22/09/2017

PROGRAMUL detaliat al Zilelor Bistritei

770 de ani de la prima atestare documentară a cetăţii ce purta pe atunci numele Nosen şi 749 de ani de când aceeaşi cetate este menţionată cu numele Besterche. Asta vor sărbători bistriţenii şi oaspeţii lor în acest sfârşit de săptămână, sub genericul „Zilele municipiului Bistriţa”. Aniversarea oraşului – un eveniment care anul acesta a ajuns la cea de-a XVI-a ediţie – este cea mai importantă sărbătoare a Bistriţei. Prin tradiţie, programul manifestărilor şi pregătirile necesare sunt puse la punct de Primăria municipiului Bistriţa. Fizic, pregătirile au început de circa o săptămână, însă în ceea ce priveşte detaliile tuturor evenimentelor programate pentru cele trei zile, lucrurile s-au pus în mişcare de mai bine de o lună.
Deschiderea oficială a Zilelor municipiului Bistriţa a avut loc vineri, 15 iulie 2011, la ora 10.00, în sala mare a primăriei, unde s-a consemnat într-un cadru potrivit împlinirea a 10 ani de la înfrăţirea municipiului Bistriţa cu oraşul polonez Zielona Gora, respectiv a 5 ani de la înfrăţirea cu oraşul german Herzogenrath. Nu în ultimul rând, primarul Ovidiu Teodor Creţu i-a înmânat domnului Corneliu Pop însemnele de cetăţean de onoare. Prin Hotărârea nr. 34/31.03.2011, Consiliul Local al municipiului Bistriţa a hotărât să se acorde titlul de cetăţean de onoare domnului Cornel Pop – personalitate marcantă a municipiului Bistriţa, care se distinge cu un aport important la promovarea actului cultural printr-o activitate intensă în domeniul muzicii, de peste patru decenii, activitate recompensată cu numeroase şi importante premii naţionale şi internaţionale. Domnul Cornel Pop este cel care, în urmă cu 43 de ani, a înfiinţat Corala „Andrei Mureşanu” al cărei dirijor a fost în tot acest timp. Remarcabilă este şi activitatea desfăşurată pentru promovarea şi susţinerea valorilor folclorice româneşti. A coordonat activitatea orchestrei profesioniste de muzică populară „Bistriţa”, militând cu pasiune şi migală spre un repertoriu autentic românesc. A contribuit la obţinerea celui mai mare premiu european de folclor – „Colierul de aur”, la Dijon, în Franţa, pregătind exemplar orchestra populară care a realizat o simbioză perfectă cu dansatorii, ducând astfel numele Bistriţei şi al României pe cel mai înalt podium. Modest în acelaşi timp, Cornel Pop dăruieşte cu pasiune şi pricepere cunoştinţele dobândite în timpul studiilor universitare în urma cărora a obţinut două licenţe: una în domeniul muzicii, iar cealaltă în cel al teologiei.
Sâmbătă, 16 iulie, tot în sala mare a Primăriei municipiului Bistriţa, se va desfăşura un simpozion cu tema „Dezvoltarea turistică a oraşelor europene”, eveniment la care vor participa reprezentanţii oraşelor partenere, hotelieri, agenţi de turism, arhitecţi, reprezentanţi ai Facultăţii de Geografie şi ai Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud. Se poate vorbi deja de o tradiţie şi în ceea ce priveşte acest gen de întâlniri programate să aibă loc pe parcursul Zilelor municipiului Bistriţa: simpozionul de anul trecut s-a axat pe problemele persoanelor cu handicap, iar urbanismul a fost centrul discuţiilor ce au avut loc în cadrul simpozionului din 2009.
Ca şi în anii trecuţi, publicul va putea alege genul de program care se apropie de preferinţele sale.
În Complexul de Agrement Heidenfeld – Viişoara se vor desfăşura piese de teatru pentru copii, spectacole de muzică uşoară şi populară, recitaluri pe care le vor susţine trupe de dans modern şi ansamblurile folclorice invitate. Pe de altă parte, Heidenfeld este căutat şi acum de numeroşi comercianţi şi meşteşugari interesaţi să vândă aici mărfuri diverse. De asemenea, complexul va mai oferi vizitatorilor posibilitatea să petreacă la umbră, la o gustare şi o bere rece, iar copiilor ocazia să petreacă în echipamentele parcului de distracţii. În Heidenfeld, Primăria municipiului Bistriţa a decis să mărească anul acesta suprafaţa pe care o va închiria comercianţilor, a căror marfă şi dotări pot ocupa 20.000 de metri pătraţi.
