Categories
Sănătate

Dr. Julien Henri (SFMC) – SMURD are o particularitate rară în Europa

Vicepreședintele Societății Franceze de Medicină de Catastrofă (SFMC), dr. Julien Henri, a declarat sâmbătă că Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România are ‘o particularitate excepțională’, care nu se găsește în multe țări din Europa, iar în Franța numai în anumite regiuni și care se referă la unificarea serviciilor de prim ajutor – pentru salvarea vieții unui om – cu cele de ajutor medical.

‘România este una dintre puținele țări în care aceste două servicii – de prim ajutor și de ajutor medical – sunt complementare, în interesul victimei, sub denumirea SMURD. Este un singur serviciu care face ambele intervenții, fiind mai ușor de stabilit bugetul, echipele de intervenție și materialele necesare, decât în situația în care acestea sunt diferite și nici nu se înțeleg prea bine’, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, dr. Julien Henri.

Potrivit renumitului medic francez, în general, există două mari servicii care se ocupă de urgențe. Cel dintâi se ocupă de primul ajutor acordat foarte rapid, de pildă, unei persoane grav rănite sau celei ce a suferit un stop cardiac, etc. Al doilea serviciu se ocupă de îngrijiri medicale urgente, care se acordă unei persoane suferinde neexpuse însă riscului unui deces.

‘În lume sunt mai multe servicii care dau primele îngrijiri, de pildă pompierii în Franța, Germania și Italia, asociații precum Ordinul de Malta în Germania ori Crucea Roșie în Austria. Cele care vin pentru salvarea vieții unui om sunt foarte rapide și se prezintă în maximum zece minute pentru intervenție. Acestora li se alătură și medicii de spital, care ies din unitatea sanitară și vin efectiv pe teren, precum în Franța, Marea Britanie ori SUA – cu paramedicii. Dar, de regulă, aceste două servicii nu se înțeleg foarte bine, nefiind concepute pe principiul unicității, așa cum se întâmplă în România’, a spus dr. Julien Henri, adăugând, în context, că în unele țări serviciile medicale de maximă urgență sunt de stat, iar cele care se ocupă de îngrijiri sunt private și de cele mai multe ori asociate.

Dr. Julien Henri a participat, sâmbătă, la Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Iuliu Hațieganu’ din Cluj-Napoca, la prezentarea unui proiect educațional în ‘medicina de urgență’, destinat studenților din ciclul de studii de licență, cofinanțat din Fondul Social European, Societatea Franceză de Medicină de Catastrofă fiind partener al acestui program inovativ, bazat pe tehnologii moderne.

Leave a Reply