Virgil Dorel Sabău, bistrițeanul care promovează prietenia

Virgil Dorel Sabău este un consilier juridic bistrițean, care se numără printre membrii fondatori ai Clubului „Prietenia 2000”, cel care donat de curând Primăriei Bistrița o operă de artă, fiind vorba despre Monumentul Prieteniei amplasat în Piața Mihai Eminescu din Bistrița.

Bistrițeanul va împlini mâine 61 de ani și, cu acest prilej a acceptat să vorbească deschis despre dorința sa de a se implica în viața comunității locale și despre proiectele pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit până la această vârstă.

Consilier juridic și om dedicat comunității în care trăiește

Virgl Sabău povestește că deși este consilier juridic al companiei RAAL din Bistrița, pe lângă această funcție există și alte activități pe care le face cu mare plăcere.

Mai întâi a început prin a se înscrie în Clubul Rotary Bistrița, în cadrul căruia a fost chiar și președinte în anul 2005. Însă, cum regulamentul clubului prevede ca în fiecare an să fie numit un nou președinte, din 2006 a rămas ca membru activ, fiind bucuros că încă se poate implica în proiectele actuale derulate de club.

Povestește cu mândrie despre ce înseamnă să fi un „rotarian” și ce implică această calitate. „Clubul Rotary a fost înființat în anul 1905 în America și de atunci a reușit să stârneacă interesul pe toate continentele și în majoritatea țărilor. Clubul își propune să promoveze ideea de a fi în slujba comunității, iar la nivelul județului nostru funcționează de 11 ani, timp în care a desfășurat mai multe proiecte pentru bistrițeni” precizează juristul.

Acesta mai spune că printre proiectele implementate de Rotary Bistrița se numără cele privind amenajarea unor locuri de joacă în Parcul Municipal sau la Centrul pentru Educație Incluzivă Bistrița. De asemenea, există două statui realizate și donate comunității locale de Clubul Rotary ! cea din curtea Spitalului Județean de Urgențe Bistrița-Năsăud și cea din curtea Grupului Școlar Sanitar Bistrița. Totodată, Clubul Rotary a instituit la Bistrița și titlul de „Omul anului”, titlu care a ajuns și la tenorul Ștefan Pop, acesta fiind și unul dintre bursierii clubului.

Își amintește cu plăcere că, în 2005, pe vremea când era președinte al clubului a prins și momentul în care s-au împlinit 100 de ani de la înființarea acestuia. „A fost un moment frumos, plăcut și demn de menționat și țin să precizez că de la începerea mandatului meu am demarat cea mai amplă pregătire pentru acest eveniment” spune Virgil Sabău. După această perioadă postul de președinte al Clubului a fost ocupat de un alt „rotarian”, iar Virgil Sabău a rămas ca membru activ și totodată șeful comisiei juridice.

Prietenia înseamnă totul pentru Virgil Sabău, astfel că este unul dintre membrii fondatori ai Clubului „Prietenia 2000

Å¢inând cont de faptul că îi face o deosebită plăcere să se implice în viața comunității în care trăiește și că pune un accent deosebit pe prietenie, Virgil Sabău, alături de alți 12 prieteni au decis în anul 2000 să înființeze Clubul „Prietenia 2000”. „Ideea a pornit de la un bun prieten de-al meu, Adrian Dogaru, fost președinte și el al Clubului Rotary. Noi ne întâlneam des fără a avea un nume, pentru a promova prietenia și a fi utili comunității din care facem parte prin donarea unor opere de artă, așa că, ne-am gandit să înființăm acest club” menționează Virgil Sabău.

Acest club a donat în acest an o operă de artă Primăriei Bistrița. Este vorba despre Monumentul Prieteniei situat în Piața Mihai Eminescu. Acesta nu este singurul monument care a ajuns în proprietatea Primăriei Bistrița. Cei 13 reprezentanți ai clubului sunt deciși ca în viitor să mai facă astfel de donații, precum monumentele de artă modernă. Deja în planurile celor 13 bistrițeni există un astfel de proiect, însă, durează circa doi ani până îl coacem și apoi încă vreo unul până se realizează”, așa că nu a făcut publice prea multe date despre viitorul proiect.

Și cariera juridică are o importanță deosebită pentru Virgil Sabău

Întrucât a urmat o carieră de consilier juridic, Virgil Sabău s-a implicat activ și în acest domeniu. Actualmente spune că, pe lângă funcția pe care o deține în cadrul companiei RAAL, este și decanul Colegiilor Consilierilor Juridici Bistrița-Năsăud. De asemenea, este și membru în Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici din România, care promovează profesia de consilier juridic sub toate aspectele sale și este și o pistă de lansare pentru avocați.

În viitor își propune să rămână la fel de activ ca și până acum

Virgil Sabău își va sărbători mâine ziua de naștere, prilej cu care redacția Bistrița Online îi urează „La mulți ani!”. Acesta spune că pe viitor se va implica activ în toate proiectele Clubului „Prietenia 2000” și ale Clubului Rotary Bistrița și spune că la cei 61 de ani ai săi se declară mulțumit de ce a realizat până acum, având mereu un singur gând ! acela de a face ceva pentru cominutatea din care face parte.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment