Categories
Bistrita Comunitate

Ministrul Sănătății, Attila Cseke, a demisionat

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a anunțat, joi, că demisionează din funcție, nemulțumit de banii primiți de MS la rectificarea bugetară, care s-a discutat fără a i se cere punctul de vedere, și a precizat că în mandatul său a avut mai multe dispute cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

Cseke Attila a spus că abia miercuri, la ora 14.00, a primit proiectul rectificării bugetare, iar ministrul Sănătății nu a fost consultat în legătură cu acesta, fapt pe care l-a calificat ca fiind “extrem de grav”.

El a precizat că și-a exprimat nemulțumirea și în ședința de Guvern de miercuri și că joi a avut o discuție cu premierul Emil Boc, căruia i-a înaintat demisia.

Cseke a precizat că premierul i-a cerut să nu demisioneze.

El a mai spus că încă de săptămâna trecută a solicitat Ministerului Finanțelor, printr-o adresă oficială, o discuție între MFP, Ministerul sănătății și CNAS în vederea rectificării bugetare, însă nu s-a dat curs cererii sale.

Cseke Attila și-a exprimat speranța că UDMR va găsi în scurt timp un înlocuitor la Ministerul Sănătății, subliniind că reformele începute în sistemul sanitar trebuie continuate.

Cseke a fost criticat de președintele Traian Băsescu, acesta declarând, în 25 iulie, la TVR 1, că ministrul Sănătății și președintele CNAS “ori se înțeleg” și “pun ordine în cheltuieli”, ori pleacă de la cele două instituții. Băsescu spunea atunci că a avut o discuție cu premierul și va trebui găsită o soluție “foarte rapid”.

“Ori se înțeleg, ori își văd de drum amândoi”, a spus Băsescu, în contextul unor aprecieri privind cheltuirea banilor în sistemul de sănătate.

Șeful statului a menționat că, în ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a luat din alte domenii și a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor în sănătate. “S-au stins atunci, astăzi avem din nou aproape două miliarde arierate”, a spus el, subliniind că acest lucru nu mai poate continua.

“Și este pentru prima dată când pe tema plății arieratelor la medicamente ajungem la o înțelegere cu Fondul și cu UE. Eu nu întâmplător am lansat mesajul (n.r. – legat de plata arieratelor), înainte cu o săptămână, chiar în ziua sosirii Fondului la București, că nu suntem dispuși să mai sacrificăm banii de investiții să-i ducem într-un sistem care nu vrea să se reformeze”, a continuat el.

Pe de altă parte, ministrul Cseke Attila declara, în 13 iulie, că bugetul Sănătății are nevoie la rectificarea bugetară de patru miliarde de lei, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totală pe care o vom solicita.

“În prezent, din bugetul pe Sănătate lipsește suma de patru miliarde de lei. Ca să nu fie probleme până la sfârșitul anului, vom cere la rectificare această sumă. Cea mai mare parte a problemelor financiare se regăsesc în bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, unde vor merge trei pătrimi din suma totală”, declara atunci pentru MEDIAFAX Cseke Attila.

În ciuda poziției acestuia, la rectificarea bugetară Ministerul Sănătății a primit doar 341,2 milioane lei, reprezentând transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru acoperirea deficitului acestuia. Suma primită reprezintă mai puțin de zece la sută din cât Cseke susținea că ar fi necesar.

Cseke a fost nominalizat de UDMR pentru poziția de ministru al Sănătății în 18 decembrie 2009. Este membru al UDMR din 1997.

În anii 2002-2003 a fost președinte al Comisiei de supraveghere a regulamentelor din cadrul UDMR Bihor.

În perioada iulie 2002 – iulie 2004 a fost consilier juridic al președintelui Consiliului Județean Bihor. Din aprilie 2003 este vicepreședinte executiv al UDMR Bihor și membru în Consiliul Operativ Județean. Tot din 2003 este membru în cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali al UDMR.

În perioada iunie 2004 – ianuarie 2005 a fost consilier municipal la Oradea și secretarul Comisiei Juridice.

În luna mai 2007 a fost ales de premierul Călin Popescu Tăriceanu să conducă Comisia interministerială pentru repartizarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului și care sunt valorificate conform legii, el fiind pe-atunci secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

Cseke Attilla este absolvent de drept, terminând în 2000 Facultatea de Știinte Juridice și Administrative a Universitățiii din Oradea. La aceeași universitate a făcut studii postuniversitare de drept public și un master în dreptul privat.

Sursa: www.mediafax.ro

 

Leave a Reply