24/09/2017

PROpolitica despre: Conservatorii între antene şi voturile anului 2012: de la Ionel Tompa la Sorin Roşu Mareş

Pe măsură ce timpul mi-o va permite, analizele dedicate evoluţiei sau involuţiei partidelor politice le voi posta pe acest blog, indiferent de poziţia acestora şi a liderilor respectivelor partide pe eşicherul politic. De asemenea, analizele vor viza mai ales filialele din Bistriţa-Năsăud ale tuturor formaţiunilor politice.

Aşa cum este normal, încep cu partidele mici…
Istoria Partidului Conservator este una strâns legată de Dan Voiculescu şi forţa mediatica a trustului media inventat de cel supranumit Felix.
În 1992, lua naştere Partidul Umanist Român. La nivel central, lucrurile erau cât se poate de confuze din punct de vedere politic şi doctrinar.  Nemulţumirea fata de trecut era omniprezentă, dar în esenţă unii considerau că trecutul a eşuat din cauza că ideologia sa de bază – comunismul – era structural greşita, în timp ce alţii credeau că structurile comuniste erau principial corecte, dar fuseseră prost gestionate în ultima parte a perioadei ceauşiste.
La nivel de judeţ, primele referiri despre umanişti apar la finele anului 1995, dar, doar prin anul 1997, aici încep să funcţioneze şi primele structuri organizate ale acestei formaţiuni politice
Ionel Tompa: De la PUNR la un partid ceva mai PUR
Ionel Tompa face parte din garda veche a politicienilor bistriteni. El a intrat în politică odată cu Ioan Oltean, Ioan Ţintean,  Ioan Sonea, Ovidiu Teodor Creţu, Mircea Talos, Dorin Popescu, Ioan Aurel Rus sau Viorel Cotuţiu dar şi alţii, ieşiţi din aceasta lume mai mult decât ciudata. Vicepreşedinte şi secretar general al PUNR Bistriţa-Năsăud, Ionel Tompa va deveni, în scurt timp, un lider important al PUNR şi un apropiat al lui Ioan Gavra sau Valeriu Tabără. După eşecul la alegerile din 2000, PUNR intră în disoluţie, iar certurile între lideri vor avea drept rezultat intrarea pe poarta cimitirului istoriei a acestei formaţiuni politice. O parte din peunerişti vor pleca spre PRM, primul fiind Ioan Sonea, urmat de Ioan Aurel Rus, în timp ce Ionel Tompa va pune bazele PUR în Bistriţa şi mai apoi în judeţ. Fostul lider al PUNR BN,Ovidiu Teodor Creţu, va trage cartea câştigătoare şi se va înscrie în PDSR, actualul PSD. Evoluţia sa politică ulterioară a demonstrat că a tras asul câştigător.
Aparitia PUR pe scena politică bistriţeană nu a trecut total neobservată, mai ales că dispariţia PUNR va lăsa un loc gol pe eşicherul politic, loc pentru care se vor bate atât PRM cât şi actualul PSD. Moartea PUNR, venită pe fondul întăririi PRM şi obţinerea a 20 la sută la alegerile parlamentare, va crea condiţii propice pentru afirmarea umaniştilor.
2004-2008: Pe aici nu se trece
Alegerile din 2004, vor propulasa PUR între partidele care vor lua parte la împărţirea ciolanului local, partidul apropiindu-se la 7 procente. Astfel, Ionel Tompa va deveni vicepreşedinte al Consiliului Judeţean alături de Constantin Pamfiloiu, atunci membru al PRM, acum prim-vicepreşedinte al PC Bistriţa-Năsăud. O perioadă bună, cât se poate de bună pentru umanişti, compromisurile politice făcute după trecerea PUR din barca social-democrată în cea a defunctei Alianţe DA, au permis unor membrii umanişti să deţină funcţii în primul Guvern Tăriceanu.
În vara lui 2008, Tompa va candida pentru fotoliul de primar al municipiului Bistriţa din partea nou-botezatului Partid Conservator. Eşecul de la locale îl anunţa pe cel de la parlamentare, conservatorii obţinând doar ceva mai puţin peste 3 procente. După demisia lui Ionel Tompa, organizaţia judeţeana a PC va intra într-un serios proces de disoluţie, proces pe care nici măcar venirea lui Ioan Georgiu (ex- PRM- PSD) nu îl va mai putea opri. Foarte aproape de „punerea” lacătului pe uşă, Tompa va reveni în forţă şi va reorganiza atât cât se poate reorganiza partidul.
Ce urmează?
Alegerea lui Tompa în funcţia de preşedinte de onoare al PC BN şi confirmarea pe funcţia de preşedinte executiv al lui Claudiu Roşu-Mareş nu este decât o variantă de optimizare a activităţii partidului prin impunerea unor nume încă necunoscute pentru eşicherul politic bistriţean. Cât se poate de riscantă, această variantă are nenumărate dezavantaje dar şi avantaje. Astfel, vorbim de un preşedinte care s-a înscris în partid în primăvara acestui an, după ce a funcţionat în PSD. Fără vizibilitate pe eşicherul politic, Claudiu Roşu-Mareş are o misiune cât se poate de ingrată : obţinerea a 10 la sută la alegerile locale, intrarea în consiliul judeţean şi în cât mai multe consilii locale.
Predicţii gasiti aici