Prima microhidrocentală din județul Bistrița-Năsăud inaugurată astăzi, la Budacu de Sus

În această după-amiază, la mai bine de 10 kilometri de la ieșirea din localitatea Budacu de Sus a avut loc un eveniment unic pentru județul Bistrița-Năsăud.A fost inaugurată prima microhidrocentrală din județul nostru.

Investiția, care se ridică la circa 1,7 milioane de euro, a fost susținută de către o companie din Austria – GEBR. Haider și de o altă companie din Gherla, SC Rott Haus Construct.

La inaugurarea de astăzi au fost prezenți chiar și reprezentanții austriaci ai acestei firme.  Firma are o experiență bogată în domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile, iar executantul construcției este compania CML.RO SRL Bistrița.

Primarul comunei Dumitrița, în raza căreia se află acum și microhidrocentrala, Vasile Moga, a declarat că “este o investiție extrem de benefică pentru comunitatea noastră și mă bucur că a fost făcută pe râul Budac”.

La evenimentul din această după-amiază au participat mai mulți reprezentanți atât ai companiilor implicate în derularea acestui proiect, cât și a autoritităților publice locale din Bistrița-Năsăud, precum Inspectoratul de Stat în Construcții (directorul Constantin Hada), Administrația Națională Apele Romane, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița ! Năsăud și chiar alți investitori din domeniul hidroenergetic și politicieni, printre care și deputatul Ioan Å¢intean, care a venit insoțit de familia sa.

Microhidrocentrala are o putere instalată de 0,7 MW, cu o producție de energie de 2.300 MWh reprezintă primul tronson al proiectului. Astfel că, lucrurile nu se vor opri aici. Investiorii asigură că vor începe și lucrările la cel de-al doilea tronson și se așteaptă ca acestea să demareze în luna iulie.

Amenajarea hidroenergetică va avea o putere de 2MW, o producție de energie de aproximativ 7.500 MWh și are termen de finalizare februarie 2012.

Mai multe fotografii găsiți aici.

Leave a comment