Fostul secretar în MDRT, Ioan Andreica, la DNA: Nu puteam semna nimic fără ca ministrul să știe

Fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ioan Andreica, a fost audiat la DNA, marți, timp de aproximativ trei ore, la ieșirea din sediul Direcției declarând că nu este vinovat și că nu putea semna niciun contract “fără ca ministrul să știe”.

Fostul secretar de stat în MDRT a fost citat la DNA, el venind însoțit de avocații săi.

Ioan Andreica a fost audiat în dosarul în care președintele CJ Bistrița, Liviu Rusu și vicepreședintele CJ Bistrița, Luca Iancu, sunt anchetați pentru deturnare de fonduri.

La ieșirea din sediul DNA, Andreica a declarat că se simte nevinovat, că procurorii anticorupție nu ar avea probe împotriva lui și că el nu putea semna contractele “fără ca ministrul să știe”, el nefăcând nominalizări.

În 2 iunie, DNA a făcut percheziții la sediul Consiliului Județean (CJ) Bistrița-Năsăud, sigilând birourile lui Liviu Rusu și al lui Luca Iancu, ambii membri PDL, la locuința din Bistrița a fostului secretar de stat în MDRT Ioan Andreica, precum și la sediul Euroland SA, la care sunt acționari acesta și soția secretarului general al PDL, Ioan Oltean.

“Soția lui Ioan Oltean e acționar la firmă, dar, din câte știu, a anunțat că vrea să-și vândă acțiunile”, a declarat atunci Ioan Andreica.

Potrivit unor informații care apar pe site-ul www.infoconstruct.ro, SC Euroland 2002 SRL oferă management general pentru proiectele în instalații electrice 0,4-700kv, management general al proiectelor de parcuri eoliene (proiecte instalații electrice, vânzări echipamente centrale eoliene, realizare de instalații electrice 0,4-20kv, documentații pentru obținere aviz tehnic, proiectare, montaj, întreținere și asistență tehnică pentru instalații electrice, linii electrice aeriene și subterane, posturi de transformare aeriene și subterane, racordări parcuri eoliene).

Conform sursei citate, firma are atestat ANRE nr. G343/03.12.2010 și 5304/11.02.2010.

În cea mai recentă declarație de avere a deputatului Ioan Oltean, postată pe site-ul Camerei Deputaților, apare faptul că acesta deține o sută de acțiuni la SC Euroland Bistrița, în valoare de zece mii de lei.

Anul trecut, Ioan Andreica spunea, într-o emisiune televizată, că firma s-a transformat din SA în SRL.

“Eu am părți sociale. Nu mai sunt acționar, a fost firmă pe acțiuni și acum este SRL, deci sunt asociat, am părți sociale. Nu dețin nicio funcție de conducere. Sunt asociat cu doamna Oltean. (…) Este o firmă de proiectare și execuție”, declara Ioan Andreica în emisiunea respectivă.

Potrivit declarației sale de avere postată în 16 septembrie 2010 pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), Ioan Andreica menționa că este asociat la SC Euroland 2002 Bistrița, având 73 de părți sociale în valoare de 730 de lei, și că director general al SC Euroland 2002 Bistrița este soția sa, Sorinica Andreica, iar aceasta a obținut un venit de peste 39.000 de lei de la firma la care el a lucrat ca inginer proiectant, având un venit anual de 13.555 de lei.

Totodată, în declarația de interese Andreica menționa un număr de 15 contracte aflate în derulare, la vremea respectivă, încheiate cu primării din Bistrița-Năsăud, Mureș și Cluj, dar și cu Electrica Transilvania Nord, în valoare totală de 1,3 milioane de lei. Majoritatea acestor contracte au fost obținute prin achiziție directă sau cerere de ofertă.

Ioan Andreica a demisionat din funcția de secretar de stat în MDRT în 13 septembrie 2010, fiind acuzat că ar fi favorizat primarii PSD și PNL în ce privește proiectele finanțate de minister. Andreica a negat toate acuzațiile și a spus că, cel puțin în privința proiectelor privind alimentările cu apă, primarii PDL au primit de două ori mai mulți bani decât ceilalți.

El a ocupat funcția în perioada de secretar de stat în MDRT timp de aproximativ doi ani. Referitor la demisia sa, el spunea în 13 septembrie că nu a făcut-o de pe “o poziție de război” cu ministrul Elena Udrea.

Leave a comment