decizional, cu 174 de voturi “pentru”, 110 voturi “împotrivă” și trei abțineri.

Potrivit legii adoptate, primarii vor fi aleși într-un tur de scrutin, cu excepția situațiilor de balotaj. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților după ce Senatul l-a respins anterior.

Mai mulți reprezentanți ai partidelor politice, inclusiv PDL, la fel ca și o serie de ONG-uri, i-au cerut șefului statului să nu promulge legea.

Leave a comment