25/09/2017

PROpolitica: Analiza sondaje BISTRIŢA

Zilele trecute v-am înnebunit cu sondajele de opinie, dar fiind vorba de politică, acestea sunt antrenamentele de dinaintea competiţiei, asta pentru a folosi nişte termeni sportivi.
Aşadar, avem la ora actuală două sondaje la nivelul municipiului Bistriţa, iar Propolitica are şi nişte date care vizează opţiunea politică la nivelul BN. Vă reamintesc că procentele dintr-un sondaj realizat de Propolitica  în luna martie a acestui an sunt confirmate în mare parte şi de institutele serioase care au lucrat la sondajele PNl şi PSD.
1. Sondajele PNL şi PSD
Cum bine se ştie cele două formaţiuni politice care acum au strâns rîndurile sub umbrela USL, au comandat sondaje, foarte scumpe după opinia mea, pentru a vedea modul real cum stau înainte de întocmirea listelor pentru consiliul judeţean şi consiliile locale din cele 58 de comune, trei oraşe şi municipiul Bistriţa. Listele trebuiesc întocmite pînă prin septembrie. Din câte am aflat, listele pentru consiliul municipal sau cel judeţean se vor „scrie” după următorul algoritm: 1,65 la 1 PNL şi PC, pentru că protocolul PNL-PC, adică cel care a consfiinţit Alianţa de Centru Dreapta, spune că listele sunt fermoar, adică unul tu, unul eu, asta ca să fiu pe înţelesul tuturor.
OT Creţu: Cele 68 de procente, chiar dacă nu sunt ele tocmai atâtea, dau dovada că alegerea făcută de senatorul Creţu în 2008 a fost una cât se poate de inspirată, trecerea lui în planul doi al politicii şi primul plan al administraţiei, fiind o găselniţă tare de tot. Drumul de la senator la primar nu a fost unul uşor, iar imaginea de primar al opoziţiei i-a folosit primarului Creţu.
Nu ştiu dacă e vorba chiar de 68 de procente, dar între 55 şi 60% lucrurile sunt stabile, iar Creţu nu mai poate scădea. Doar dacă va face o gafă monumentală, dar la modul în care cred că îl cunosc eu, aşa ceva nu prea se poate întâmpla. Chiar dacă este genul de politician care „are întodeauna dreptate”, OT Creţu are şanse uriaşe de-a mai rămâne primar în perioada 2012-2016. Nu este niciun fel de noutate, Creţu nefind implicat în niciun scandal, de oricare ar fi el. Mai milităros, mai inginer, mai bazat pe dictonul „L’État, c’est moi „ Creţu ştie ce are de făcut pentru a rămâne primar şi, deşi, Wonderlandul sau centura, sunt departe de-a fi realizate, bistriţenii nu îl vor trage la răspundere. Poate în mandatul viitor. Sunt sigur că aia cu wonderlandul mai poate aştepta!
Rămîne să vedem care va fi componenţa viitorului consiliu local: adică câţi PSD, PNL, PDL, UDMR sau alţii, şi cîţi dintre aceştia vor merge pe mâna viitorului primar.
Andrei Rusu: Venit din zona afacerilor particulare, Rusu nu este propriu-zis un politician, poate, doar prin ataşamentul său faţă de PNL şi vechimea în partid. Imaginea sa a fost reinventată şi se reinventează  prin intermediul presei.
Sondajul îi dă o cotă de 12% , în condiţiile în care a intrat, relativ târziu, pe placa turnantă a unei posibile candidaturi la primărie. Nici vorbă de aşa ceva. Cert, PNL va trebui să modifice strategia de campanie pentru Bistriţa şi să maximizeze numărul de consilieri locali. Cu cât vor fi mai mulţi, cu atît mai bine, mai ales că actuala dragoste dintre PNL şi PSD nu va ţine până la adânci bătrîneţi. Liberalii ştiu că în faţa lui Creţu te impui doar dacă poţi să-ţi impui voinţa politică prin forţa votului.
Numărul de consilieri liberali contează pentru Andrei Rusu, în măsura în care doreşte să rămână viceprimar şi între 2012-2016.
În acelaşi sondaj mai apare şi numele lui Vasile Moldovan, cotat cu 8%, cel care a fost la un pas de un al treilea mandat în 2008 şi, care, probabil, îl făcea pe Creţu dacă nu ardea turla Catedralei. S-ar putea ca Moldovan să aibă ceva mai mult, dar, aceasta o vom putea analiza în lunile care urmează. Cert, Vasile Moldovan va putea avea un rol important în alegerile din 2012, dacă va face alegerea corectă, adică dacă va candida inteligent.
2. Sondajul independent a lui Lucian Ungur
Este prima cercetare sociologică finanţată de un om de afaceri din Bistriţa pentru a vedea care  este feedbackul după mai multe campanii umanitare şi sutele  de apariţii media din ultimii ani.
Hm. Deci, cifrele pentru Creţu sunt mici şi nu reflectă realitatea, dar asta e politica. Nu mai revin la OT Creţu, dar 34,23% în lipsa unui contracandidat viabil politic este puţin.
Lucian Ungur- cotat cu 16,58, o cota puţin umflată, deşi, şi în celalte sondaje, Ungur nu stă rău pentru un personaj fără sprijin politic. Deocamdată, fără sprijin politic!
Pentru Lucian Ungur, şansele pentru maximizarea potenţei sale electorale este reprezentată de alegerea politică, adică spre care parte a eşicherului politic se va îndrepta, dar şi alte ingrediente pe care le vom discuta la timpul oportun.
Ioan Turc- 2,29% . Nu cred în cifrele astea, sunt mici, mult prea mici pentru imaginea pe care a avut-o Turc în timpuri politice nu foarte îndepărtate. Sigur că absenţa sa din primul rând, extrem de vizibilă şi previzibilă în ultimii 3 ani, a avut aşa-numitul efect de penumbră pe retina electorului simplu, cel care merge la vot doar în duminica alegerilor, dar Turc nu are doar 3 procente.
Sunt sigur că pentru Ioan Turc lucrurile sunt mult mai complicate, iar viitoarea sa alegere va depinde şi de contextul politic al viitoarelor luni.
Previziuni
Greu de făcut pentru o piaţă politică extrem de volatilă. Multe lucruri depind de candidatul PDL, acel politician, sau nu, care îşi va suma şi voturile negative şi uzura guvernării. Avertizez, încă o dată USL, că democraţii nu şi-au spus ultimul cuvânt, chiar dacă pe Bistriţa, cărţile par a fi jucate.
Din ce informaţii am, există şi posibilitatea realizării unei alianţe politice la nivel judeţean şi care să cuprindă mai multe partide politice cu un singur candidat la primărie şi o singură listă pentru consiliul municipal şi cel judeţean, deşi, eu nu exclud şi negocieri pentru susţinerea unui candidat mai bine plasat.
Vom mai vedea
material preluat de pe http://www.politicabn.blogspot.com/

