24/09/2017

Virgil Dorel Sabău, bistriţeanul care promovează prietenia

Virgil Dorel Sabău este un consilier juridic bistriţean, care se numără printre membrii fondatori ai Clubului „Prietenia 2000”, cel care donat de curând Primăriei Bistriţa o operă de artă, fiind vorba despre Monumentul Prieteniei amplasat în Piaţa Mihai Eminescu din Bistriţa.

Bistriţeanul va împlini mâine 61 de ani şi, cu acest prilej a acceptat să vorbească deschis despre dorinţa sa de a se implica în viaţa comunităţii locale şi despre proiectele pe care a reuşit să le ducă la bun sfârşit până la această vârstă.

Consilier juridic şi om dedicat comunităţii în care trăieşte

Virgl Sabău povesteşte că deşi este consilier juridic al companiei RAAL din Bistriţa, pe lângă această funcţie există şi alte activităţi pe care le face cu mare plăcere.

Mai întâi a început prin a se înscrie în Clubul Rotary Bistriţa, în cadrul căruia a fost chiar şi preşedinte în anul 2005. Însă, cum regulamentul clubului prevede ca în fiecare an să fie numit un nou preşedinte, din 2006 a rămas ca membru activ, fiind bucuros că încă se poate implica în proiectele actuale derulate de club.

Povesteşte cu mândrie despre ce înseamnă să fi un “rotarian” şi ce implică această calitate. “Clubul Rotary a fost înfiinţat în anul 1905 în America şi de atunci a reuşit să stârneacă interesul pe toate continentele şi în majoritatea ţărilor. Clubul îşi propune să promoveze ideea de a fi în slujba comunităţii, iar la nivelul judeţului nostru funcţionează de 11 ani, timp în care a desfăşurat mai multe proiecte pentru bistriţeni” precizează juristul.

Acesta mai spune că printre proiectele implementate de Rotary Bistriţa se numără cele privind amenajarea unor locuri de joacă în Parcul Municipal sau la Centrul pentru Educaţie Incluzivă Bistriţa. De asemenea, există două statui realizate şi donate comunităţii locale de Clubul Rotary – cea din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţe Bistriţa-Năsăud şi cea din curtea Grupului Şcolar Sanitar Bistriţa. Totodată, Clubul Rotary a instituit la Bistriţa şi titlul de “Omul anului”, titlu care a ajuns şi la tenorul Ştefan Pop, acesta fiind şi unul dintre bursierii clubului.

Îşi aminteşte cu plăcere că, în 2005, pe vremea când era preşedinte al clubului a prins şi momentul în care s-au împlinit 100 de ani de la înfiinţarea acestuia. “A fost un moment frumos, plăcut şi demn de menţionat şi ţin să precizez că de la începerea mandatului meu am demarat cea mai amplă pregătire pentru acest eveniment” spune Virgil Sabău. După această perioadă postul de preşedinte al Clubului a fost ocupat de un alt “rotarian”, iar Virgil Sabău a rămas ca membru activ şi totodată şeful comisiei juridice.

Prietenia înseamnă totul pentru Virgil Sabău, astfel că este unul dintre membrii fondatori ai Clubului “Prietenia 2000

Ţinând cont de faptul că îi face o deosebită plăcere să se implice în viaţa comunităţii în care trăieşte şi că pune un accent deosebit pe prietenie, Virgil Sabău, alături de alţi 12 prieteni au decis în anul 2000 să înfiinţeze Clubul “Prietenia 2000”. “Ideea a pornit de la un bun prieten de-al meu, Adrian Dogaru, fost preşedinte şi el al Clubului Rotary. Noi ne întâlneam des fără a avea un nume, pentru a promova prietenia şi a fi utili comunităţii din care facem parte prin donarea unor opere de artă, aşa că, ne-am gandit să înfiinţăm acest club” menţionează Virgil Sabău.

Acest club a donat în acest an o operă de artă Primăriei Bistriţa. Este vorba despre Monumentul Prieteniei situat în Piaţa Mihai Eminescu. Acesta nu este singurul monument care a ajuns în proprietatea Primăriei Bistriţa. Cei 13 reprezentanţi ai clubului sunt decişi ca în viitor să mai facă astfel de donaţii, precum monumentele de artă modernă. Deja în planurile celor 13 bistriţeni există un astfel de proiect, însă, durează circa doi ani până îl coacem şi apoi încă vreo unul până se realizează”, aşa că nu a făcut publice prea multe date despre viitorul proiect.

Şi cariera juridică are o importanţă deosebită pentru Virgil Sabău

Întrucât a urmat o carieră de consilier juridic, Virgil Sabău s-a implicat activ şi în acest domeniu. Actualmente spune că, pe lângă funcţia pe care o deţine în cadrul companiei RAAL, este şi decanul Colegiilor Consilierilor Juridici Bistriţa-Năsăud. De asemenea, este şi membru în Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici din România, care promovează profesia de consilier juridic sub toate aspectele sale şi este şi o pistă de lansare pentru avocaţi.

În viitor îşi propune să rămână la fel de activ ca şi până acum

Virgil Sabău îşi va sărbători mâine ziua de naştere, prilej cu care redacţia Bistriţa Online îi urează „La mulţi ani!”. Acesta spune că pe viitor se va implica activ în toate proiectele Clubului “Prietenia 2000” şi ale Clubului Rotary Bistriţa şi spune că la cei 61 de ani ai săi se declară mulţumit de ce a realizat până acum, având mereu un singur gând – acela de a face ceva pentru cominutatea din care face parte.

Comentarii

  1. anonim spune:

    Multi ani fericiti si succes in tot ceea ce va propuneti sa realizati