26/09/2017

Prima microhidrocentrală din zona Transilvania este inaugurată astăzi la Bistriţa

Compania de proiectare şi consultanţă 4C Project Consulting inaugurează astăzi la ora 15.00 la Budacu de Sus prima microhidrocentrala din cadrul Amenajării Hidroenergetice pe râul Budac – Bistriţa, primul proiect finalizat după 1989, în zona Transilvania.
Evenimentul are loc în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor publice locale, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Dumitriţa, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Administraţia Naţională Apele Romane, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa – Năsăud, etc. La eveniment vor lua parte în calitate de invitaţi şi alţi investitori din domeniul hidroenergetic.

Compania 4C Project Consulting a întocmit întreaga documentaţie tehnică a construcţiei, de la studiile de prefazabilitate-fezabilitate, documentaţiile tehnice necesare obţinerii certificatelor de urbanism, avize-acorduri, proiecte tehnice şi detalii de execuţie, până la obţinerea licenţei de exploatare sau producere a energiei electrice. Beneficiarul lucrării este compania SC ROTT HAUS CONSTRUCT SRL din Gherla, în asociere cu compania austriacă GEBR. Haider, cu o experienţă bogată în domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile, iar executantul construcţiei este compania CML.RO SRL Bistriţa.

Investiţia de aproximativ 1,7 milioane de EURO, având o putere instalată de 0,7 MW, cu o producţie de energie de 2.300 MWh reprezintă primul tronson al proiectului, urmând ca lucrările la cel de-al doilea tronson să demareze în luna iulie. Amenajarea hidroenergetică va avea o putere de 2MW, o producţie de energie de aproximativ 7.500 MWh şi are termen de finalizare februarie 2012.

„Acest proiect a fost o provocare pentru echipa de specialişti din cadrul companiei noastre. Pe viitor ne propunem să finalizăm şi să dăm în funcţiune toate lucrările proiectate, obiectivul nostru principal fiind exploatarea potenţialului hidroenergetic pe care îl au apele curgătoare din zonele montane ale României. Bistriţa-Năsăud are un potenţial ridicat pe piaţa cu energie, printre zonele de interes amintim extravilanul Parcului Naţional Munţii Rodnei, în zonele de munte (Cormaia, Valea Măriilor, Valea Vinului, Telciu, Colibiţa, etc.)”, a declarat ing. Călin Bohuş, director general al 4C Project Consulting.

Comentarii

  1. Anonim spune:

    ceva poze cu micro hidrocentrala ?