Secția de obstetrică-ginecologie a Spitalului Județean de Urgențe Bistrița ar putea fi reabilitată în acest an

Ministerul Sănătății și-a propus încă din anul 2009 să reabiliteze 22 de secții de obstetrică-ginecologie ale spitalelor din țară.

Întreaga investiție face parte din proiectul “Reformă a sectorului sanitar faza a – II – a”, finanțat printr-un împrumut primit de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și de la Banca Europeană de Investiții (BEI), cu fonduri de la Banca Mondiala. Proiectul vizează reducerea mortalității și a morții premature, asigurarea unui acces echitabil la serviciile de sănătate și îmbunătățirea eficienței sectorului sanitar.

Cele 22 de maternități care au fost cuprinse în proiect sunt din 16 județe – Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Iași, Galați, Brăila, Giurgiu, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Brașov, Prahova, Mureș și municipiul București.

Lucrările de reabilitare vizează recompartimentarea saloanelor, echiparea lor cu grupuri sanitare și dus, refinisarea spațiilor, înlocuirea tâmplariilor, reconformarea spațiilor de operație.

Valoarea totală a proiectului se ridică la circa 60 de milioane de euro.

Cum pe lista întocmită de Ministerul Sănătății figurează și secția de obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgențe Bistrița-Năsăud, conducerea instituției medicale speră ca în acest să se aloce bani și pentru județul nostru. Dr. Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Județean de Urgențe Bistrița-Năsăud, a declarat că “este vorba de un proiect mai vechi de reabilitare a mai multor secții, printre care și cea de la noi. Noi am depus atunci proiectul, a fost aprobat și acum sperăm să primim și fonduri pentru lucrări. Sperăm ca în acest an să putem începe”.

De asemenea, Primăria Bistrița a eliberat luna trecută atât certificatul de urbanism, cât și autorizația de construcție pentru acest obiectiv de investiții.

În nota de fundamentare a proiectului Ministerului Sănătății postată pe site-ul www.ms.ro, se preciezează că “Spitalul Județean Bistrița este o construcție cu regim maxim de înălțime S+P+6E, dată în folosință în anul 1973. Din anul 1973 până în prezent nu s-au efectuat lucrări majore de reparații capitale sau de investiții ceea ce a dus la o degradare accentuată a clădirii, inclusiv a secției de obstetrică și neonatologie. Spitalul are o structură mixtă pe cadre (în zona corpului de legătură) și diafragme în zona blocului operator și a blocului de spitalizare. Secția de obstetrică și neonatologie (și blocul operator) își desfășoară activitatea la etajul 2 al clădirii spitalului. Organizarea acestei secții prezintă unele disfuncționalități din punct de vedere al circuitelor funcționale și asigurării claselor de asepsie progresivă prin asigurarea de vămi între spații de clase diferite. Alte disfuncționalități se regăsesc și în blocul operator unde: zona de nașteri și cezariene nu este separată de zona ATI, o încăpere este ocupată de utilajele care produc apă sterilă, nu există cameră asistente, nu există filtru sanitar pentru medici, nu există cameră de gardă pentru medicii de la sala de nașteri, sala de nașteri septice este foarte mică. In secția ATI nu se poate rezolva îngrijirea bolnavilor în spații boxate, nu există fluide medicale suficiente și este necesar separarea accesului aparținătorilor în această secție, de accesul pacientelor spre sala de nașteri”.

În unele județe cuprinse pe lista Ministerului Sănătății au fost făcute deja toate demersurile necesare pentru demararea lucrărilor.


Leave a comment