Categories
Agenda Bistrita News Recomandate

Jurnal de vacanță: Dina Suciu: “Am ajuns în Oslo a doua zi după atentat!”

Directorul Comisariatului Județean al Protecției Consumatorilor Bistrița-Năsăud, Dina Suciu, s-a reîntors de curând dintr-o vacanță pe care a petrecut-o vizitând Å¢ările Baltice și Peninsula Scandinaviei.

Proaspăt reîntoarsă acasă și cu bateriile încărcate după ce a vizitat locuri de neuitat, Dina Suciu, fiind o fire deschisă, căreia îi place să împărtășească bucuriile cu cei din jur, a acceptat să povestească pentru Bistrița Online despre experiența de care a avut parte în acest concendiu pe care îl plănuise de circa un an de zile.

A mers într-un circuit turistic prima dată în urmă cu doi ani

Aceasta declară că “este pentru a doua oară când plec într-un circuit turistic. Prima dată am fost în urmă cu doi ani, când am avut ocazia să cunosc un grup de persoane care făceau anual astfel de excursii. Eu, împreună cu soțul meu ne-am alăturat acestui grup care deja era format la Bistrița și din care fac parte oameni din diverse categorii sociale și care au diferite ocupații“.

Prima experiență de acest gen a avut-o așadar în 2009, când împreună cu grupul format aproape în totalitate din bistrițeni au vizitat centrul Europei, având atunci ocazia să ajungă la Paris, Roma, în Austria și Belgia. Anul următor, în 2010, grupul a plecat într-o nouă excursie, de această dată în zona Spaniei și a Portugaliei, însă, atunci Dina Suciu nu s-a alăturat grupului, pentru că vizitase deja Spania. Însă, tot în 2010, cei care fac parte din grup au programat o nouă excursie pentru acest an, care includea un circuit prin Å¢ările Baltice și Peninsula Scandinaviei.

“Atunci am ales să ne alăturăm din nou excursioniștilor bistrițeni și să facem un efort pentru a vizita și aceste țări, mai ales în condițiile în care vacanța era programată cu un an înainte și exista suficient timp pentru a pregăti totul și pentru a aduna și banii necesari. Și astfel, în acest an am ajuns să mergem pentru a doua oară într-un circuit turistic. Acum, grupul a fost format din 38 de persoane, majoritatea fiind bistrițeni. Au fost și rude ale familiilor din Bistrița, care locuiesc în Sibiu, Cluj sau București, însă, a fost o excursie greu de uitat … ” precizează Dina Suciu.

În acest an, Dina Suciu a avut ocazia să vadă Rusia, Letonia, Estonia, Lituania, Norvegia, Suedia și Danemarca

Am pornit pe 9 iulie cu un autocar al unei firme bistrițene chiar din Bistrița și itinerariul nostru viza un circuit de la est la vest. Am avut ocazia să ajungem în Å¢ările Baltice (Letonia, Lituania și Estonia) după care am ajuns la Sankt Petersburg în Rusia, de unde am trecut spre Peninsula Scandinaviei și am vizitat Finlanda, Suedia, Norvegia și Danemarca. Întreaga excursie a durat 20 de zile timp în care ne-am deplasat doar cu autocarul, ceea ce nu este ușor, iar în final, la întoarcerea spre casă, cu toții am hotărât să mai vizităm și Polonia și lagărul de la Auschwitz” povestește plină de entuziasm Dina Suciu.

După cum spunea chiar Dina Suciu, întreaga excursie a presupus călătorii obositoare cu autocarul și doar câteva zile de stat în diverse tipuri de hoteluri din țările pe care le-a vizitat. Dacă unele aveau condiții normale, întreg grupul a stat în unele țări și în cămine studențești, care pe parcursul verii sunt închiriate în regim hotelier. “Nu a fost ușor, a fost foarte obositor, mai ales că erau zile în care călătoream și 8-9 ore cu autocarul. Când ajungeam la destinație, făceam un duș și ieșeam să vizităm orașul pe jos. Am dormit foarte puțin, pentru că, eram dornici, cu toții să vizităm cât mai mult. Însă, a meritat tot acest efort … “ a adăugat directorul CJPC BN.

Curățenia și orașele îngrijite au fascinat-o pe Dina Suciu

După ce a trecut prin toate aceste locuri , vizitând obiective turistice precum Palatul Lazienski din Varșovia, Castelele Lower și Gediminas din Vilnius, Teatrul Marinsky, Catedrala Isaakiecsky și Mureul Ermitaj din Sankt Petersburg, apoi centrul orașelor Helsinki, Stockholm sau Oslo, Dina Suciu mărturisește că a fost “fascinată de țările fostei Uniuni Sovietice, mai ales de istoria lor și de centrul vechi al orașelor. În aceste orașe, centrul este extrem de bine pus în valoare și conservat pentru turiști“.

M-a impresionat apoi curățenia, pe care mi-aș dori să o pot vedea și la noi. Am observat o trăsătură generală întâlnită în toate țările și anume că, acolo unde terenurile sunt frumoase și lucrate de către om și nivelul de trai este altfel. De asemenea, înainte de ajunge la Oslo, în Norvegia am fost impresionată de nemaipomenitele peisaje cu fiordurile, unde vedeam munte, ceață și apă, absolut fascinant” a precizat Dina Suciu.

În schimb, Dina Suciu spune că a rămas profund marcată de imaginile văzute la Auschwitz: “nu mi-am imaginat niciodată că un om poate să facă atât de mult rău unei alte ființe umane. Ce am vazut acolo a fost îngrozitor … “.

“Am ajuns la Oslo a doua zi după sângerosul atentat”

Itineriariul excursioniștilor viza și destinația Norvegia, mai precis capitala – Oslo, unde recent a avut loc un tragic eveniment soldat cu moartea a zeci de persoane. Dina Suciu a ajuns la Oslo după o zi de la producerea atentantului în care și-au pierdut viața acei oameni.

Am avut parte și de un lucru inedit în această excursie. Am ajuns la Oslo la o zi după ce a avut loc atentatul. Familiile din țară ne-au sunat înainte să ajungem la Oslo și ne spuneau despre ce se întâmplă în capitala Norvegiei și în acele momente ne-a cuprins frica și teama, mai ales că hotelul la care trebuia să ne cazăm era situat în apropierea zonei protejate. Însă, am rămas pur și simplu impresionați de faptul că, deși toată lumea era profund marcată de cele petrecute, toți își continuau viața în același ritm normal. Seara am ajuns în apropierea Catedralei Nidaros, în jurul căreia erau adunați sute de oameni care depuneau flori pentru cei care și-au pierdut viața. A doua zi am vizitat orașul și am ajuns din nou la catedrala care era protejată de polițiști și în care avea loc slujba de comemorare a celor care au decedat, slujbă la care au luat parte atât regele și regina, cât și primul-ministru. Ulterior, ne-am îndreptat spre palatul regal, acolo unde regele și regina au fost întâmpinați cu onoruri militare și erau cât se poate de naturali, cu toate că în acel perimetru se aflau sute de turiști, lucru care ne-a impresionat” povestește directorul Dina Suciu despre experiența prin care a trecut în Oslo.

Excursia de care a avut parte Dina Suciu a fost ca un vis devenit realitate și spune că “nu este un lucru pe care alți oameni nu și l-ar permite. Dacă totul este planificat din timp, așa cum a fost în cazul meu cu un an înainte este mult mai ușor și din punct de vedere financiar”.

Mai multe fotografii găsiți aici.

Leave a Reply