Categories
Destinatii Fara categorie Inedit

‘Târgul de Fete’ de pe Muntele Găina, o manifestare cu un buget de 110.000 de lei

Sute de oameni au asistat, sâmbătă, în comuna Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, la o serie de evenimente incluse în cadrul ”Târgului de Fete”, manifestare care dispune de un buget de 110.000 de lei, bani alocați de Consiliul Județean (CJ) Alba.

De câțiva ani, ”Târgul de Fete” se desfășoară timp de două zile, în prima zi, sâmbăta, fiind programate diverse acțiuni în centrul localității Avram Iancu, după care oamenii urcă pe Platoul de pe Muntele Găina, la aproape 1.500 de metri altitudine, unde rămân peste noapte, în corturi sau în mașini.

Ziua de sâmbătă a debutat cu o paradă a portului popular, după care s-a desfășurat faza finală a unui festival-concurs inițiat de CJ Alba, ”Cultură pentru Cultură”, cu cele trei secțiuni – gastronomie tradițională, meșteșuguri populare, spectacol folcloric.

Ansambluri din județele Alba, Dolj, Mureș și Olt au susținut, de asemenea, un spectacol folcloric, invitați speciali fiind Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș și Nicolae Rusan.

Tot în cadrul ”Târgului de Fete” a fost inclus, sâmbătă, și un concurs național de mânuit motocoasa, ajuns la cea de-a III-a ediție. ”Eurocosașul Ruris” 2011 a fost desemnat concurentul care a cosit în cel mai scurt timp și cel mai bine o suprafață determinată, firul ierbii trebuind să fie mai mic de zece centimetri. Pe primul loc s-a situat un tânăr de 19 ani din Râmnicu Vâlcea, Cristian Nițu, urmat de Tudorel Zamfir, de 24 de ani, din Urechești, județul Vrancea, și de Ionel Pele, în vârstă de 32 de ani, din Negrești, județul Mehedinți.

Sus, pe Muntele Găina, vor concerta sâmbătă seara trupele ”Crack Area” și ”Heaven”, după care va fi aprins cel mai mare foc de tabără din Apuseni.

Ziua de duminică va debuta, potrivit tradiției, cu sunete de tulnice, după care, pe vârful muntelui, la 1.468 de metri, la Crucea Iancului și la troița ridicată în memoria ”Crăișorului Munților”, sfințită în 1924, în prezența regelui Ferdinand I, va fi oficiat un Te-Deum.

Programul va continua cu vernisarea expozițiilor meșterilor populari și cu un spectacol artistic prezentat de ansambluri folclorice din Alba, Arad, Bihor și Hunedoara. Manifestările se vor încheia cu recitaluri extraordinare susținute de Traian Jurchelea, Mirela Mănescu, Nicolae Furdui Iancu și grupul instrumental ”Crai Nou”.

Platoul pe care se desfășoară ‘Târgul de Fete’ este situat la o altitudine de 1.486 de metri, la limita județelor Alba, Arad și Hunedoara.

Istoricii susțin că apariția târgului, atestat documentar în 1816, s-a datorat necesității de comunicare între oamenii care trăiau în așezările izolate și risipite din Munții Apuseni. La origine, Târgul a antrenat nu numai relații economice între locuitorii de pe Văile Arieșului și Crișurilor, ci și relații matrimoniale. Aici se înfiripau idile, care, uneori, se finalizau cu cereri în căsătorie, de unde și denumirea dată Târgului. Legenda spune că fetele de măritat veneau pe munte cu carul încărcat cu zestrea lor. Era atât un mare eveniment comercial, cât și un prilej de petreceri.

Leave a Reply