22/09/2017

Zilele Bistritei! Scuzati … Zilele Viisoarei

Intoarsa acasa de cateva saptamani am constatat ca oficialitatile pregatesc Zilele Municipiului, iar azi au si inceput…sau sunt pe cale sa inceapa. O sa fie trei zile de distractie. Sau nu? Pe mine, personal, nu ma atrage cu nimic acest eveniment. Nu ma mai atrage. In anii trecuti mergeam si imi placea tare mult. Si poate ca mine sunt si alti bistriteni. Nu am fost curioasa nici macar sa citesc programul Zilelor Bistritei. Si asta pentru ca nu se tin in Bistrita. Mi se pare anormal ca zilele orasului sa se tina in afara orasului. Se tin, din nou, la Viisoara. In praf, in foarte mult praf, in soare si intr-o aglomeratie infernala.

Daca in alti ani se tineau pe pietonal sau pe Decebal, se putea accepta

aglomeratia, deoarece era in oras. Acum o luna de zile au fost zilele targ-muresene. Si s-au tinut in centrul orasului si in cetatea veche. Si credeti-ma a fost foarte frumos. Cu siguranta nu gandeste toata lumea ca mine si cu siguranta multi o sa ma intrebe ca ce chestie imi dau eu cu parerea aici? Pur si simplu imi dau cu parerea pentru ca sunt bistriteanca… Sunt bistriteanca din strabunici. Adica strabunicii mei sunt nascuti in Bistrita, in vechea Bistrita… cand nu existau blocuri, cand nu existau bulevarde, strazi  cum sunt astazi, si cand toti locuitorii orasului se cunosteau intre ei.

Cand duminica se plimbau pe centru menajerele tinandu-se de mana cu soldatii, cand zona Decebal nu era locuibila, ci era teren arabil, cand Bistrita se limita doar la zona centrala. Bineinteles ca stiu aceste lucruri din

cele povestite de bunicii mei, care erau cuprinsi de nostalgie cand imi povesteau despre copilaria lor si despre ceea ce a fost candva Bistrita. Iar astazi sarbatorim 747 de ani de atestare documentara, in Viisoara, in fostul targ de animale.

Doar cand aud asa ceva mi se pare anormal. Un oras cu o istorie ca a noastra sa fie sarbatorit in alta parte. Intr-adevar sunt si parti pozitive, dar si negative. Incepand cu cele pozitive, ma refer la cei care locuiesc in zonele unde se tinea, in alti ani, acest eveniment. Nu mai sunt obligati sa suporte galagia si mirosurile de mancare si de alte feluri. Dar avand in vedere ca doar o data pe an sunt Zilele Bistritei, se putea face o exceptie. Un dezavantaj , ca se tin la Viisoara, ar fi faptul ca locatia este destul de departe.Chiar daca primaria a pus la dispozitia cetatenilor autobuze, e cam dificil sa suporti aglomeratia din acestea si mirosurile de transpiratie. Acum imi cer scuze ca aduc in discutie asa ceva. Dar nu e tocmai placut sa circuli cu transportul in comun, stiu asta din proprie experienta. Sunt tare plictisita si in acelasi timp dezamagita ca din nou, ar trebui sa ma duc la Viisoara, sa sarbatoresc acest eveniment.Drept urmare, o sa dau doar o raita, sa ma prafuiesc si sa ma enervez ca nu gasesc loc de parcare si sa ma calc in picioare in aglomeratia de acolo.

Preferam aglomeratia de pe pietonal din alti ani. Dar acesta este doar punctul meu de vedere, insa vreau sa aflu si parerile altora referitoare la acest subiect, Zilele Municipiului Bistrita. Pareri referitoare la alte subiecte stiu ca o sa fie, sunt obisnuita cu asta. :)

Alina Moldovan

Comentarii

 1. qwerty spune:

  aici sunt de acord cu tine… si de zilele bistritei ce se face? mici, bere si … cam atat. mai vine o panarama sau un tigan sa cante si astea is zilele bistritei
  nu mersi.

 2. eu spune:

  aici ai dreptate

 3. Osanda spune:

  Furoul = moartea pasiunii. 
  Te si lauzi ca ai invatat ceva de la strabunici :O)

 4. Ce tare!!!!Deci sunt super de acord cu Alina!!!:O:O:O:O rusine foarte mare !!Zilele Bistritei trebuie sustinute in centrul orasului!!!