Medicii bistrițeni vă sfătuiesc să evitați expunerea prelungită la soare

Pentru prevenirea incidentelor în perioadele cu temperaturi extreme (caniculă),  Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud recomanda populației să asculte sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00-18:00.

De asemenea, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zinic de lichide (între 1,5 ! 2 litri de lichide), fără a aștepta să apara senzatia de sete. Trebuie sa consumam un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 ! 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. Este  bine de știut că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.
Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Numai în ultima săptămână, la Spitalul Județean Bistrița-Năsăud au ajuns 28 de persoane cu astfel de probleme, 21 dintre acestea necesitând internare, majoritatea manifestându-se la copiii cu vârsta între 0 și un an.

Pe parcursul zilei este bine să știți că puteți face dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă, iar dacă aveți aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Daca este absolut necesar să  vă expuneți la soare între orele amiezii trebuie folosită o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Evitați activitățile în exterior care necesita un consum mare de energie (sport, grădinărit) și aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicită. Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Meteorologii spun că și ziele următoare temperaturile se vor menține la pragul de cirac 30 de grade.

Sursa foto: www.dcnews.ro

Leave a comment