„Transmixt” este firma care va asigura transportul gratuit al bistriţenilor la şi de la Complexul de Agrement Heidenfeld – Viişoara. Autobuzele vor circula din sfert în sfert de oră şi se vor opri în staţiile de transport public de pe următorul traseu: Heidenfeld – Viişoara – Libertăţii – Independenţei – Gării – Republicii – 1 Decembrie – Năsăudului – Andrei Mureşanu – Decebal – Gării – Independenţei – Libertăţii – Viişoara – Heidenfeld.
Iată programul artistic ce se va desfăşura în cele trei zile pe scena Complexului de Agrement Heidenfeld – Viişoara:
Sâmbătă – 16 iulie
Orele 11.00 – 12.00:
- muzică de ambient.
Orele 12.00 – 13.00:
- Teatrul de păpuşi „Alexandru Misiuga”.
Orele 14.00 – 18.00
- spectacol de muzică şi dans modern, sportiv, break-dance;
(participă: Floris, Sincron, Bn-Ritm, In Action, Voievozii, Scenica şi soliştii de muzică uşoară Bianca Nica, Lorena Chira, Andrada Băieşiu, Diana Miron, Flavia Vlaşin, Paul Onişor)
- prezentare coafură – Star Look, Salon, Ony Luk, Dany Studio.
Orele 18.00 – 18.30
- muzică de ambient.
Ora 18.30
- spectacol folcloric
(participă ansamblurile folclorice „Codrişorul”, „Doina”, „Balada”, Vlăduţa Lupău – Sălaj; Paul Anania – Maramureş; Răzvan Năstăsescu – Sibiu; Oana Matei – Bistriţa; Daniel Pop – Sălaj; Cristina Bugnar – Bistriţa; Radu Arcălean – Bistriţa; Taraful Ceatara + Georgeana Marina – Carei; CRISTIAN POMOHACI; SAVA NEGREAN BRUDAŞCU. Acompaniază orchestra profesionistă „Cununa de pe Someş”. Dirijor: Elvira Botoş).
Duminică – 17 iulie
Orele 11.00 – 12.00:
- muzică de ambient.
Orele 12.00 – 13.00:
- Teatru de păpuşi „Alexandru Misiuga”.
Ora 14.00 – 18.00:
- spectacol de muzică şi dans modern, sportiv, break-dance
(participă: „Floris”, „Sincron”, „Bn-Ritm”, „In Action”, „Voievozii”, „Scenica” şi soliştii de muzică uşoară Bianca Nica, Lorena Chira, Andrada Băieşiu, Diana Miron, Flavia Vlaşin, Paul Onişor).
Ora 18.00 – 18.30:
- Muzică de ambient.
Ora 18.30:
- participă Ansamblul folcloric profesionist „Rapsodia Călimanului„ – Topliţa;
- Ansamblul profesionist „Cununa de pe Someş”;
- Ansamblul folcloric „Doina Someşană” – Sângeorz-Băi;
- solişti vocali: Alexandru Brădăţean – Suceava; Beatrice Bandoiu; Ana Maria Năşcuţiu – Bistriţa; Andrea Haisan – Suceava; Ilie Caraş – Cernăuţi; Livia Scurtu; Adina Băieşiu; Emil Vlad; Ionela Lechinţan; Elena Rusu; Diana Rusu; Marioara Sigheartău; Nelu Şopterean; Cornelia Ardelean Archiudean; Petre Petruse; MARIUS CIPRIAN POP; NICOLETA VOICA.
În centrul municipiului, pe o altă scenă, amplasată pe Pietonalul Liviu Rebreanu, sâmbătă şi duminică se vor desfăşura manifestări ceva mai diferite de cele ce au loc în Heidenfeld. Iată programul:
Sâmbătă – 16 iulie
Ora 20.00 – 20.40:
- recital „Distinto”.
Ora 20.45 – 22.15:
- recital „Mozart Rocks”.
Ora 22.15 – 23.15:
– Tribute To Ac / Dc.
Ora 23.15– 24.00:
- recital „Ca$$a Loco”.
Duminică – 17 iulie
Ora 18.00:
- concurs „Miss Bistriţa”.
Ora 20.00 – 20.45:
– recital „Prefix 990”.
Ora 20.45 – 21.45:
- recital „Krypton”.
Ora 21.45 – 22.30
- Alex Velea.
Ora 22.30 – 23.40
- recital „Smiley”.