La Sânmihaiu de Câmpie se construiește bustul regretatului actor Ioan Fiscuteanu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actorul Ioan Fiscuteanu s-a născut la data de 19.11.1937, în localitatea Sânmihaiu de Câmpie. A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică ! București, în perioada 1958 -1962, iar din 1962 până în 1968 a fost actor la Teatrul de Stat din Piatra Neamț și din anul 1968 la Teatrul din Târgu Mureș.

Actorul a încetat din viața la data de 8 decembrie 2007, la Secția de oncologie a Spitalului județean din Târgu Mureș..

Actorul a primit zeci de premii naționale și internaționale, iar în anul 2003, președintele României i-a conferit Ordinul Național “Serviciul Credincios în grad de Cavaler”, pentru îndelungata și prestigioasa activitate pusă în slujba teatrului și cinematografiei românești.

În anul 2008, Primăria Bistrița i-a oferit post-mortem titlul de cetățean de onoare, iar acum, tot în memoria sa va fi construit un bust în localitatea sa natală.

Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Fiscutean, a declarat pentru Bistrița Online că “această decizie de a construi un bust al actorului Ioan Fiscuteanu în localitate îmi aparține. Lucrările au început deja de două săptămâni și în scurt timp vor fi finalizate”. Conform primarului, bustul va fi dezvelit pe data de 31 iulie. Banii necesari acestei investiții au fost alocați de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud prin Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Actorul bistrițean a fost creatorul a peste 90 de roluri în teatru și cinematografie, a fost recunoscut unanim ca o personalitate de primă mărime a teatrului românesc, bucurându-se de apreciere la nivel mondial, fiind premiat pentru interpretările sale.

Sursa foto:  www.wikipedia.org

Leave a comment