România, statul prizonier al structurilor mafiote („Frăția interlopilor” ! I)

Ce să ne mai ascundem după degete, relațiile interlopilor cu politicienii, magistrații, șefii poliției și ai administrației statului au o lungă și glorioasă tradiție. Păi, după Decembrie 1989, cine să fi știut mai bine cun se face un ban necinstit dacă nu milițianul pus să-l păzească pe bișnițar? Uite așa, de la primul milițian, întovărășit cu vreun viitor bancher (funcționar al băncilor de stat care mai puteau să scoată niște „verzișori” sau „mărcuțe” pe piață, să fie vândute la colțul străzii), care și-au pus la punct o rețea de vânzători de valută, pasul până la primul politician care să treacă prin noul Parlament o lege a regimului valutar șamd a fost ușor. O mână spală pe cealaltă și-amândouă rămân curate s-a transformat eu știu despre tine, tu știi despre mine, numai împreună ne merge bine. Așa ne-am procopsit cu o mafie interlop-politico-economică și cu obrăznicia bandelor criminale care controlează strada, orașe, sectoare industriale și, deseori, chiar statul. Duduienii, Sadovenii, Toboșarii, Corsicanii, Gemenii, Cămătarii, Gigi Ursaru, Răgălie, Gigi Boeru, Fane Spoitoru, Nicu Gheară, Sile și Nuțu Balint ! atâtea nume (multe nerăsărite, încă, pe firmamentul întunecat al fărpdelegii), și tot atâtea fapte penale și legi batjocorite de către niște „legi” nescrise ale unei lumi extreme și obscure. Când sunt încolțiți dau cu pumnul sau scot armele albe (cuțitul, șișul, șuriul, săbiile ninja) sau chiar pistoale și mitraliere de ultimă generație ! se știu apărați de banii negri scurși în buzunarele celor pe care i-au sponsorizat: de la șefi de poliție locali și centrali, până la politicieni influienți. D oar din patru în patru ani, în preajma alegerilor, apar ca din senin lepădate prin mass media rapoarte provenind din mediile judiciare sau dinspre serviciile secrete, care descriu năucitoare structuri mafiote, unde se împletesc tâlhăria, taxa de protecție, răpirile, tortura, racheții și ucigașii plătiți, crima și chiar asasinatele în serie. Trec alegerile, trece și „vânătoarea de monștri”.

Acidutzu

De la epoca Ceaușescu la cea a lui Iliescu și Năstase, trecând prin guvernările lui Constantinescu și Băsescu, legăturile clanurilor interlope cu lumea de afaceri, justiția și clasa politică și-au consolidat trăinicia și ascensiunea. Aproape nu există dosar în care unui nume sonor din mafia clanurilor să nu i se alăture unul din ceea ce ar trebui să fie statul de drept. Duduienii, Cămătarii, Fane Spoitoru, Sile Pietroi, Nicu Gheară, Răgălie, Genică Boerică sau Gemenii, Toboșarii și Bercea Mondialu’ sunt doar câteva branduri faimoase prin conexiunile la cel mai înalt nivel. Recenta încuscrire a lui Mircea Băsescu, fratele cu relații mocirloase al președintelui, cu Bercea Mondialu’, pe numele civil Sandu Anghel, a scos la iveală legături la fel de periculoase. Maria Huza (fosta președintă a Tribunalului București), Gheorghe Brenciu (fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt), Nicolae Grădinaru (fost prefect de Olt, PDSR, PSD, PRM), Gabriel Diaconu (fost viceprimar din Slatina, PNL, PL-D, PD-L) sau Lidia Bărbulescu (fost președinte CSM, propusă pentru șefia Înaltei Curți de Casație și Justiție) și Theodor Stolojan sunt cei care se învârt în cercul select al clanului Bercea, care se poate mândri că cele 37 de dosare penale i-au adus tot pe atâtea NUP-uri. Palmaresul arată că și dosarele, și relațiile sunt transpartinice, bulibașa Mondialu’ jucând mereu la două sau mai multe capete, ca dovadă vizita la sediul PSD din Kiseleff exact în campania pentru prezidențiale.

