Nicio unitate sanitară din județ nu participă la programul de fertilizare in vitro

Unitățile sanitare din țară au avut posibilitatea să se înscrie într-un program demarat de Ministerul Sănătății, care vizează fertilizarea in vitro și transferul embrionar. La nivel național doar opt unități sanitare s-au înscris în acest program, însă, niciuna dintre acestea nu este din Bistrița.

Dr. Anca Andrițoiu, șeful Direcției de Sănătate Publică din județul Bistrița-Năsăud, a declarat că „din câte știu eu, nicio unitate din județul nostru nu s-a înscris în program. Însă, cuplurile de bistrițeni care vor să apeleze la această metodă trebuie să se adreseze uneia dintre clinicile înscrise în program, acolo preluându-se și dosarele”.

Până la ora actuală, la cele opt unități înscrise au fost depuse un număr de 106 dosare medicale ale cuplurilor.

Dosarele urmează să fie evaluate de către Comisia de analiză a Ministerului Sănătății și, cele care îndeplinesc criteriile prevăzute de program, să fie admise pentru finanțare.

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că numărul mare de solicitări, încă de la debutul programului, oferă certitudinea că acest program era necesar și așteptat de multe familii.

Anul acesta Ministerul Sănătății a lansat, în premieră, Programul de fertilizare in vitro și transfer embrionar.

Bugetul programului este de 4 milioane de lei. Ministerul Sănătății va susține financiar o singură procedură de fertilizare in vitro, în două etape:

-4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncție foliculară; recoltarea spermei și procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor;  transferul embrionar)

– 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naștere.

În 2011,  aproximativ 800 de cupluri vor putea beneficia de programul MS.

Un număr de 8 clinici din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și  Sibiu au fost admise, până la această dată, pentru a derula programul Ministerului Sănătății. Lista unităților care se pot înscrie în program rămâne deschisă.

Sursa foto: agenda.ro

Leave a comment