(PROpolitica) Partide mici, speranțe mari: Alianța pentru Unitate Politică Bistrița-Năsăud

După 21 de ani de pseudo-democrație și de partide care s-au perindat de-a lungul și de-a latul eșicherului politic bistrițean, a unor lideri mai mult sau mai puțin convingători, dispersia începe să doară.
Sătui să stea cât se poate de departe de masa stăpânilor, reprezentanții partidelor mici din BN pun la cale o alianța electorală, probabil un fel de cartel electoral care ar urma să fie format din PRM, PNÅ¢CD, Partidul Ecologist și Partida Romilor.
Semnatarii viitorului protocol de colaborare vor fi Ioan Aurel Rus (PRM), Ioan Chira (PNÅ¢CD), Alexandru Toniuc (PER) și Neia Lăcătuș de la Partida Romilor.
Discuții s-au consumat vineri la sediul PNÅ¢CD de pe Gheorghe Șincai, urmând ca în zilele următoare, liderii viitoarei alianțe să vadă despre ce variante ar fi vorba, discuțiile vizând sistemul politic la care se va recurge: cartel, alianță, uniune sau pur și simplu doar un protocol de colaborare și susținere reciprocă la alegerile locale și parlamentare.
Intenția unificării partidelor mici nu este una singulară și limitată doar la teritoriul Bistriței Năsăud, primii care și-au propus un asemenea deziderat fiind ecologiștii, PER și Partidul Verzilor urmând să fuzioneze în cel mai scurt timp posibil.
În acest context, nu tocmai nou pe eșicherul politic bistrițean, viitoarea Alianță are șanse destul de mari de accedere în Consiliul Municipal dar și în multe consilii locale, și, probabil în Consiliul Județean. Dar, cum în politică, toate, dar absolut toate sunt atât de volatile, o reușită a acestui cartel electoral în alegeri depinde de câteva prime condiții:
1.    Seriozitatea politică a acestui demers va fi demonstrată de modul cum se va turna fundația acestei construcții
2.    Proporția POTENÅ¢Ă vs ORGOLII politice să fie rezonabilă
3.    Alianța respectivă să înceapă să conteze politic,maximizarea voturilor trebuind să fie făcută la nivelul organizațiilor sătești și comunale
4.    Cum nimic nu e nou sub soare, lucrurile pot demara cum trebuie încă de la început, fără parlamentări inutile și negocieri fără sens și culoare
5.    PNÅ¢CD să se unească cumva, că dacă continuă zborul la trei aripi, se pot trezi decedați
INTERESANTĂ ȘI CU TÂLC mi se pare o altă chestiune politică: Partida Romilor BN și Asociația Romilor Social-Democrați ar putea semna un protocol de colaborare pentru alegerile locale. Nu râdeți : o reunificare a tuturor liderilor romi ar putea avea un alt fel de efect politic, dar mai povestim, avem timp.
material preluat de pe http://www.politicabn.blogspot.com/

Leave a comment