24/09/2017

(PROpolitica) BISTRIŢA-NĂSĂUD rămâne fief al PSD??? Episodul 2: liberalii între Nicu Moldovan, Roland Venig şi Dumitru Mureşan

După analiza care a vizat municipiul Bistriţa şi în care am concluzionat, deocamdată, că bătălia pentru fotoliul de primar al Bistriţei se va da între Ovidiu Teodor Creţu, candidatul USL şi cel al PDL, aflat, tot DEOCAMDATĂ, pe lista scurtă a lui El Maximo, adică a deputatului Ioan Oltean.
Practic, pe lista mai lungă puţin s-ar putea afla Ioan Turc, Lucian Ungur, Vasile Moldovam, Eugen Curtean, Cristian Florean şi, cu voia dumneavoastră Ioan Nelu Botiş deşi, în acest caz, lucrurile sunt complicate bine de tot.
Numai discut cifrele din sondaje, dar este clar că viitorul candidat al PDL trebuie să se autodepăşească, cât mai ales să depăşească toate piedicile ce i de vor pune şi din interior, cât mai ales din exterior.
BECLEAN – Oraşul interzis
Un fel de oraş interzis PDL, Nicolae Moldovan fiind un politician extrem de abil, relaţia sa de lungă durată cu UDMR dovedindu-se utilă din 2000 încoace.
Dacă pentru PDL, şansele de-a intra în hora electorală locală din pole-position sunt mai mici decât o amibă, PNL trebuie să se gândească de zece ori şi să mute o singură dată. Restul nu prea mai contează.
PSD love UDMR? Cine love PNL?
Ce este foarte clar? Faptul că Nicu Moldovan este candidatul PSD cu sprijin UDMR, viceprimarul Ştefan Mathe provenind din Uniunea aflată la guvernare alături de PDL. E în top, are peste 57% din voturi, aşadar rămîne primar.
Asta ne spun la această oră datele şi informaţiile pe care le deţinem. Mai mult, asemeni lui Creţu, Nicu Moldovan se poate descurca şi fără PNL, deci, funcţia de viceprimar ar putea rămâne în spaţiul etnic maghiar.
Întrebare: cu ce se alege PNL? Dust in the wind…
Este evident faptul că aici USL e pe bază de liste separate, PNL intrând în cursa electorală pe speze proprii. Dar, cum în politică, să nu spui niciodată, niciodată, aşteptăm.
Cu Liviu Ţărmure cotat cu 13 la sută din dorinţele electorilor bistriţeni, liberalilor nu le rămîne decât să lupte pentru a scoate cinci consilieri locali, în acest fel, putând să-şi impună proiectele de hotărâri şi, să mai dea cu pumnul în masa lui Nicolae Moldovan. Războiul va fi unul pe măsură şi cred că Dolha poate duce un asemenea viitor război.
PDL
Fără candidat potent, PDL se poate baza doar pe forţa comunelor din apropierea Becleanului: Nuşeni, Chiochiş şi poate chiar Uriu, deşi, eu cred că influenţele lor  nu vor putea fi chiar atât de mari.
Deşi, se vorbeşte despre Vasile Marc sau chiar Bogdan Rusu, eu cred că nu putem face glume cu privire la cel care îl va înfrunta pe Nicu Moldovan dar şi votul emoţional anti-PDL.
Pe Vasile Marc este greu încă să-l asimilezi PD-ului, el rămânând în memoria colectivă a zonei drept pedeserist. Aşa l-a cunosct şi eu.
Cât despre Bogdan Rusu: e mult prea tânăr, nu are experienţă politică, notorietate, dar alegerile din 2012 pot fi momentul când  să-şi verifice capacităţiile de manager politic. Dacă ele există, vom vedea la numărul de consilieri pe care îi va scoate PDL. Dacă nu, nu…
NĂSĂUD
Oraşul academicienilor este condus de 11 ani de Dumitru Mureşan, primar PDL, fără urmă de antecedente în lumea scandalurilor mediatice. Nici aici nu se ştie cât de comună va filista USL şi cine este principalul contra-candidat. Este în pole-position şi are toate şansele să cîştige un al patrulea mandat. Oameni orgolioşi, năsăudenii din USL vor scoate un candidat, alte partide putând proceda la fel.
Informaţiile sunt puţine în ceea ce îi priveşte pe cei care se vor bate cu Mureşan, aşa că aşteptăm momentul când vom avea dosarele complete.
Personal cred că Dumitru Mureşan ar avea probleme şi în interior. Iată ce îmi declara în vara lui 2008, cu puţin înainte de alegeri:
Întrebare: Nu sunteti un lider politic comod pentru sefii dumneavoastra?
Răspuns: Nu sunt si nu mi-am propus niciodata acest lucru! Desi nu sunt abonat la luarile de cuvant in cadrul sedintelor care le facem la partid, sunt omul care spune lucrurilor pe nume, indiferent de cat de mult deranjez. De fapt, eu nu mai particip la sedintele de Birou Permanent Judetean in calitatea pe care o am de vicepresedinte din motive pe care, inca, nu as vrea sa le fac publice. E un fel de-a protesta al meu pentru unele lucruri care nu mi se par la locul lor in partid.
SÂNGEORZ BĂI
Un alt punct fierbinte pe harta USL, oraşul-staţiune Sîngeorz Băi, dă bătăi de cap liderilor uselişti. Şi aici, PSD şi PNL ar putea merge pe liste separate, liberalul Maxim Pop dorindu-şi foarte mult să candideze pentru funcţia deţinută de Roland Venig, un edil cu foarte multe atuuri.
Nu este încă timpul analizei fiecărui candidat în parte, vom spune doar că Maxim Pop nu crede în sondajele PSD şi-şi va comanda proprile sondaje pe la sfîrşitul lunii septembrie.
Deşi, au existat deja o primă rundă de negocieri între liderii USL la faţa locului, lucrurile nu au fost rezolvate, o altă întâlnire urmând să aibă loc săptămâna viitoare.
Cu toate acestea, Maxim Pop susţine că nu renunţă la candidatura sa, în calcul el luând chiar şi una în afara USL.
Liste separate sau candidatură independentă, vom vedea în săptămânile care urmează, listele comune USL trebuind să fie gata până pe data de 1 septembrie.
Episodul următor: Consiliul Judeţean.
mai multe puteti citi aici http://www.politicabn.blogspot.com/