Moldovan: Este inadmisibil ca președintele României să negocieze teritoriul țării cu foarfeca în mână

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, susține că este inadmisibil ca președintele României să negocieze teritoriul țării “cu foarfeca în mână” și “să dezbine nația”, punând românii împotriva maghiarilor într-o primă fază și apoi maghiarii împotriva maghiarilor în faza a doua.
“Este inadmisibil ca președintele României să negocieze teritoriul României cu foarfeca în mână. Taie din județul acesta, lasă la celălalt. Este inadmisibil și nu are voie un președinte de stat să facă așa ceva. În momentul de față asistăm la o negociere și la un șantaj public al președintelui adresat UDMR. Uniunea, în prezent, a căzut în propria capcană cerând cu multă insistență Å¢inutul Secuiesc. Președintele Băsescu le-a întins această nadă. Ce o să facă UDMR? Alege subdezvoltarea Å¢inutului Secuiesc? Dacă îl credem pe domnul Boc, mărim județele ca să ia fiecare 3,5 miliarde de euro. Ce o să facă Harghita și Covasna? Nu pot să acceseze fonduri, așa ne spune domnul Boc”, a declarat, joi, într-o conferință de presă la Bistrița, Emil Radu Moldovan, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El a spus că, miercuri seară, toată lumea a putut vedea cum președintele Traian Băsescu spunea UDMR că, dacă nu este de acord cu reorganizarea, se va trece la reforma instituțiilor deconcentrate.
“I-a șantajat pe cei de la UDMR și le-a spus că dacă nu sunt de acord cu acest lucru, îi lasă fără deconcentrate. Desființează deconcentratele în județele Harghita și Covasna. E inadmisibil ca un președinte de stat, care ar trebui să vegheze la respectarea legii și a Constituției, să calce în picioare atât legea, cât și Constituția. Ce face azi Traian Băsescu este să dezbine această nație. În prima fază români contra unguri, în etapa a doua unguri contra unguri fiindcă în momentul de față îi lasă pe cei din Satu Mare, Cluj, Bihor, Sălaj, județe cu concentrație mai mare de populație maghiară, să se bată cu ceilalți din zona Harghitei și Covasnei, șantajând pe față”, a spus el.
Moldovan a reamintit că USL are propria variantă de reorganizare a țării care să fie făcută după consultări și dezbateri serioase de către specialiști, așa cum s-a procedat și ultima oară când a fost reorganizată din punct de vedere administrativ țara.
“Așa a făcut și Ceaușescu. Doi ani și jumătate a dezbătut această temă. A folosit Academia Română, istorici, sociologi, geografi, etnologi care au analizat toate aceste lucruri. Vrem peste noapte să facem aceste lucruri și asistăm, în ultima perioadă, la lucruri nepermise”, a spus Moldovan.
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că le-a spus reprezentanților UDMR, la Cotroceni, că maximul pe care îl poate oferi este o formulă de opt județe plus Harghita și Covasna, separat, care să rămână așa cum sunt acum, dar “niciodată unite”.
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că dacă UDMR refuză ofertă legată de reorganizare, atunci nu se va mai face acest proces, ci se va trece la reforma instituțiilor deconcentrate, care se diminuează ca densitate și personal.

Leave a comment