În pat cu interlopii. Proaspătul eliberat senator PSD, Cătălin Voicu, cel pe care Marian Vanghelie îl voia ministru de Interne, poate fi subiect de saga, ținând cont că narațiunea coboară până în 1990, când asigura telecomunicațiile speciale pentru Cabinetul 1, în care tocmai se instalase Ion Iliescu, și se termină cu șpaga de 200.000 de euro pe care a intermediat-o între „regele asfaltului„ Costel Cășuneanu și judecătorul de la ÎCCJ Florin Costiniu. Procurorii lasă să se înțeleagă că ocupația de senator a lui Cătălin Voicu era aceea de a percepe taxe de proces pentru diverși interlopi și oameni de afaceri, în spatele său aflându-se clanul Vanghelie, generalul Dumitru Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoană, de întreg eșafodajul nefiind străine nici serviciile secrete. O altă istorie pilduitoare este cea a lui Genică Boerică, denunțătorul lui Adrian Năstase în dosarul „Mătușa Tamara„, care a dezvăluit că intermediarul în afacerea rambursărilor de TVA era chiar exdeputatul PSD Ristea Priboi, fost ofițer SIE. Interlopul Boerică a povestit procurorilor cum mergea la vânătoare cu Năstase, ba chiar că a „dormit în același pat cu el„, cum își petrecea concediile cu Priboi și cum Ioan Melinescu, fost șef al Oficiului pentru Prevenirea Spălării Banilor, acuzat în același dosar, „era nelipsit de la petrecerile mele„.

Legături transpartinice. Galeria politicienilor care cultivă relații cu interlopi este supraaglomerată, iar la loc de cinste stau figurile unor miniștri. Dom’ Costel, pedelistul din Doljul guvernat de Radu Berceanu, a fost numit secretar de stat și director al Administrației Naționale a Îmbunătățirilor Funciare, deși avea dosar instrumentat de DIICOT pentru răpirea și sechestrarea unui om de afaceri, acțiune pusă în practică de niște băieți vânjoși din Craiova. În orașul-capitală a bătăilor cu săbii, pistoale și bâte se zvonea că ascensiunea lui Costel Iancu era consecința cotizațiilor grase date partidului, așa cum incendierea mașinii unui alt afacerist din aceeași categorie se datora refuzului acestuia de a dona 300.000 euro pentru campania electorală la Consiliul Județean. Campanie în care Berceanu se afișa alături de Dom’ Costel. Același motiv l-a determinat probabil și pe viceprimarul PD-L Răzvan Murgeanu să apeleze în campanie la serviciile lui Sile Pietroi și Titi Chira, personaje care aveau la activ tâlhării, tentative de omor și lipsire de libertate. Procurorii susțin că în vara lui 2008 cei doi interlopi au prestat intens pentru diverși politicieni cuprinși de febra alegerilor. Un alt politician pentru care banii, ca și interlopii nu au miros este Elena Udrea. Doamna ministru a fost asociată în grupul Niro, condus de Nicolae Dumitru, finul fraților Sile și Nuțu Cămătaru, și asociat cu Nicu Gheară, grup împreună cu care voia să demareze un proiect imobiliar. „Niro„, pornit din cartierul Ferentari și ajuns în Top 300 cu o avere estimată la 50 de milioane de euro, mărturisea într-un interviu pentru România liberă că nu face politică, dar „a sponsorizat toate partidele„, iar la firma sa, după modelul SOV și Voiculescu, sunt angajate mai mult de 20 de persoane care provin din Securitate, DNA, „Doi și un sfert„ sau Poliție.

