Categories
Bistrita Business Job

Șomerii care ies din plata indemnizației vor intra în evidențele AJOFM BN pentru ca rata șomajului să fie una reală

Pentru a realiza lunar o statistică reală privind rata șomajului, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistrița-Năsăud a luat o serie de măsuri, fiind singura instituție din țară care a recurs la această metodă. Astfel, până acum, șomerii care ieșeau din plata indemnizației nu mai figurau în baza de date a AJOFM BN deși aceștia nu și-au găsit niciun loc de muncă.

Acest lucru făcea ca statistica privind rata lunară a șomajului să indice valori foarte mici, care nu corespundeau astfel cu realitate. În statistică figurau doar șomerii indemnizați și cei neindemnizați care își căutau un loca de muncă.

De acum încolo însă, AJOFM BN va înregistra fiecare șomer în baza de date, acesta fiind nevoit să completeze un formular prin care să se specifice ca la data expirării perioadei de acordare a indemnizației de șomaj, persoana dorește să rămână în continuare în baza de date a agenției, până în momentul în care își va găsi un loc de muncă. Dacă actualmente rata șomajului se situează la 3,96 de procente, după aplicarea acestei măsuri, Doris Moldovan, directorul AOFM BN, spune că rata ar urma să depășească pragul de 4 procente.

În acest moment, în evidențele AJOFM există 5.367 de șomeri, dintre care circa 3.100 sunt indemnizați.

De asemenea, o caracteristică a acestei perioade o reprezintă înregistrarea absolvenților care au finalizat studiile liceale. Astfel, luna trecută, 301 de tineri au cerut acordarea indemnizației de șomaj.

Leave a Reply