Prozatorul clujean Alexandru Vlad premiat la Runcu Salvei pentru promovarea satului românesc

Asociația Culturală Eikon în colaborare cu Primăria comunei Runcu Salvei (primar: Anchidim Pavelea) și S.C. Miron Construct S.R.L. Beclean (administrator: Petru Miron) acordă Premiul „Spirit, Tradiție, Cultură” pentru promovarea satului românesc lui Alexandru Vlad care, cu profunzime și delicatețe, abordează în textele sale de proză realitățile satului românesc de după decembrie 1989.

Premiul se află la ediția I și va fi înmânat de către poetul Vasile Dâncu, simbol al țăranului român care și-a depășit condiția devenind mare om de cultură, duminică, 21 august 2011, în Runcu Salvei, cu ocazia sărbătorilor culturale ale comunei.

Juriul este format din: președintele juriului ! Vasile Dâncu, țăran autodidact și scriitor, și membrii: Vasile George Dâncu, editor și scriitor; Vasile Sebastian Dâncu, eseist, sociolog și profesor universitar; Vasile Mititean, țăran autodidact, cititor și critic literar; Anchidim Pavelea, primar al comunei Runcu Salvei; Ioan Pintea, preot și scriitor și Grigore Pop, țăran autodidact și scriitor.

Membrii juriului de anul acesta sunt intelectuali locuitori ai comunei Runcu Salvei sau originari din această localitate; rămânând ca să se adauge acestui colectiv cei care sunt onorați cu respectivul premiu.

Cel căruia i se acordă premiul va deveni în anul următor președinte al juriului.

În acest an premiul a fost susținut de către S.C. Miron Construct S.R.L. Beclean, administrator: Petru Miron, fiu al Runcului.

Premiul se va acorda anual, în cadrul „Zilelor Culturale ale Comunei Runcu Salvei”, unui om de cultură care prin opera sa a valorificat spiritul satului românesc.

ALEXANDRU VLAD (n. 31 iulie 1950, Suceagu, județul Cluj) este prozator, eseist, poet, traducător și publicist român.

A absolvit în 1975 Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai„ din Cluj-Napoca, secția limba și literatura română și limba și literatura engleză. În timpul studenției a frecventat sporadic Cenaclul „Echinox„.

Este pe rând anticar (1975-1978), galerist la UAP (1978-1979), dactilograf la IJTL (1979-1990), o scurtă perioadă este redactor la revista Steaua 1990. Între acestea au fost și alte slujbe ocazionale (remizier la o echipă de fotbal, muncitor necalificat pe unele șantiere, proiecționist la un cinematograf sătesc, bibliotecar etc.)

După 1990 a lucrat în redacțiile mai multor publicații din Cluj-Napoca. În prezent este redactor pentru Cluj al revistei „Vatra” din Târgu Mureș și redactor al revistei de arte vizuale „Balkon” din Cluj.

Volume: Aripa grifonului, povestiri, 1980; Drumul spre Polul Sud, proză scurtă, 1985; Frigul verii, roman, 1985; Fals tratat de conviețuire: trei tablouri din secuime și un malaxor (în colaborare cu Daniel Vighi, András Visky, într-o versiune concepută și editată de Marius Lazăr), 2002; Sticla de lampă, 2002; Viața mea în slujba statului, povestiri, 2004; Iarna, mai nepăsători ca vara, 2005; Curcubeul dublu, Polirom, 2008; Măsline aproape gratis (proze asortate), 2010

Prezent în antologiile Nuvela și povestirea românească în deceniul opt, 1983; Chef cu femei urâte, 1997; Generația 80 în proza scurtă, 1998; Competiția continuă, 1994; 1998.

Traduceri din Joseph Conrad, W.H. Hudson, Vladimir Tismăneanu. Tradus în germană. Premiul USR pentru debut, 1980. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România pentru Aripa grifonului, 1980; Premiul Radu Enescu, acordat de revista Familia, Oradea, 1994; Premiul ASPRO pentru proză scurtă, 2002; Premiul Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj, 2002; Premiul Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj, proză, 2004; Premiul Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj, proză, 2008; Premiul Liviu Rebreanu, 2008.

Meritul Cultural în grad de Cavaler, 2004; grad de Ofițer, 2010.

Leave a comment