Mafioții n-au miros. Din panoplia politicienilor cu lipici la interlopi se evidențiază Radu Mazăre ! prin bunăvoința căruia a ajuns Nicolae Nemirschi ministrul Mediului !, Constantin Niță sau Gigi Becali, asta ca să ne referim doar la istoria recentă. Niță, domnul cu mustață siciliană, care se ocupa de IMM-uri în guvernul PSD-PD-L, era, potrivit Centrului Român pentru Jurnalism, unul dintre contactele în România ale lui Paul Brener, individ cu dublă cetățenie, a cărui urmărire a fost cerută de anchetatorii italieni, care îl suspectau de trafic de droguri, metale prețioase și arme. Ministrul, patron al mai multor societăți comerciale la vremea aceea, fusese invitat de Brener în însorita Italie. Despre relațiile interlope ale lui Radu Mazăre s-au scris deja articole care ar putea umple un raft de bibliotecă. De la afacerile cu palmieri până la cele cu retrocedări sau Aqualand-ul din Mamaia, numele primarului Constanței a fost mereu asociat cu interlopi, cum ar fi clanul fraților Vasea, implicați în comerțul cu combustibil și în tranzacții hoteliere care de care mai dubioase. Gigi Becali, ajuns europarlamentar și curtat pentru voturi de toate partidele politice, cel care acum câțiva ani stătea la șprițuri cu însuși șeful statului, are o faimă atât de bună printre interlopi încât la arestarea din 2009 aceștia au dat un adevărat regal televizat în sprijinul său. Frații Nuțu și Sile Cămătaru, care făceau cu patronul Stelei afacerile specifice branșei, Fluturică și Scali, care se duelează cu pistoalele în plină stradă și sunt vârâți într-una din firmele de pază ale politicianului, Amet Metin, temutul interlop arestat în dosarul „Portbagajul„ pentru sechestrare de persoane, Nicu Gheară și membri ai clanului Duduianu au transmis în direct un gând bun pentru Becali și unul rău pentru „nemernicii de procurori„ care au îndrăznit să-l aresteze. Presa și politicienii le-au ținut isonul, Corneliu Vadim Tudor și-a finanțat campania din banii lui Becali, iar pedeliști din Consiliul Capitalei nu au avut probleme în a negocia majoritatea cu PNG.

Generalii clanurilor. Relațiile interlopilor cu generali de armată, poliție sau cu magistrați au o lungă tradiție. Raportul „Căpățână„, din anii ‘93-’94, arată legăturile suspecte ale unor generali de poliție cu capi ai lumii interlope, cum este Fane Spoitoru. Numele generalilor Nițu, Medrea și Suceavă au figurat în respectivul raport. În afacerea „Å¢igareta 2„ au apărut numele unor ofițeri de informații, precum generalul SRI Gioni Popescu, fostul ministru de Interne Doru Ioan Tărăcilă sau colonelul SPP Gheorghe Truțulescu, alături de Costel Chiată, patronul discotecii Black and White, sau arabul Jamal Atm, patronul barului Golden Fish. Scandalul „Portbagajul„ a scos la lumină relațiile unor generali de Poliție și SRI cu faimoșii Gemenii și Cămătarii. Cutremurul care a urmat a dus la înlocuirea generalului Bot, acuzat de interlopi că are legături cu Cămătarii. Fane Spoitoru era atât de influent încât în 1996 a reușit să serbeze botezul copilului chiar la Palatul Parlamentului, petrecere la care au participat Adrian Păunescu și Mădălin Voicu. O bună prietenie a existat și între Genică Boerică și chestorul Constantin Codiță, despre care presa spunea că locuia într-un apartament al acestuia din centrul Craiovei, iar prefectul Ion Călin a fost membru în CA al SC Bachus SA în anul în care interlopul a devenit patronul societății. Scandalul Mihai Bucurenciu din clanul Gemenilor a fost mediatizat în curtea țărănistă, numele acestuia, potrivit presei, fiind alăturat celui al lui Constantin Chiriță, fost primar al Sectorului 5, și celui al lui Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne. Ce să mai discutăm de faimosul Omar Hayssam care, înainte să ajungă răpitorul și teroristul numărul unu, era acuzat de înșelăciune, fals, trafic cu mașini furate, protecția înaltă a PSD, partid al cărui membru era, ferindu-l astfel de anchete și arestări.

Rețele bucureștene: Bucurestiul este buricul rețelelor de crimă organizată (trafic de droguri, trafic de carne vie, contrabandă cu mașini de lux, cu țigări și alcool, escrocherii și estorcări de fonduri, spălare de bani), dar și zona unde se află butonul de comandă al lumii interlope din România. „Comanda” se află la un personaj de temut, supranumit „Împăratul”, cu multi ani de puscarie inainte si dupa ’89, si care, deocamdata, este in libertate. (voi reveni cu detalii cu privire la fiecare rețea în parte: nume, acțiuni criminale, amintiri din epocă ! multe uitate)

http://sareinochi.wordpress.com/2011/07/25/romania-statul-prizonier-al-structurilor-mafiote-%E2%80%9Cfratia-interlopilor%E2%80%9D-i/

Leave a comment