Solutia lui Cretu pentru Milos: cantina saracilor

Povestea poetului bistritean Alexandru Cristian Milos ramas fara nicio sursa de venit o cunoasteti, ea fiind foarte mediatizata. Un om care se baza pe 800 de lei din partea primariei Bistrita afla, fara niciun preaviz, ca nu mai are job si ca, implicit, a ramas si fara acesti bani. O colaborare care trebuia sa dureze un an s-a terminat, subit, dupa trei luni. Poetul Milos, intr-un interviu acordat astazi TV Bistrita (interviul o sa fie postat pe site la sectiune video), isi pastreaza bunul simt si tine sa le multumeasca atat primariei cat si Casei de Cultura municipale pentru cele trei luni in care a avut un ban in buzunar. Neeleganta celor doua institutii consta, insa, in lipsa de comunicare a intentiei de a termina inainte de timp o colaborare cu o persoana care depindea exclusiv de acesti bani.

Totodata, Milos, isi aminteste de „remarca neeleganta” a primarului Ovidiu Cretu (social-democrat, in mod paradoxal) care i-a sugerat sa mearga la „cantina saracilor”. Poate edilul maximus al Bistritei uita ca zilele astea se zbate din rasputeri sa-i dea Gloriei Bistrita 20 de miliarde de lei vechi doar asa, ca sa aiba si sufletelul lui ceva de-ndarat in campania electorala (presupunem). Ca edil al tuturor bistritenilor si mare aparator al culturii, de la perioada evului mediu si pana la perioada contemporana, rege al Bistritei Medievale, incoronat al tuturor spectacolelor fara spectatori, Ovidiu Cretu putea sa gaseasca o solutie pentru un poet care a scris zeci de volume. Poate asta nu aducea voturi dar, cu siguranta, aducea alinare unui suflet.

Acelasi om simplu, Alexandru Cristian Milos, ii reaminteste primarului Ovidiu Cretu ca exista si o „cantina a saracilor cu duhul”, de unde, domnule primar, nu o sa iesiti niciodata.

mai multe aici

Join the Conversation

9 Comments

 1. Vroiam sa il votez din nou pe CRETU!
  Cu aceasta prostie  care o facut-o, s-a zis cu votul meu!

  1. asta e doar un mizilic, din pacate domnul cretu este la fel ca si predecesorii domniei sale (nici mai bun si nici mai rau ) 
   am crezut ca dupa 8 ani cu vasile moldovan, bistrita merita o schimbare, nu a fost sa fie …

 2. Ce idiotenie…Ce tot impuneti cuiva sa dea, din bani publici, ajutoare fara nici un fel de justificare ?Numai voi ( bo ) si petria.Si kkciosii de politicieni ( e ala care vorbeste defect – prefectul / astuia ii mai trebuie niste ani de studiu gimnazial ). Inca unul – doi.Fiti seriosi – toti il cunosc pe Milos. Numai ca li se rupe sau le este mila de el si nu comenteaza scrisoarea lui petria ( din stanjeneala ).Nu-ncepeti cu marele poet ca mi se-ntoarce…Criticii  seriosi n-au scris un rand despre ” poezia ” lui Milos.Nici o editura serioasa nu a fost interesata de scrierile lui.Cele care i-au publicat cartile au facut-o din banii pe care Milos i-a adus ( sponsorizari cersite +bani pomana de la primarie / pentru acestia trebuie sa dea socoteala edilii anteriori lui Cretu )Chiar asa…Calin Gavrilas – ai citit ceva din poeziile lui Milos ?Ma indoiesc.Ai fi aflat ca nu se potrivesc defel cu ce canti matale la intruniri…Si-apoi, ironiile mediocre  – adresate primarului Cretu – ti se pot intoarce lejer ( din glezna – ca sa folosesc un eufemism ).Pot incepe chiar acum.Nu-i asa ? :O) P.S. Da’ pentru alea trei luni in care a luat bani – ce pluta a facut ?

  1. Poate ca varianta Dvs. e reala, dar atunci de ce comisia pentru cultura i-a promis 1000 de lei pe luna? Consilierii comisiei puteau sa faca o analiza mai clara a poetului si sa nu-l imbete cu apa rece. BO nu re nimic cu Petria sau Milos. BO este un portal care gazduieste informatii … nu judeca, nu imparte …

  2. 1000 de roni / luna pentru sustinerea unei singure conferinte ( numiti va rog una pentru care si-ar fi meritat banii ).
   800 de roni / luna pentru corectura lunarului primariei ( cam mult, dar treaca de la noi – cei care dam bani la buget … )
   Pentru 1800 de roni ( net ) / luna unii muncesc de le sar capacele.
   Ar putea incerca sa se-apuce de munca ( ea te face fericit, nu ? )

  3.  Esti tu foarte dastept! Consiliul Local i-a promis 1000 lei pe luna pentru corectarea ziarului Primariei! Tatal lui a murit de curand, el mai avand ceva venit de pe la Uniunea Scriitorilor dar mic! Apoi MILOS e o persoana publica, om de cultura, om citit, a scris 25 carti! Acuma ca multe sunt de anticipatie  si  omul chiar crede in ET, ce vreti, nu credem toti in ce spune popa! Altii mai avem si alte viziuni despre viata – originea ei-ARIA 51 (unde au fost ET, vezi declaratiile FBI de pe site-ul lor)! Nu suntem toti indobitociti sa credem in rai si iad, sa ne batem pentru apa asa zisa sfintita etc. Avem fiecare o viziune, mai citim carti de anticipatie, documente mai exista HISTORY, si ne facem o parare, NU AVEM VOIE? Vb de un caz real, si trebuie sa vb la OBIECT: promisiunea nerespectata a lui OVIDIU C.! Bine ca se va face un sens giratoriu nou, care va costa suma mica de….520.000 lei!!!!!!!  Insignifiant pret! Bine ca platesc eu zilnic taxe si impozite de cocosesc! Am citit carti puiblicate  de MILOS! Bine ca dati bani la COSTAN in coltul strazii! Nu ma aberati! V.M. BRATFALEAN a comentat la obiect, s-a promis si nu se da!
   Ce a fost inainte oul sau gaina, asta e o problema destrul de grea!

 3. domnule Cretu ai facut multe gafe de cand esti primar dar asta este o greseala toti fara exceptie cand a scris ocarte v-ati bucurat ca e bistritean de-al nostru…….acum il umiliti 

 4. Multumim Domnului Cretu pentru sustinerea fotbalului si pentru cultura sa!
  Doresc sa-i multumesc pe aceasta cale lui A.C.Milos,care i-a prezentat poetului Adrian Paunescu acum 30 de ani,faptul ca urbanismul comunist(Tot un primar zelos ca si Cretu!) dorea sa darame casa memoriala a lui Andrei Muresanu si astfel,prin interventia marelui maestru pe langa Ceausescu avem si azi casa memoriala muzeu!
  Iti multumesc Domnule A.C.Milos ca in anul 1983 m-ati prezentat lui Adrian Paunescu si astfel am ajuns sa debutez si sa cant in Cenaclul Flacara,lucru pe care nu-l visasem posibil la acea vreme.Pe atunci Cenaclul Flacara era cea mai mare manifestare de cultura din Romania!
  Ma numesc Nelu Tarziu

Leave a comment