Un bistrițean a fost reținut în urma perchezițiilor pentru contrabandă cu alcool și tutun

Zilele trecute, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș împreună cu polițiști  ai structurilor de investigare a fraudelor și investigații criminale, au efectuat 51 de percheziții ce vizează locații de pe raza județelor Arges, Dâmbovita, Olt, Prahova, Brasov, Maramures, Bistrita-Năsăud, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

În județul Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud susține că au fost efectuate două percheziții, despre care însă nu poate să dea detalii întrucât nu a fost direct implicat în acțiune, ci doar a acordat sprijin în efectuare perchezițiilor.

Investigațiile și activitățile de cercetare vizau soluționarea unei cauze în care procurorii au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, precum și achiziționarea și vânzarea de produse accizabile (alcool și țigări).

Au fost audiate 49 de persoane, ridicate în urma perchezițiilor efectuate miercuri în aceste județe și mai multe dintre acestea au fost reținute.

Inspectoratul Județean de Poliție Argeș precizează într-un comunicat remis presei că față de 18 învinuiti a fost luat măsura reținerii pe o perioadă de 24 ore, aceștia fiind prezentați ulterior judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.
Ministerul Public precizează că este vorba despre inculpații: Negoiță Florentin, Stănescu Stan Stelian, Vîrzob Dănuț, Oprea Cătălin-George, Jianu Dorinel-Ștefan, Å¢urlea Daniel-Virgil, Mihai Cristian, Negru Emil-Marian, Dicu Iulia Maria, Roiban Călin Liviu, Mareși Adrian, Dincă Emil,  Ciotă Gheorghe, Coman Gheorghe Florin, Munteanu Geani-Laurențiu, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și contrabandă cu alcool și țigări.

Unul dintre aceste persoane este bistrițean, fiind vorba despre un tânăr de 20 de ani Roiban Călin Liviu, care este administrator unic al unei firme din Bistrița. Firma are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun. IPJ Argeș confirmă că tânărul este din municipiul Bistrița.

Într-un comunicat remis presei de către Ministerul Public se precizează că “din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale a reieșit faptul că, în perioada noiembrie 2010 ! august 2011, inculpații au comis mai multe infracțiuni de evaziune fiscală, contrabandă și deținere în afara unui antrepozit fiscal sau comercializare de produse accizate supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 țigarete.

Astfel, s-a stabilit că o parte dintre inculpați, achiziționau de la o fabrică ce avea punct de lucru în Târgoviște, importante cantități de alcool etilic, produs în afara antrepozitului fiscal autorizat. Modalitatea de achiziționare a produselor neaccizate conform legii, se realiza prin intermediul unora dintre inculpați. La rândul lor, dintre inculpații, beneficiari ai alcoolului etilic, astfel achiziționat, unii transformau alcoolul în diferite băuturi de consum pe care ulterior le comercializau.

Potrivit probelor administrate în cauză,cantitățile de alcool etilic erau  intermediate cu predilecție de către unul dintre inculpați și erau transportate de alți doi, ajutați de inculpați care aveau rolul de antemergători pentru a putea evita controlul autorităților.   Așa fiind, de exemplu o cantitate de 20.000 litri de alcool etilic care a fost transportată prin 9 deplasări a produs bugetului de stat un prejudiciu de 600.000 lei prin neplata accizelor.

După ce fabrica amintită și-a încetat activitatea, parte dintre inculpați s-au orientat, în special,  către furnizori clandestini de alcool etilic produs în instalații artizanale. Pe lângă activitatea ilegală de comercializare a alcoolului etilic unii inculpați erau implicați în comercializarea de țigarete, cunoscând că provin din contrabandă, precum și în producerea de țigarete în afara antrepozitului fiscal. Å¢igaretele erau produse în instalații manuale și comercializate către diferite persoane.

Prejudiciul estimat a fi produs în cauză prin activități infracționale este de peste 5 milioane lei”.

Precizăm că, în urma celor 51 de percheziții efectuate, miercuri în locațiile în care acționau inculpații au fost descoperite cantități semnificative de alcool și tutun, dispozitive pentru confecționarea de țigarete, o instalație artizanală pentru producerea alcoolului, țigarete, precum și importante sume de bani.

La formularea propunerii de arestare, procurorii au avut în vedere circumstanțele reale în care au fost săvârșite faptele, numărul mare de persoane implicate și frecvența cu care au fost săvârșite faptele. S-a considerat, de asemenea, că, prin crearea unor circuite de comercializare a alcoolului etilic și a țigaretelor fără autorizarea organelor statului, cu consecința prejudicierii considerabile a bugetului de stat, inculpații au manifestat o sfidare la adresa ordinii publice.

Leave a comment