(PROpolitica) Doar pentru cei care înțeleg: Începe bătălia pentru hrană, apă și aer: deja 925 de milioane de persoane suferă de foame pe mapamond

Fiindcă e sâmbătă și “vorba” lui Dobra de aseară din emisiune, cică toată lumea e la Zilele Bistriței, mai puțin eu, propun policienilor, deci și lui Dobra un exercițiu de comunicare. Un demers ceva mai serios. În rest, distracție plăcută la Zilele Bistriței

PS Analiza sondajelor o fac, așa că stați pe aproape, mai ales că a venit și sondajul PSD
Episodul 1: FOAMETEA
Peste câteva decenii, oamenii se vor confrunta cu o lipsă acută de alimente, apă și chiar aer, avertizează Organizația Națiunilor Unite. Suprapopularea planetei, prevăzută încă din secolul trecut de experți, se întâmplă deja și va duce la un dezastru planetar. Deja 925 de milioane de persoane suferă de foame pe mapamond.
Populația lumii va atinge 7 miliarde de oameni, iar către 2023 – 8 miliarde, arată ONU, într-un raport publicat pe site-ul său. O astfel de situație va afecta negativ nivelul de trai al oamenilor. Deja 925 de milioane de persoane suferă de foame pe mapamond.
Conform previziunilor oamenilor de știință americani, până în 2050, populația pământului ar putea ajunge la 9 miliarde de persoane, iar atunci oamenii vor începe să se lupte la propriu între ei pentru hrană.
Organizația a încercat să atragă atenția opiniei publice mondiale asupra suprapopulării planetei, ceea ce o amenință cu un dezastru planetar: peste câteva decenii, oamenii se vor confrunta cu o lipsă acută de alimente, apă și chiar aer.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, subliniază: “Avem destulă mâncare pentru a hrăni toată lumea și, totuși, un miliard de oameni suferă de foame. Bolile și epidemiile continuă să se răspândească în pofida progreselor științei și medicinei. Conflictele, războaiele și cursa înarmărilor seamănă moarte și suferință”.
Ban Ki -moon și-a exprimat speranța că mișcările de masă populare, cum ar fi “primăvara arabă” vor pune capăt tuturor acestor inegalități. “În acest an am văzut cum o putere populară gigantică poate învinge tirania și disperarea, cerând să se facă dreptate”, subliniază el în discurs.
De altfel, economia mondială este la numai “un șoc distanță” de o criză de amploare a aprovizionării și prețurilor la alimente, a declarat președintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, informează Bloomberg.
Anul trecut, 44 de milioane de oameni au coborât sub pragul sărăciei din cauza prețurilor mai mari la alimente, a estimat Zoellick. Un avans de 10% al indicelui prețurilor ar împinge alte 10 milioane de persoane sub limita sărăciei, a adăugat el. Indicele prețurilor la alimente calculat de Organizația Națiunilor Unite a înregistrat o crștere de 25% anul trecut, cel mai rapid avans din 1991, iar în februarie a atins un nivel record.
“Creșterea prețurilor la mâncare este în prezent cea mai mare amenințare pentru săraci. Suntem la numai un șoc distanță de o criză de amploare. În multe cazuri stocurile sunt scăzute. Un singur eveniment major legat de vreme în unele din aceste regiuni ar putea împinge oamenii peste limite”, a declarat Zoellick în timpul unei conferințe de presă organizată la finalul unei serii de întâlniri între reprezentanți ai BM și Fondului Monetar Internațional.
Fermierii din Rusia, la un moment dat al doilea mare exportator de cereale la nivel global, cultivă în acest an agricol cea mai redusă suprafață din ultimii patru ani, după ce sostarea exporturilor de către guvern a păstrat prețurile scăzute.
De altfel, harta lumii se redesenează, în ultima perioadă, și țări precum China, Coreea de Sud, Japonia, Arabia Saudită sau Kuwait sunt tot mai interesate să cumpere sau să arendeze pe termen lung întinderi importante de teren agricol în încercarea de a satisface cererea internă tot mai mare pentru produse alimentare, scrie presa internațională, potrivit unui articol din ZF.
Achiziția de teren arabil în țări sărace nu este un fenomen nou, însă această practică este adusă în lumină de creșterea semnificativă a numărului de tranzacții din ultimii ani.
Institutul pentru Cercetarea Politicilor Alimentare (IFPRI) estimează că în ultimii cinci ani țările sărace au vândut între 15 și 20 de milioane de hectare de teren arabil, o suprafață egală cu cea pe care Franța o dedică agriculturii, cu o cincime din terenul agricol al Uniunii Europene sau cu întreaga suprafață a statului Uruguay, scrie The Guardian.
În ceea ce privește suprapopularea, primele în topul creșterii populației sunt țările în curs de dezvoltare, cărora le revin 95% din creșterea populației pe glob.
India va deveni țara cu cea mai mare populație, depășind China în 2025, potrivit U.S. Census Bureau, citat de Time. SUA va rămâne în același loc: pe poziția a treia, chiar dacă populația va crește de la 300 de milioane de locuitori la 423 de milioane. Cele care vor avea de suferit vor fi Japonia și Rusia, care, din cauza ratei natalității scăzute, vor trece de pe locurile 9 și 10 pe 16 și 17.
Potrivit autorilor studiului, boomul din China începe, în sfârșit, să scadă, iar în Europa de Vest, unele țări care aveau probleme cu natalitatea trec pe un trend crescător, cum este cazul Spaniei și al Italiei.
Cele mai mari creșteri în populație vor avea lor în Nigeria (de la 166 de milioane la 400 în 2050) și Etiopia – al cărei număr de locuitor se va tripla.
Cea mai nefericită schimbare va avea loc în Rusia, mai arată studiul. Å¢ara urmează un trend descrescător din 1992 și în viitor populația va scădea de la 139 de milioane de locuitori la 109 milioane în 2050.

http://www.politicabn.blogspot.com/

Leave a comment