Comentarii

 1. LUCIANADRIANUNGUR spune:

  DOMNULE CORDOS ASI DORI SA NE FACETI CUNOSCUTE METODELE PRIN CARE ATI  VERIFICAT CORECTITUDINEA SONDAJULUI FACUT LA SOLICIATAREA MEA .
   FAPTUL CA AFIRMATI CA PROCENTAJUL OBTINUT DE MINE ESTE PUTIN UMFLAT MA FACE SA CRED CA DVS.VA INDOITI DE SINCERITATEA MEA SI CA II CREDETI ORBESTE PE CEI CARE AU DAT PUBLICITATII REZULTATE CU 100%MAI MARI DECAT CELE REZULTATE DIN SONAJUL MEU .
   EU VA POT PUNE LA DISPOZITIE COPII XEROX ALE CHESTIONARELOR CU DATELE DE CONTACT ALE PERSOANELOR CHESTIONATE PENTRU A VERIFICA RASPUNURILE DATE LA CHESTIONAREA  RESPECTIVILOR CU CONDITIA CA SI CELE DOUA PARTIDE SA FACA LA FEL SI CU CONDITIA CA DVS. SI DOMNUL MUNTHIU SA VA CERETI PUBLIC SCUZE DUPA CE VETI CONSTATA SITUATIA REALA PENTRU FAPTUL CA M-ATI ACUZAT CA ASI  FI MANIPULAT ACEST SONDAJ .                                                               VA MULTUMESC UNGUR LUCIAN  ADRIAN

 2. Perpessicius spune:

  Domnule,se vede ca sunteti aservit lui Cretu si sunteti  Codos! Pardon! Cordos,,acelasi care preia date si le deformeaza dupa cum conteaza pentru cei pentru care lucreaza! Se stie ca sondajele de opinie sunt ,,comandate” si pe urma manipulate(umflate) ca sa sune cu vointa celor care le-au comandat! Vi se pune la dispozitie un sondaj independent care are toate motivele sa fie foarte aproape de realitate printr-o marja mica de eroare,corectitudine si sinceritate si continuati sa cantati in struna care va vibreaza contul!
  Bravo domnule! Despre deontologia profesionala ati auzit? Ce studii aveti? Aveti macar un BAC luat?

 3. Anonim spune:

  Sondajul comandat de PNL arată că PSD ar
  obţine 38 la sută, PNL ar obţine 20 la sută iar Partidul Democrat Liberal ar
  obţine doar 19 la sută în municipiul Bistriţa. Dorin Dobra, vicepreşedintele
  PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „USL ar
  câştiga Primăria Bistriţa şi cu un candidat no-name”, constatare făcută în urma
  rezultatelor sondajului liberalilor. „În urma acestui sondaj, lucruile s-au
  clarificat, Ovidiu Creţu nu va mai avea un contracandidat din partea PNL. PNL e
  partenerul USL, pe o campanie comună” a declarat Dobra.

 4. Osanda spune:

   (…) şansele pentru maximizarea potenţei sale electorale este reprezentată de alegerea politică (…)Brrr.
  Stiu – e luata din context (ori te grabeai ).
  Redactia BO aka vmb – ” capul limpede ‘ si-a tras demisie ?

 5. Cretu spune:

  ia de la bastanu CRETU ca io-s primaru