23/09/2017

Prima microhidrocentală din judeţul Bistriţa-Năsăud inaugurată astăzi, la Budacu de Sus

În această după-amiază, la mai bine de 10 kilometri de la ieşirea din localitatea Budacu de Sus a avut loc un eveniment unic pentru judeţul Bistriţa-Năsăud.A fost inaugurată prima microhidrocentrală din judeţul nostru.

Investiţia, care se ridică la circa 1,7 milioane de euro, a fost susţinută de către o companie din Austria – GEBR. Haider şi de o altă companie din Gherla, SC Rott Haus Construct.

La inaugurarea de astăzi au fost prezenţi chiar şi reprezentanţii austriaci ai acestei firme.  Firma are o experienţă bogată în domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile, iar executantul construcţiei este compania CML.RO SRL Bistriţa.

Primarul comunei Dumitriţa, în raza căreia se află acum şi microhidrocentrala, Vasile Moga, a declarat că “este o investiţie extrem de benefică pentru comunitatea noastră şi mă bucur că a fost făcută pe râul Budac”.

La evenimentul din această după-amiază au participat mai mulţi reprezentanţi atât ai companiilor implicate în derularea acestui proiect, cât şi a autoritităţilor publice locale din Bistriţa-Năsăud, precum Inspectoratul de Stat în Construcţii (directorul Constantin Hada), Administraţia Naţională Apele Romane, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa – Năsăud şi chiar alţi investitori din domeniul hidroenergetic şi politicieni, printre care şi deputatul Ioan Ţintean, care a venit insoţit de familia sa.

Microhidrocentrala are o putere instalată de 0,7 MW, cu o producţie de energie de 2.300 MWh reprezintă primul tronson al proiectului. Astfel că, lucrurile nu se vor opri aici. Investiorii asigură că vor începe şi lucrările la cel de-al doilea tronson şi se aşteaptă ca acestea să demareze în luna iulie.

Amenajarea hidroenergetică va avea o putere de 2MW, o producţie de energie de aproximativ 7.500 MWh şi are termen de finalizare februarie 2012.

Mai multe fotografii găsiţi aici.