21/09/2017

(PROpolitica) EDITORIAL : Banul public şi Jean Pădureanu sau despre alegerea politică corectă

Consider că nu este corect să vorbim în şoaptă despre faptul că Gloria Bistriţa primeşte bani publici. Nici să fim ipocriţi şi să spunem că nu avem nevoie de o echipă de fotbal, că avem un oraş de Divizie B. Nu ştiu de ce dracu o spunem de parcă suntem nişte personaje de rang inferior.

Este ipocrizie, fariseism: nu avem voie să vrem mai puţin decât puţinul, să credem că dacă ne zgîrcim la făină, vom putea cumpăra cu banii niscaiva slănină.
Cele două milioane de lei pe care fotbalul bistriţean le primeşte de la municipalitate sunt mai necesari ca o gură de aer.
Am să vă dau doar un singur exemplu, să nu mai ziceţi: „ Doamne, ce de bani mânîncă Gloria Bistriţa”: primarul comunei Livezile, Olimpiu Neamţ a cheltuit pentru reabilitarea bazei sportive numai puţin de 1,2 milioane de lei. E vorba de o echipă care va juca în liga a treia, alături de satelitul unei formaţii care a făcut istorie în prima ligă.
Pe urmă,mai marii grupării din parcul muncipal vor trebui să rezolve şi problema salariilor jucătorilor, a banilor pe care trebuie să-i primească unii dintre angajaţi, neplătiţi de peste patru luni de zile. Este un lucru obligatoriu şi de bun simţ.
Sunt sigur că sprijinul public pentru Gloria trebuie să aibă şi feed-back, să aibă drept rezultat o deschidere a clubului către bistriţeni, pentru că oamenii vor vrea să ştie pe ce dau banii.
Ce înseamnă asta? Păi, în primul rînd, politicile clubului devin publice, accesibile, nu poţi trăi într-un cub când banii îţi vin de la bigetul local. Pe urmă, aşa cum cere şi viceprimarul Andrei Rusu, contabilii Gloriei sunt obligaţi să prezinte balanţe de plăţi şi cheltuieli, rapoarte financiare complete, tot tacâmul, pentru că fiecare leuţ trebuie explicat cum şi de ce a fost cheltuit.
Politic vorbind, Gloria nu e tocmai în zona unde ar trebui să se afle, adică în zona de influenţă a PDL, iar aceasta se vede şi se simte, legătura lui Jean Pădureanu cu PSD-ul fiind o piatră de moară legată la piciorul echipei.
Eu zic că asta înseamnă să nu fim ipocriţi a doua oară: toate echipele de fotbal care s-au orientat politic se simt cât se poate de confortabil din punct de vedere financiar: Mureşul, Mediaşul, Mioveniul, CFR Cluj, Braşovul, Pandurii, iar lista rămâne deschisă.
Aşa că vă invit să lăsam Gloria să respire, acolo unde e la ora asta, adică în liga a doua. Nu vă faceţi nici un fel de iluzii, le veţi pierde, vorba lui Balzac: banii de la municipalitate nu ajung nici pe o nenorocită de măsea, pentru că sunt puţini, mai ales că milionul cu numărul doi va veni abia prin toamnă şi, după îndeplinirea unor condiţii.
Cert, în condiţiile în care, toate acestea vor fi îndeplinite, da, Gloria trebuie finanţată de la bugetul local. Dar, mai ştiu un lucru sigur: descoperirea unui investitor cu chef să bage bani în club este de dorit, deşi, acest lucru se va putea întâmpla doar după îndeplinirea unor anumite condiţii, şi, pe care, prefer să le trec sub tăcere, deocamdată.
Da, este de dorit în cazul Gloriei un parteneriat public-privat pentru a o menţine în liga a doua. Personal, cred că impunerea unui obiectiv gen promovarea în primă ligă este o chestiune stahanovistă şi fără aplicabilitate în acest sezon competiţional.
mai multe puteti citi pe : http://www.politicabn.blogspot.com/