Categories
Agenda Bistrita News Stirea Zilei

Judecătorii bistrițeni au decis să anuleze hotărârea Consiliului Local Bistrița prin care s-a dat acordul pentru varianta de sud a centurii

Discuțiile pe marginea centurii de sud a Bistriței sunt departe de a se finaliza. De execuția acestuia nu mai încape vorbă în momentul de față, pentru că, trei bistrițeni care au acționat în instanță Consiliul Local al municipiului Bistrița și pe primarul Bistriței ! Ovidiu Crețu au avut câștig de cauză.

Cei trei bistrițeni, Mariana Nacu, Silvian Crăciun și Gagea Maxim au formulat în luna noiembrie a anului trecut o acțiune în instanță, prin care solicitau judecătorilor bistrițeni să anuleze un act emis de autoritățile publice locale.

Este vorba despre hotărârea Consiliului Local Bistrița (HCL 151/09/09/2010) prin care s-a dat acordul pentru realizarea variantei de ocolire a municipiului Bistrița , varianta 2 Sud.

Judecătorii bistrițeni au admis cererea celor trei bistrițeni și au dispus la finele lunii aprilie a acestui an anularea respectivei hotărâri. Însă, Primăria Bistrița a făcut în luna iunie recurs la decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud, iar acum dosarul se află la Curtea de Apel Cluj, care a stabilit judecarea recursului abia în luna martie a anului 2012.

În sentința din data de 27 aprilie 2011 se precizează că varianta 2 sud are următorul traseu: „începe în DN 17, traversează calea ferată, DJ 173 C și râul Bistrița cu un viaduct, continuă pe la baza dealului Mocilor (pe lângă groapa de gunoi a orașului). De aici continuă cu un alt viaduct în zona străzii Mihai Viteazu și a pădurii Codrișor, traversează maul stâng al râului Bistrița și trece prin fața spitalului TBC. Continuă cu un alt  viaduct de la strada Ghinzii peste lunca Bistriței, ajunge în zona lacului de acumulare, traversează  podul peste râul Bistrița și reintră în DN 17 la ieșirea din cartierul Unirea. Lungimea acestui traseu este de 15 km”.

Cele trei persoane care au formulat acțiunea în instanță s-au arătat nemulțumiți de faptul că această variantă nu este una de ocolire, ea traversând pe o porțiune de 5 km orașul și trecând la doar câțiva metri de mai multe locuințe situate pe acest traseu, în unele cazuri chiar la 10 metri și în plus, pe traseu trebuie demolate anumite locuințe. Mai mult, aceasta presupune lucrări de consolidare a versanților, construcția de viaducte, poduri și chiar defrișări și demolări de case.

În schimb, Primăria Bistrița motiva că este vorba doar de trei case care ar urma să fie demlate din cauza acestui traseu, în rest fiind vorba despre despăguri acordate proprietarilor care dețin terenuri în zonele prin care va trece centura.

De asemenea, în motivarea solicitării, reclamanții susțin că au cerut dezbaterea acestui aspect în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Bistrița la capitolul diverse, însă, deși reclamanții au stat până la ora 22:30 pentru a luat parte la dezbatere, primarul Bistriței, alături de grupul PSD al consilirilor locali au părăsit sala, declarându-se ședința închisă.

În baza documentelor depuse la dosar de ambele părți, judecătorii au decis anularea hotărârii de Consiliu Local care aproba realizarea acestei variante. Judecătorii motivează că realizarea unei centuri ocolitoare trebuie să îndeplinească două condiții respectiv: centura să fie în extravilanul localității și să fie întocmită în baza unui studiu de trafic. În ceea ce privește prima condiții, judecătorii au menționat că din documentația depusă la dosar rezultă că această condiție nu a fost îndeplinită, în sensul că traseul stabilit este inclus în intravilanul localității pe o lungine de circa 5 km. Nici cea de-a doua condiție referitoare la întocmirea unui studu de trafic nu a fost începlinită. Nici hotărârea de Consiliu Local și nici documentația întocmită de proiectant nu are anexat un asemenea studiu.

De asemenea, legea prevede că este interzisă amplasarea oricăror construcții care generează un trafic suplimentar la o distanță mai mică de 50 de metri de marginea asfaltului în cazul autostrăzilor, durmurilor expres și a drumurilor naționale europene, respectv 30 de metri pentru celelalte drumuri de interes național și județean.

Așadar, intanța bistrițeană consideră că hotărârea atacată de reclamanți nu îndeplinește aceste condiții impuse de lege, în concluzie sentința a fost dată în favoarea celor trei reclamanți Mariana Nacu, Silvian Crăciun și Gagea Maxim. Primăria Bistrița nu a fost de acord cu această sentință și a atacat-o la Curtea de Apel Cluj, urmând a se judeca în data de 9 martie a anului viitor.

 

 

Leave a Reply