19/08/2017

BAC de toamna: Nouă candidaţi la bacalaureat din Hunedoara, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, eliminaţi vineri

Nouă candidaţi la examenul de bacalaureat din judeţele Hunedoara, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş au fost eliminaţi de la proba scrisă de vineri, după ce au fost prinşi în timp ce copiau, folosind în acest sens cărţi în miniatură, telefoane mobile, fiţuici sau alte dispozitive cu căşti.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara, Alexandru Lăutaru, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că doi elevi au fost eliminaţi de la proba la alegere a bacalaureatului după ce au fost prinşi de profesorii supraveghetori în timp ce copiau cu ajutorul unor cărţi în miniatură, cumpărate de pe internet.

“Alţi 513 nu s-au prezentat la examen. Dintre cei 2.020 înscrişi au dat examenul 1.507″, a spus Lăutaru, precizând că elevii prinşi copiind erau de la centrele de examinare de la Deva şi Vulcan.

În Hunedoara, aproape 2.900 de candidaţi s-au înscris pentru sesiunea din toamnă a bacalaureatului, adică peste 70 la sută din cei care nu au fost admişi în prima sesiune din acest an a examenului. Majoritatea au avut de susţinut o singură probă, dar lor li s-au adăugat 106 candidaţi care anterior nu au avut mediile încheiate sau au fost corigenţi la diferite materii.

Promovabilitatea la sesiunea iunie 2011 a examenului de bacalaureat în judeţul Hunedoara a fost de 38,72 la sută.

În judeţul Cluj, un candidat care a susţinut, vineri, proba scrisă la biologie, la Colegiul Tehnic Turda, a fost eliminat după ce a fost prins cu un telefon mobil cu căşti.

Secretarul comisiei tehnice de bacalaureat din cadrul ISJ Cluj, Călin Murăşan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la ultima probă s-au prezentat 1.131 de candidaţi din judeţ.

“Un elev care a susţinut proba scrisă de biologie la Colegiul Tehnic Turda a fost eliminat de la bacalaureat după ce a fost prins că avea asupra sa un telefon mobil cu căşti. Probabil cineva îi dicta răspunsurile. Numărul elevilor eliminaţi în această sesiune de bacaluareat se ridică la şapte, în judeţul Cluj”, a spus Murăşan.

Şi în Bistriţa-Năsăud, un candidat a fost eliminat de la proba de vineri, după ce a fost prins copiind cu ajutorul unui dispozitiv cu căşti.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Bistriţa-Năsăud, Anamaria Leuca, acest candidat susţinea proba scrisă la biologie vegetală şi animală, la centrul de examen de la Colegiul Tehnic InfoEl, şi a fost eliminat.

La proba de vineri, în Bistriţa-Năsăud s-au înscris 894 de candidaţi, însă doar 633 s-au prezentat la examen. Majoritatea au ales să dea proba la fizică sau biologie vegetală şi animală.

În Timiş, peste 1.000 de absolvenţi de liceu au lipsit, vineri, la ultima probă a bacalaureatului, iar alţi cinci candidaţi au fost eliminaţi din examen deoarece au încercat să copieze.

Inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Timiş Halasz Ferenc a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la ultima probă a bacalaureatului au fost înscrişi 2.979 de elevi, însă la examen s-au prezentat doar 1.925.

“Au fost eliminaţi cinci candidaţi din sală. Trei dintre ei au încercat să copieze cu telefoanele mobile şi doi cu fiţuici”, a afirmat Halasz.

El a precizat că, în total, la a doua sesiune a examenului de bacalaureat, în Timiş au fost eliminaţi 25 de elevi, care nu vor putea susţine bacalaureatul până în vara anului 2013.

Rezultatele sesiunii de toamnă a bacalaureatului se vor afişa duminică.