Radu Moldovan: Managementul din MDRT este de vină pentru sistarea fondurilor de la UE!

Într-o conferință de presă a organizației județene a Partidului Social Democrat Bistrița-Năsăud, președintele acestuia, Radu Moldovan, a ținut să comenteze situația privind sistarea pentru o perioadă de două luni de zile a fondurilor de la Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional.

Radu Moldovan spune că “Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului nu are oameni competenți care să îl conducă și aceștia sunt mai mult interesați să facă ceva pentru clientela PD-L și nu să atragă fonduri europene.  Raportul Comisiei Europene arată clar cu degetul către managementul MDRT, acesta fiind vinovat de sistarea fondurilor”.

Menționăm că zilele trecute, MDRT a făcut public un raport preliminar al misiunii de audit al Comisiei Europene efectuată în România în perioada 28 martie ! 1 aprilie 2011, având ca obiect verificarea mai multor proiecte finanțate în cadrul Axei 2 a Programului Operațional Regional.

În Raport, Comisia Europeană vorbește despre deficiențele din sistemul de achiziții publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecție discriminatorii de către autoritățile contractante în selecția constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate și lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare.

Ca urmare a deficiențelor constatate, Comisia Europeană a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăților intermediare pentru Axa 2 – Îmbunătățirea infrastructurii regionale și locale de transport ! a Programului Operațional Regional până la îndeplinirea măsurilor propuse României de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a propus autorităților române să verifice toate contractele de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrări adjudecate, printre care se află și contractul privind reabilitarea Drumului Județean 151 din Bistrița-Năsăud).

După această etapă de verificare care se va desfășura în lunile iulie-august 2011, autoritățile române vor transmite Comisiei Europene concluziile verificărilor și propuneri de acțiune. În urma reverificării procedurilor de achiziție publică, pot fi propuse corecții financiare cuprinse între 2% și 100% din valoarea proiectelor găsite cu deficiențe.

Leave a comment